COVID-19 vs біг: як біг розвиває наше серце та легені
Фото: pexels.com

Біг – чудове аеробне тренування, доступне кожному незалежно від віку, статі та достатку.

А ще він може стати вашою чарівною пігулкою, яка зміцнить імунітет, зробить ваше серце та легені сильними й здоровими, та допоможе захиститись від COVID-19.

Звісно, це не всі його  переваги для здоров’я. Тож розбираємося, що корисного нам можуть принести тренування з бігу, та як правильно почати, щоб не зашкодити здоров’ю.

Такий від навантаження – ідеальний початок для бігової кар’єри: ви майже не травмуєтесь, даєте необхідний час для того, що серце та легені наздогнали м’язи тіла, та запускаєте процес схуднення.

Адже бігати людям с великою зайвою вагою не рекомендують. А от швидко ходити або бігати підтюпцем їм можна.

Це як перехідна ланка від швидкої ходьби до повноцінних бігових тренувань з нормальною швидкістю (12–14 км за годину). Саме так вважає Американська асоціація серця.

Біг та імунітет

Більшу частину століття вчені, які вивчають вплив фізичних вправ на організм людини, вважали, що енергійні фізичні вправи можуть потенційно призвести до ослаблення та ризику зараження та захворювань. Але останні дослідження свідчать про протилежне.

Помірні фізичні вправи, такі як біг підтюпцем, посилюють реакцію вашого організму на хворобу.

Це справедливо як для короткочасних захворювань, таких як інфекції верхніх дихальних шляхів, так і для більш серйозних захворювань (діабет, захворювання серця та деякі види раку).

Крім того, саме біг допомагає нам справлятися зі стресом, а стрес також призводить до зниження імунітету. Менше переймаймось різними проблемами – здоровішими будемо як психічно, так і фізично.

Біг та серце

Біг робить серце здоровим та міцним. Серце – також м’яз, і щоб воно було здоровим, його треба "качати" правильними фізичними навантаженнями. Тоді воно стане сильнішим.

За один удар буде перекачувати більше крові, насиченої киснем та іншими необхідними елементами. Тобто навантаження на серце знизиться, а м’язи та внутрішні органи будуть отримувати краще живлення – всі будуть у виграші.

Чим повільніше ваше серце б’ється, тим менше воно зношується, і серцево-судинна система прослужить набагато більше з меншими проблемами. Це як з мотором у машинах! Усе це було відомо ще аж у 1985 році, коли одне з досліджень показало, що незалежно від кількості кілометрів, яку ви проходите щотижня, це уповільнює пульс в стані спокою, знижує рівень шкідливого холестерину в крові та вирівнює артеріальний тиск. 

Достатньо бігати лише 30–60 хвилин на тиждень, і ваше серце буде здорове й задоволеним!

Біг та легені

Щоб наші м’язи отримували достатньо енергії під час вправ та могли нормально працювати, лише сильного серця недостатньо, адже кисень, який необхідний для цих процесів, ми отримуємо через легені.

Чим вони сильніші, чим більший об’єм повітря ми можемо вдихнути й обробити за один вдих, тим краще.

Але є ще одна цікава залежність – чим сильнішими будуть наші м’язи, тим менше їм буде потрібно кисню для повноцінного функціонування, і тим менше вони будуть виробляти вуглекислого газу. І це означає зниження навантаження на респіраторну систему!

Як це працює. "Коли ви біжите, повітря, насичене киснем, збирається в мішечках в легенях, які називаються альвеолами", – говорить Ребекка Крістенсон, спортивний фізіотерапевт компанії Pure Sports Medicine. "Завдяки процесу, який називається дифузією, кисень із повітря передається капілярам, ​​які потім транспортують кисневу кров до ваших м'язів", – додає вона. Ваші легені стають більш ефективними у транспортуванні більшої кількості кисню до м’язів не тільки завдяки кращій обробці того об’єму, який ви вдихаєте, але й шляхом збільшення частоти дихання. Саме тому чим швидше ми біжимо, тим частіше дихаємо. 

Коли ви починаєте бігати, з вашими легенями може статися диво:

  1. Підвищується витривалість дихальних м’язів (включаючи діафрагму та міжреберні м’язи), дозволяючи глибше, повноцінніше та ефективніше дихати під час бігу.

  2. Завдяки регулярним тренуванням виросте більше капілярів, а це означає, що ви можете швидше отримувати більше кисню до м’язів.

  3. Чим більше довше ви бігаєте, тим більше альвеол утворюється у легенях. Саме вони відповідають за транспортування кисню в капіляри.

Отже,  хочете бути здоровими – додайте більше руху у своє життя! Починати краще зі швидкої ходьби або бігу підтюпцем – ці види фізичного навантаження ідеально підходять для початківців через мінімальне навантаження на серце та суглоби та низький ризик травмування.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин