Зміст:
  1. Які є способи зареєструватися, щоб отримати вакцину?
  2. Як процедуру реєстрації та відбору бачать у МОЗ?
  3. Кого вважають публічною особою, яку можна щепити залишками?
  4. Як це працює в Одесі, Києві, Львові, Харкові та Дніпрі?
  5. Одеса
  6. Київ
  7. Львів
  8. Харків 
  9. Дніпро

Міністерство охорони здоров’я дозволило щепити залишками вакцин відомих персон, щоб не пропадали дози препарату Covishield (AstraZeneca), від яких відмовляється частина медиків. І заодно, щоб хоч якось відбивати антивакцинаторські настрої в суспільстві.

Що це за залишкові дози вакцини – у флаконах, які розвозять мобільні бригади, по 10 доз препарату. Після того, як флакон відкривають – препарат потрібно використати за шість годин. Як ні – він псується і його утилізують. І коли відмовляється вакцинуватися хтось із записаних медпрацівників – бригади повинні мати "лаву запасних".

Але хто підпадає під визначення публічних діячів? Як потрапити в список очікування? Чіткої відповіді немає. В МОЗ кажуть, що це вирішують на місцях.

Через це вакцинуватися вже з’явився шанс і у нас із вами. LIGA.Life дізнавалася, як реєструють добровольців в Одесі, Києві, Харкові, Львові та Дніпрі. І за якими ознаками там вибирають публічних чи не публічних осіб.

Які є способи зареєструватися, щоб отримати вакцину?

Якщо ви не лікар і не вважаєте себе публічною особою, ви можете:

Остання можливість з’явилася саме через внесені зміни МОЗ.

Так вдалося вакцинуватися редактору Liga.net Євгену Пилипенку в Київській області. Він запропонував свою кандидатуру, написавши у фейсбуці місцевим лікарям, оскільки ніхто з громадських діячів не виявляв бажання реєструватися.

І вже через три дні йому зателефонували, попросили приїхати зачекати.

Детальніше, як проходить процес вакцинації і що треба покращити, Євген описав у своєму тексті.

Як процедуру реєстрації та відбору бачать у МОЗ?

Кожна область має свого координатора, до якого можна звернутися.

Також радять телефонувати в пресслужбу облдержадміністрації чи обласний центр громадського здоров’я.

"Вони передають ваші контакти мобільній бригаді і, коли є залишки препарату, вас набирають і кажуть, що треба протягом години підійти", – пояснили в пресслужбі головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

Кого вважають публічною особою, яку можна щепити залишками?

У наказі від 1 березня МОЗ перераховує таких публічних діячів: перші особи держави, громадські діячі, діячі культури та спорту, лідери релігійних спільнот. Це люди, які є лідерами думок для когось, пояснюють у Ляшка. 

"Людина, яку вакцинують, і вона виставить в соцмережі якийсь пост-звернення для того, щоб підтримати вакцинацію і показати, що це безпечно. Це та людина, яка може за собою підтягнути охочих вакцинуватися", – пояснили в пресслужбі.

Певних критеріїв – 10 000 підписників у ваших соцмережах чи тисяча – немає. Все визначають на місцях. 

Якщо людина авторитетна в певній місцевості, місцеві ОДА про це мають знати, вважають у Ляшка. 

Громадський діяч може бути популярний в Житомирі, але про нього не знають у Києві – так у МОЗ пояснюють рішення передати цей вибір на місця.

Але якщо охочий – не лідер думки чи публічний діяч, то йому запропонують стати в чергу. Як? Через застосунок Дія, кажуть у Ляшка. 

Як це працює в Одесі, Києві, Львові, Харкові та Дніпрі?

Одеса

Як записатися? Одеська область наразі є прикладом успішної організації процесу реєстрації для немедиків.

1 березня вона першою запустила електронну форму для реєстрації на вакцинацію. Це звичайна гугл-форма на чотири запитання, де можна залишити свої контакти.

Кого вважають публічними діячами? Реєструватися запросили "лікарів комунальних і приватних закладів охорони здоров'я, лідерів думки, громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних спільнот, які згодні вакцинуватися публічно і проживають в Одеській області".

І всіх охочих, навіть якщо сумніваєтеся в своїй публічності. Тисячі підписників у фейсбуці від вас не вимагатимуть, запевнили в обласному центрі громадського здоров’я.

9 березня в Одесі, заповнивши гугл-форму, вакцинувався нардеп Олексій Гончаренко. Каже, що йому телефонували двічі, бо перший раз у нього не вийшло з’явитися в пункт вакцинації.

