Чого чекати від COVID-19 цієї осені та зими. Переказуємо прогнози міжнародних експертів
Ілюстрація Depositphotos.com

Переказуємо статтю за 20 травня 2021 року від WEBMD HEALTH NEWS, автора Ken Terry. Перекладачі – анестезіологиня Олександра Неменша і хірургиня Оксана Михайлюк. Перевірив науковий редактор проєкту "Наукою по ковіду", кандидат медичних наук Андрій Сем’янків.

Частково вакцинована Америка знову відкривається світові, намагаючись повернутися до свого стану перед пандемією. Утім, йдеться у статті, кілька експертів з інфекційних захворювань та епідеміолог вважають, що наступної зими можливий значний сплеск захворюваності на COVID-19. 

Однак наскільки це ймовірно і що може стати причиною спалаху, вони єдиної думки не мають.

Прогноз того, що ми можемо рухатися до нового сплеску COVID-19, зробив два місяці тому у виступі та статті JAMA (у співавторстві з Peter Piot, MD) доктор медицини Christopher Murray, директор Інституту метрики та оцінки стану здоров'я (IHME) Університету Вашингтону в Сіетлі.

Колега Murray, доктор медицини Ali Mokdad, професор епідеміології з Університету Вашингтону розповів Medscape Medical News про те, що, незважаючи на стрімке збільшення кількості щеплень у США, Інститут досі дотримується цього прогнозу.

Mokdad обґрунтовував цей прогноз частково і тим, що Інститут розглядає SARS-CoV-2 як сезонний вірус. Незважаючи на те, що протягом літа смертність у США зменшуватиметься, рівень захворюваності знову зросте восени і може значно збільшитись до зими, цитують його у статті.

За словами експерта, кількість смертей від ковіду під час цього потенційного спалаху залежатиме від рівня вакцинації на початок зими та майбутньої циркуляції нових штамів.

Для запобігання такій активації COVID-19 доведеться вакцинувати 80-85% населення до кінця року, переконує Mokdad. Він каже, що зараз ці дані не виглядають реалістичними, бо навіть після включення до програми вакцинації підлітків 12-15 років лише 85% населення зможуть щепитися від коронавірусу. 30% цієї когорти, за його словами, не хочуть вакцинуватися.

Підсумовуючи, за словами експерта, навіть за найкращого сценарію до зими рівень охоплення вакцинацією становитиме приблизно 50-60%.

До того ж, унаслідок зменшення вакцинального імунітету, вважає Mokdad, людям, щепленим між груднем 2020 року та лютим 2021 року, можливо, до зими буде необхідна бустерна доза вакцини.

Експерт порівнює це з грою навздогін, коли єдиний спосіб наздогнати вірус – збити його з ніг. І цим єдиним способом є якнайшвидша вакцинація 85% населення.

Mokdad різко критикував нові настанови Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC) щодо носіння масок. Своєю заявою про те, що вакциновані в більшості випадків вже можуть не носити маски, CDC дозволяє не носити їх або припинити практикувати безпечну поведінку невакцинованому населенню, переконаний він.

Через різке зменшення носіння масок, яке очікується внаслідок цього рішення, Інститут прогнозує зростання кількості інфікування COVID-19 вже в серпні.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин 

Різні погляди

 

Троє інших експертів з інфекційних захворювань сказали Medscape Medical News, що, хоч зимовий сплеск і можливий, вони впевнені, що зростання рівня вакцинації або не допустить його, або зробить набагато менш небезпечним, ніж спалах минулої зими.

Peter Katonah, доктор медицини, професор медицини та охорони здоров'я та голова робочої групи з інфекційних захворювань Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі (UCLA) зазначив, що робити настільки далекі прогнози небезпечно. Утім, він не може сказати, що Інститут метрики та оцінки стану здоров'я помиляється.

Наразі вакцини, здається, дають прочухана COVID-19 скрізь, де набули широкого поширення, в тому числі і в США, де рівень захворюваності зменшується в усіх штатах, сказав Katonah.

Директива CDC, за якою вакциновані можуть не носити маски, ймовірно, призведе до зростання кількості щеплень, вважає експерт. Однак носіння масок та соціальне дистанціювання від невакцинованих мають важливе значення для подолання вірусу, наголошує він. І саме такі заходи потрібні для справжнього успіху у знищенні ковіду. 

А якщо люди почнуть дедалі гірше дотримуватися правил безпеки, це може мати шкідливі наслідки, і ми опинимось на справжніх американських гірках без гальм.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

 

Природний імунітет не є довготривалим

 

Katonah відкидає ідею про те, що для досягнення рівня охоплення 70-80%, необхідного для розвитку колективного імунітету, ми можемо додати інфікованих на COVID-19 до вже щеплених.

Він пояснює це так. Існує частковий збіг: деякі інфіковані пізніше отримали щеплення. А після хвороби, стверджує експерт, імунітет досить швидко зникає. Тому маємо враховувати не просто інфікованих/перехворілих, а людей, які перехворіли лише нещодавно. За його оцінками, природний імунітет може тривати не довше трьох місяців.

