Інститут дослідження щастя, який знаходиться в місті Копенгаген, 13 квітня 2020 року запустив онлайн-опитування у своїх соціальних мережах.

Учасники відповідали на однакові питання шість разів протягом трьох місяців. У рамках опитування вони оцінювали рівень свого добробуту, соціальну діяльність, професійне життя, сімейні зв’язки, страхи, занепокоєння тощо. Тобто головною метою дослідження стала зміна поведінки та емоцій учасників протягом весни та початку літа.

У результаті, в опитуванні взяли участь 3 211 людей з 97 країн світу. Дослідники проаналізували результати опитування та внесли їх в звіт "Добробут у віці COVID-19". Liga.Life зібрала головні результати дослідження.

Тривога 

Результати дослідження показали, що пандемія COVID-19 тісно пов'язана з емоційним добробутом людей у всьому світі. Чим більше зростала кількість випадків захворювання, тим частіше учасники звітували про занепокоєння.  А випадки відчуття гордості, щастя чи повного розслаблення зменшувались.

Тривожність є найбільш поширеним фактором під час пандемії. Так згідно з дослідженням, на мільйон осіб кожні 100 нових випадків захворювання від COVID-19 призводили до збільшення рівня тривожності у 7200 людей. 

Самотність

Проте тривога була не єдиним фокусом дослідження. Учасники також оцінили свій рівень самотності. Як виявилось, саме цей фактор найбільше вплинув на добробут людей протягом усієї пандемії.

Молоді люди та ті, хто не мав роботи чи партнера, найбільше боялися відчути себе самотніми. Респонденти зі стабільною роботою та стосунками були найбільш захищеними.

Хоча спільне проживання не обов’язково захищало людей від самотності. Так спільне життя з більш ніж трьома людьми передбачало вищі почуття самотності, ніж ті, хто жив один. Однак респонденти, які жили зі своїми партнерами, були менш самотніми, ніж ті, хто жив окремо.

Медитація, спілкування з друзями та родиною, а також проведення часу на вулиці були ключовими видами діяльності, які допомогли зменшити почуття самотності під час пандемії.

Страх та занепокоєння

Рівень страху і занепокоєння, пов'язані з COVID-19, були особливо поширеними на ранній фазі пандемії, тобто у квітні. З часом занепокоєння стихало. Проте останнє опитування, проведене в липні, показало, що майже всі страхи знову наростали. 

Найпоширеніші занепокоєння полягали в тому, що пандемія призведе до великої економічної кризи (62%), а малі компанії припинять свою діяльність (55%).

Попри те, що більшість респондентів відчували тривогу через матеріальні питання, страх втрати коханої людини (43%) мав більший вплив на добробут людей. На противагу страх закриття освітніх закладів (21%) був менш поширеними.

Чим більше респондентів читали новини, статті або переглядали тематичні передачі про пандемію, тим більше їх це турбувало. Однак, різні медіаплатформи мали різний ефект. Так споживачі новинних онлайн-медіа набагато частіше хвилювались, ніж ті, хто читав новини у газетах та журналах. 

Позитивні зміни

Проте результати дослідження також показали позитивні зміни в поведінці людей під час COVID-19. На ранній фазі пандемії багато респондентів розпочали творчі проєкти (71%) та збільшили спілкування з близькими (94%). 

Дослідники виявили, що практика спілкування чи нового хобі хоч раз на тиждень може мати позитивний вплив на добробут людини. 

Ґрунтуючись на отриманих результатах Інститут дослідження щастя запропонував власний щоденний план дій, який допоможе підвищити рівень щастя людей під час пандемії.

Як стати щасливим під час пандемії COVID-19? – Інститут дослідження щастя
Фото: depositphotos.com

Щасливий план дій 

  • Проводьте більше часу на вулиці

Дослідження показало, що прогулянка на вулиці принаймні 15 хвилин на день може суттєво підвищити рівень задоволення життям. Також прогулянки можуть стати прекрасною можливістю зателефонувати друзям та родині. Це додатковий позитивний вплив на самопочуття.

  • Займайтесь творчістю

В’язання, малювання, випікання, садівництво та ремонт – все це корисна діяльність, яку можна активно практикувати під час карантину чи пандемії. Попри те, що важко залишатися мотивованим регулярно, дослідження показало, що творчість підвищує рівень добробуту.

  • Медитуйте

Практики медитації вчать нас розв'язувати проблеми з відкритістю та цікавістю. Результати дослідження показали, що навіть короткі щоденні вправи для медитації можуть помітно вплинути на самопочуття. Існує безліч безкоштовних відео та застосунків, які вчать практиці медитації. Можливо, варто спробувати хоча б один раз, щоб перевірити, чи це дієво для вас.

  • Допомагайте друзям та родині

Допомога друзям та родичам, які потребують цього, може не тільки полегшити їхнє життя, але й позитивно вплинути на ваш добробут. Слідкуйте за можливостями допомогти тим, хто цього потребує, і показуйте своїм близьким, що ви завжди поруч.

  • Підтримуйте зв’язок з близькими

У розпал пандемії особисті зустрічі з іншими може бути небезпечними. На щастя, дослідження показало, що навіть віртуальні зв’язки з друзями та родиною можуть призвести до значного поліпшення добробуту. Попри те, що ми не всі можемо проводити час із близькими особисто, спілкування телефоном або у відеочаті зараз є важливим як ніколи.

  • Не забувайте про фізичну форму

Заняття спортом важливе не тільки для фізичного здоров’я, а й для психічного. Регулярні фізичні вправи можуть спонукати нас проводити більше часу на свіжому повітрі та значно підвищити рівень задоволення життям. Оскільки пандемія триває як мінімум до зими, важливо надати пріоритет підтримці форми та регулярним фізичним навантаженням.