Як їжа впливає на наш мозок
Їжа. Фото: Unsplash

Наш мозок залежить від їжі ‒ післяобідня апатія чи опівнічна активність можуть бути результатом впливу їжі на мозок.

Протеїни та амінокислоти ‒ будівельні матеріал для росту та розвитку тіла, здатні впливати на настрій, сон, концентрацію уваги та вагу.

Вони ‒ основна причина того, що ми почуваємось спокійно й розслаблено після великої тарілки спагетті чи стаємо витривалішими після білкової страви.

Серед жирів важливими для мозку є омега-3 та омега-6.

Це незамінні жирні кислоти, які запобігають дегенеративним процесам у головному мозку.

Споживання омега-насиченої їжі, наприклад горіхів та жирної риби, необхідне для формування мембран клітин мозку. І якщо омеги ‒ корисні, то трансжири і насичені жири загрожують здоров'ю мозку. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

Складні комбінації елементів в їжі можуть стимулювати клітини мозку вивільняти норепінефрин, допамін чи серотонін.

Збалансована дієта гарантує не лише добру фізичну форму, але й гарний настрій без різких змін.

Мозок отримує неабияку користь від мікроелементів. Антиоксиданти у фруктах та овочах змушують мозок боротися з вільними радикалами, які руйнують його клітини.

Без мікроелементів, таких як вітаміни B6, B12 та фолієвої кислоти, наш мозок був би надзвичайно нестійким до стресів. Залізо, мідь, цинк та натрій також грають важливу роль у процесах розвитку мозку.

Для того, щоб мозок ефективно трансформував та синтезував ці важливі нутрієнти, йому потрібне паливо, багато палива. 

Хоча людський мозок займає лише 2% всього тіла, він використовує 20% енергетичних ресурсів організму.

Більшість енергії надходить з вуглеводів, які організм перетворює в цукор.

Фронтальні зони мозку чутливі до глюкози, тому зміна в психічному стані людини є одним із основних сигналів дефіциту поживних речовин. 

Високі глікемічні продукти, як наприклад білий хліб, спричиняють швидке вивільнення глюкози у кров, після якого настає цукрове "вікно". Рівень цукру в крові падає, а разом з ним настрій та концентрація. З іншого боку, такі вуглеводи як овес та бобові мають повільніше вивільнення глюкози, що забезпечуючи стабільніший настрій та зосередженість.

Для тривалої продуктивної роботу мозку необхідне збалансоване харчування. Коли справа стосується того, що кусати, жувати чи ковтати, ваш вибір має прямий та довготривалий вплив на найбільш потужний орган тіла.

Текст перекладено на умовах ліцензій Creative Commons.