Київ

Як записатися? 10 березня електронну форму публічним особам запропонувала Київська міська державна адміністрація.

Окрім контактів, там можна залишити посилання на свою сторінку в соцмережах. І пояснити, в чому полягає ваша діяльність як публічної особи. Утім, не обов’язково.

Кого вважають публічними діячами? Чітких критеріїв для визначення, хто є громадським діячем, Київ не має.

Головне, щоб людина мала велику аудиторію і була готова популяризувати вакцинацію через ЗМІ та через власні канали комунікації, зазначив координатор вакцинації у столиці Василь Животенюк в коментарі LB.ua.

Але додав, що залишку вакцини небагато, бо стараються щепити насамперед медиків.

Львів

Як записатися? 10 березня обласний центр громадського здоров'я теж запустив електронну форму для реєстрації публічних осіб.

За словами місцевого координатора, до кінця тижня створити електронну форму планують і на сайті департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації.

Наразі охочі можуть телефонувати в пресслужбу ОДА, щоб отримати координати мобільної бригади. І якщо є залишки доз – тоді та людина може приїхати і вакцинуватися.

В планах також створити організаційний номер телефону, щоб люди могли записатися і щоб на них виходили мобільні бригади, а не навпаки.

Але з таким проханням до координатора ще не зверталися, каже він.

Кого вважають публічними діячами? Конкретних критеріїв, як визначати публічних осіб, і у Львові немає. 

"Голову ОДА на вакцинацію ми запрошували так: залишалося три дози в лабораторному центрі і ми через фейсбук звернулися до нього з пропозицією, що він може приїхати і вакцинуватися. Так ми це і провели", – пояснив координатор. Наразі в області не викинули жодної дози вакцини, запевняє координатор.

"Крім основних списків усіх керівників медзакладів, ми просили створити резервні списки, щоб ті медики будь-якого рівня, які вагаються, могли зареєструватися", – пояснив координатор.

Харків 

Як записатися? Харківська облдержадміністрація сама сформувала списки публічних діячів телефоном, розповів місцевий координатор.

Якщо говорити про журналістів, блогерів, волонтерів – вони присилають листи в департамент охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації з запитом, яку організацію представляють і скільки осіб хочуть вакцинуватися.

Плюс в ОДА мають резерв не тільки з публічних осіб, а й з водіїв швидкої при лікарні, яка надає допомогу хворим на COVID-19. 

Кого вважають публічними діячами? Пріоритетно викликають людей, передусім по локалізації, а так йдуть за списками. "Немає такого, що тих вакцинуємо, а тих не вакцинуємо. Просто, щоб не заплутатись", – пояснив координатор.

Дніпро

Дніпро не має алгоритму, як вакцинувати публічних людей, розповів координатор по області Олексій Григорук у коментарі LIGA.Life.

Тут громадських діячів ніхто не шукає. Хочеш вакцинуватися – телефонуй у департамент охорони здоров’я Дніпра, Павлограду чи Кривого Рогу.

Там мають скоординувати, де працюють мобільні бригади – можна підійти вакцинуватися.

Їх є чотири в Дніпрі, три – в Кривому Розі і дві – в Павлограді.

Онлайн-форму, каже, робити не планують.

Про вакцинацію публічні діячі розповідають у соцмережах, а лікарі – долучаються до флешмобу #ялікарявакцинуюсь у соцмережах.

9 березня вакцинувався колишній нардеп, член наглядової ради Укрзалізниці Сергій Лещенко. 5 березня – блогер Семен Єлисевський, якого запросили щепитися на камеру. Про власні спостереження він теж детально описав у своєму блозі

У прямому ефірі щеплення зробили співачка Руслана Лижичко, телеведучі Олександр Педан та Наталія Мосейчук, спортсмен Сергій Конюшок, а також ще низка лікарів і громадських діячів.

А ще раніше – Володимир Зеленський, Максим Степанов та Віктор Ляшко.

Частина з тих, хто вакцинувався, воліє не отримувати другу дозу препарату вже через 28 днів, щоб вона дісталася комусь із груп ризику.

Кажуть, що можуть і зачекати. Плюс авторитетні дослідження наголошують, що для ефективнішого захисту проміжок між дозами має бути не менше трьох місяців. 

У МОЗ кажуть, що не рахують, скількох публічних діячів вакцинували. Всіх вносять в одну статистику.

"Всіх вакцинованих вносять в єдину систему, незалежно від того блогер ти чи лікар. Так збирається загальна кількість вакцинованих. МОЗу все одно, чи це громадський діяч, чи санітарка. Це вакцинована людина", – пояснили в пресслужбі.