Зміст:
  1. Улюблена поза сну та особистість
  2. Улюблена поза сну та стан здоров’я
    1. Бік
    2. Живіт
    3. Спина
  3. Як обрати комфортну позу для сну
    1. Сон на спині
    2. Сон на боці
    3. Сон на животі

 Ми обираємо позицію для сну підсвідомо, але навряд чи колись замислюємось, чому спимо саме так, а не інакше. Однак улюблена поза сну може розповісти важливу інформацію про наше здоров’я.

Улюблена поза сну та особистість

Ви, мабуть, не надто замислюєтесь над тим, що означає ваша типова позиція сну, крім бажання оптимального комфорту. Однак деякі психологи та експерти зі сну припускають, що наша особистість може впливати на вибір положення.

 Професор та фахівець зі сну Кріс Ідзіковський опитав понад 1000 дорослих британців, щоб виявити будь-які зв'язки між положенням сну та характером. 

  • Положення, коли ми спимо скрутившись калачиком на боку, наче в утробі матері, є найбільш поширеним, особливо серед жінок. Цю позицію можна пов’язати з сором’язливістю та чуйністю.

  • Люди, які сплять на одному боці з витягнутими руками, можуть бути відкритими, але дещо підозрілими. Вони також схильні дотримуватися своїх рішень.

  • Сон на животі, піднявши руки або поклавши їх під подушку, пов’язують з товариською натурою та неприязню до критики.

Ці результати не можна використовувати як шаблони, які стовідсотково вірно опишуть особистість, оскільки опитування мало кілька ключових обмежень.

Він розглядав лише результати близько 1000 людей – досить невелика кількість у порівнянні з загальним населенням Землі. Звісно ж, таких опитувань багато.

Ще одне дослідження про улюблені позиції сну серед американців, проведене the Better Sleep Council (BSC), дало трохи інші "портрети".

  • Люди, які сплять у положенні колоди (на одному боці, опустивши обидві руки), вважають, що вони висипаються краще, й взагалі "здоровіші", ніж люди, які віддають перевагу іншим положенням.

  • Люди, які мають диплом або вищу освіту, частіше віддають перевагу позиції плода, ніж ті, хто отримав лише середню або середню спеціальну освіту.

  • Покоління X та міленіали частіше віддають перевагу сну на животі, ніж бебі-бумери. Бебі-бумери, навпаки, частіше сплять на одному боці з витягнутими руками.

  • Інтровертні люди частіше уникають сну на животі з піднятими руками. 

Знову ж таки, опитування – це не те саме, що контрольовані тести та інші наукові дослідження, а інші експерти зі сну менш впевнені у зв’язку між сном та особистістю.

Видання  Нealthline.com звернулося до психологині та дослідниці сну Джейд Ву, яка зазначає, що їй невідомий будь-який зв’язок між положенням сну та особистістю.

Але ви можете спробувати порівняти свій внутрішній стан та особистість з цією інформацією, й подивитись, чи попадаєте ви під запропоновані описи.

Улюблена поза сну та стан здоров’я

Як обрати комфортну позу для сну, та що вона може сказати про нашу особистість та здоров’я
Сон на спині, фото – pexels.com

Існує набагато більше доказів, що пов’язують положення тіла уві сні з певними аспектами здоров’я та самопочуття – як позитивними, так і негативними. 

Бік

Фахівці часто рекомендують спати на боці, оскільки це положення може допомогти запобігти хропінню та поліпшує травлення.

Сон на правому боці може посилити симптоми кислотного рефлюксу або інших проблем з травленням. Сон на лівому боці тримає живіт під стравоходом й робить його жорсткішим для підняття шлункової кислоти.

Сон на боці під час вагітності пов’язаний із покращенням здоров’я матері та плода, але тут також надають перевагу  лівому боку. Сон  цьому боці не лише зменшує печію, але це також сприяє посиленню кровотоку та зменшує тиск на матку.

Сон на боці також може допомогти полегшити біль у попереку та покращити вирівнювання хребта, але спати на боці може бути важко, якщо у вас болить шия або плечі.