Preeti Malani, доктор медицини, головна спеціалістка з охорони здоров’я і професорка медицини підрозділу з інфекційних захворювань Мічиганського університету, заявляє, що тривалість природного імунітету невідома. У будь-якому випадку, додає вона, ми вже не житимемо у світі, вільному від COVID-19.

Вона сподівається, що цифри захворілих зменшаться і надалі залишатимуться низькими, а якомога більше людей будуть вакциновані і ми зможемо жити у 70%-му діапазоні для розвитку колективного імунітету.

Ймовірність зимового спалаху, каже вона, частково залежатиме від того, яка частина громади буде у зоні ризику або не матиме імунітету до вірусу на той момент. 

Ще одна невідома величина – як довго триватиме захист після вакцинації, чи потрапимо ми в ситуацію, коли доведеться робити 300 мільйонів бустерних доз. Це може бути складно і наражатиме людей на ризик.

Також існує ймовірність появи більш агресивного, більш заразного штаму, проти якого теперішні вакцини працюють не так добре.

Так, наразі цього не сталося. Але це потенційна загроза.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин

 

Вакцини та штами

 

Наразі у США домінує британський штам – B.117. Оскільки він витіснив інші (проти яких вакцини менш ефективні), Mokdad з колегами не спостерігали такого зростання рівня смертності, як у деяких інших країнах.

Але ситуація може змінитися, якщо у США розповсюдяться південноафриканський або бразильський штами, оскільки проти них вакцини працюють менш ефективно; внаслідок цього можливе повторне інфікування людей, які перехворіли іншим типом COVID-19.

Katonah не підтримує цю тезу. Каже, що не переймається штамами так, як це було кілька місяців тому.

За словами експерта, кожен окремий штам досліджували для виробництва вакцини, і результати показали ефективність.

Якщо штами ставатимуть проблемою, вакцину можна корегувати. Генетичний код в мРНК вакцинах можна змінювати "на льоту".

David Hardy, доктор медицини, науковий і медичний консультант та асистуючий клінічний професор у школі медицини Кека університету Південної Каліфорнії каже, що ефективність сучасних вакцин проти південноафриканського та бразильського штамів поки незрозуміла.

За словами доктора, оскільки вакцини, які використовують у США (Pfizer та Moderna) не тестували у цій частині світу, немає належних ґрунтовних результатів клінічних досліджень щодо вакцинального захисту від цих штамів. 

Є дані дослідження in vitro, в яких автори брали плазму людей, вакцинованих Pfizer або Moderna і тестували її взаємодію з цими штамами. Антитіла плазми нібито нейтралізують штами, хоч і не так добре, як вони нейтралізують оригінальний вірус SARS-CoV-2 чи британський штам.

 

Виклики сезонності COVID-19

 

Hardy не погоджується з експертами Інституту у тому, що SARS-CoV-2 є сезонним вірусом. Каже, що минулорічний спалах був набагато більш відчутним на Західному узбережжі та Середньому Заході, ніж на Північному Сході, де можна було б очікувати тенденцію до сезонності через холодну погоду, що "загнала" людей до приміщень.

Він заявляє, що якщо озирнутися назад, побачимо, що спалахи у листопаді та грудні відбулися не через зміну погоди. Насправді вони нібито відбулися внаслідок зміни поведінки. Люди стали лінивими або втомилися від носіння масок.

При цьому Hardy погоджується з прогнозом Інституту про те, що носіння масок та соціальне дистанціювання цього літа різко зменшиться.

У той час як інших експертів непокоїть те, наскільки до кінця року може знизитися імунітет внаслідок вакцинації, Hardy бачить проблиск надії в нашому досвіді вакцино-опосередкованого імунітету проти грипу.

З часом імунітет формується як до A, так і до B-типів грипу, незалежно від того, чи вакцинувався хтось регулярно, чи лише останніми роками, зазначив він. Тому він припускає, що навіть якщо люди не матимуть 100% або 95% захисту від штамів, які, ймовірно, поширюватимуться по всьому світу, то хвороба все ж буде не настільки важкою.

Mokdad також передбачає: навіть якщо ми матимемо значний спалах цієї зими, не буде такого великого зростання числа випадків або рівня смертності, який ми спостерігали в грудні та січні минулого року.

Чому? До цього часу значна частина населення вже буде вакцинована. Іншим пом'якшувальним фактором, на його думку, буде рішення CDC про зміну своїх настанов щодо носіння масок.

Malani закликала уряд продовжувати уважно стежити за ситуацією та зберігати гнучкість в ухваленні політичних рішень щодо COVID-19. Наприклад, розуміти, що після святкування Дня Подяки (25 листопада) діти не повернуться до офлайн-занять.

Проєкт "Наукою по ковіду" реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Позиція фонду може не збігатися з думкою авторів.

Науковий редактор проєкту – кандидат медичних наук Андрій Сем'янків, відомий також як медичний блогер MedGoblin.

Чого чекати від COVID-19 цієї осені та зими. Переказуємо прогнози міжнародних експертів
Спільний проєкт Відродження та LIGA.net