Живіт

Хоча сон на животі може мати деякі переваги для тих, хто страждає від обструктивного апное та хронічного хропіння, він також створює тиск у районі шиї та попереку, особливо якщо ви спите на більш м’якому ліжку. Це напруження може погано впливати на здоров’я хребта та може призвести до сильних болів у спині вдень.

Спина

Сон на боці або животі може підвищити внутрішньоочний тиск та фактор ризику розвитку глаукоми. Якщо у вас чутлива шкіра, ви також можете помітити, що притискання обличчя до подушки призводить до більшої кількості проривів, подразнень або навіть зморшок на обличчі після пробудження. Але у вас є вихід – спробуйте спати на спині. Але ця позиція все одно підходить не для всіх.

Не рекомендується спати на спині людям з обструктивним апное сну – серйозним медичним станом, коли дихальні шляхи неодноразово перекриваються під час сну. Адже дихальні шляхи легше перекриваються, коли людина лежить на спині. Крім того, це положення може посилити больові відчуття у попереку або шиї.

Як обрати комфортну позу для сну

Як обрати комфортну позу для сну, та що вона може сказати про нашу особистість та здоров’я
Сон на животі, фото – pexels.com

Не існує єдиної найкращої позиції для якісного сну, оскільки на це впливає занадто багато факторів. Якщо у вас часто виникають проблеми зі сном або ви прокидаєтесь з болем і дискомфортом, краще обрати іншу позицію, яка відповідає вашому стану здоров’я.

Сон на спині

Сон на спині може допомогти полегшити різні типи болю, знімаючи тиск з хребта та сприяючи його вирівнюванню.

Вага тіла розподіляється рівномірно, й жодна частина не зазнає більшого тиску, ніж інша. Для багатьох людей така позиція подарує міцний та тривалий сон.

Оскільки сон на спині означає, що ви не втискаєте своє обличчя в подушку щовечора, це може допомогти уникнути передчасних мімічних зморщок.

Якщо ж ви хочете зробити свій сон на спині ще комфортнішим, візьміть меншу подушку або скручений рушник, покладіть його під коліна. Це допомагає хребту підтримувати легкий та природний вигин.

Сон на боці

Сон на боці сприяє нормальному травленню, зменшує хропіння, запобігає печії й, можливо, навіть зміцнює здоров’я мозку. Для здорової когнітивної функції мозок повинен регулярно виводити відходи. Зазвичай він вивозить сміття, так би мовити, поки ми спимо. Дослідження на тваринах показало, що цей процес був найефективнішим під час сну на боці.

Також він може зменшити біль у спині, якщо ви занадто тиснете на плече, вранці можете відчути скутість в обличчі та головний біль. 

Для дійсно міцного та здорового сну краще обрати правильний матрац, який підтримуватиме природний вигин хребта. Для кращої підтримки стегон і попереку спробуйте спати з подушкою між колінами або гомілками.

Сторона, на якій ви спите, також має значення. Сон на правому боці може послабити навантаження на внутрішні органи, але це може погіршити кислотний рефлюкс.

Фахівці вважають, що на лівому боці краще спати під час вагітності та людям з проблемами травлення. Однак майте на увазі, що сон на руках або зігнутих зап’ястях призводить до поколювання або оніміння й може погіршити симптоми зап’ястного тунелю.

Сон на животі

Спати на животі або лежати у такому положенні, зазвичай, не рекомендується, оскільки це може спричинити біль у спині та шиї. Якщо ваша голова завжди лежить однаково, незабаром ви почнете помічати скутість у шиї та плечовому поясі.

Якщо ж ви намагалися, але  не змогли знайти іншу комфортну для себе позу, сон на животі може таки бути найкращим варіантом.  Для того, щоб  зменшити неприємні побічні ефекти цієї позиції, спробуйте регулярно змінювати напрямок голови.

Також допоможе вибір правильної подушки (краще пласка) або навіть повна відмова від цього аксесуару – це може допомогти запобігти болю в шиї. Підкладання подушки під таз може також зменшити скутість і біль у спині.

І не забувайте, що вибір оптимальної саме для вас позиції для сну – це добре, але все ж таки краще подбати про якісний матрац та подушки. Від цього також залежить, у якому стані та настрої ви прокинетесь вранці.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин