Зміст:
  1. Що таке орторексія
  2. Причини її виникнення
  3. Як зрозуміти, що у вас проблеми
    1. Ознаки
  4. Що робити

Здорове харчування – правильна й корисна звичка, яка дарує здоров’я, хороший настрій, привабливий зовнішній вигляд та нескінченний фонтан енергії. Але як іноді буває з усіма хорошими речами, за певних обставин вони можуть перетворитися на проблему.

Для деяких людей акцент на здоровому харчуванні може стати нав’язливим та перерости в розлад, відомий як орторексія. Як і інші харчові розлади, орторексія може мати серйозні наслідки.

Що таке орторексія

Орторексія, або нервова орторексія – це харчовий розлад. У такому стані у людини виникає нездорова одержимість здоровим харчуванням. Американський лікар Стів Братман вперше ввів цей термін в 1997 році ("orthos", що з грецької – "правильно").

На відміну від інших розладів харчування, орторексія здебільшого пов’язана з якістю їжі, а не кількістю. Люди з цим розладом рідко орієнтуються на схуднення, на відміну від тих, хто страждає від анорексії або булімії.

Людина з орторексією дуже перебірлива у їжі та одержима перевагами здорового харчування. Воно стає настільки важливим, що заклопотаність цим питанням не залишає місця для будь-яких інших інтересів та захоплень у житті.

Харчовий раціон визначається виключно за критерієм "корисності" продукту, водночас смакові переваги до уваги не беруться. Будь-яке порушення дієти – вживання "заборонених" продуктів – викликає тривожність і сильне почуття провини.

Причини її виникнення

Ви вирішили розпочати нове життя з нового року чи наступного понеділка. Зазвичай пункт перший у таких списках – перехід на здорове харчування. І тут треба бути уважними, адже з часом добрі наміри можуть повільно перерости в повномасштабну орторексію.

Дослідження точних причин орторексії нечисленні, але якщо у вас є схильність до обсесивно-компульсивної поведінки та колишні або поточні розлади харчування, ризик виникнення проблеми зростає. Додатковими факторами ризику можуть бути перфекціонізм, висока тривожність або потреба в постійному контролі.

Декілька досліджень також повідомляють, що особи, орієнтовані на здоров'я у своїй кар'єрі, можуть мати вищий ризик розвитку орторексії. Тобто медичні працівники, оперні співаки, артисти балету, музиканти симфонічного оркестру та спортсмени знаходяться у групі ризику.

Також треба брати до уваги вік, стать, рівень освіти та соціально-економічний статус, але для остаточних висновків потрібні додаткові дослідження.

Як зрозуміти, що у вас проблеми

У деяких випадках буває важко відрізнити орторексію від звичайного занепокоєння здоровим харчуванням. Тому дуже важко визначити справжні обсяги проблеми.

Показники в дослідженнях коливаються від 6% до 90%. Частково це також пов’язано з тим, що немає загальних для всіх діагностичних критеріїв. Крім того, вони не оцінюють, чи впливає поведінка негативно на соціальне, фізичне чи психічне здоров'я людини, що є найважливішою частиною орторексії.

Ознаки

Ентузіазм до здорового харчування перетворюється на орторексію лише тоді, коли він спричиняє одержимість, яка негативно впливає на повсякденне життя, наприклад, надзвичайна втрата ваги або відмова їсти з друзями.

Щоб чіткіше розрізнити здорове харчування та орторексію, Братман та Данн нещодавно запропонували такі критерії діагностики, що складаються з двох частин: нав'язлива увага до здорового харчування та поведінка, яка викликає проблеми у щоденному житті.

Нав'язлива увага до здорового харчування:

  • поведінка або думки: компульсивна поведінка або психічні занепокоєння з вибором дієти сприяють оптимальному здоров’ю;

  • занепокоєння, яке пов`язане з нашими думками: викликає занепокоєння, сором, страх перед хворобою, відчуття нечистоти або негативні фізичні відчуття;

  • суворі обмеження: дієтичні обмеження, які з часом загострюються, можуть включати усунення цілих груп продуктів та додавання засобів для чищення, голодування або все разом.

Поведінка, яка викликає проблеми у щоденному житті:

  • медичні проблеми: гіпотрофія, стрімка втрата ваги або інші медичні ускладнення – це приклади станів здоров’я, які можуть виникнути внаслідок такого типу компульсивної поведінки;

  • проблеми у повсякденному житті: особисті переживання, проблеми в спілкуванні з друзями, в особистому житті та на роботі через переконання чи поведінку, пов’язану зі здоровим харчуванням;

  • емоційна залежність: імідж тіла, власна гідність, особистість або задоволеність можуть надмірно залежати від того, чи дотримуємося ми дієтичних правил, які самі для себе  встановили.

Що робити

Від орторексії може постраждати не тільки ваше здоров’я, а й соціальне життя та фінансовий стан: ви можете важко захворіти, втратити друзів та роботу, почнуться негаразди в особистому житті. Виявлення проблеми – перший крок у поверненні до нормального життя.

Це може бути складним завданням, оскільки люди, які страждають цим розладом, рідше усвідомлюють, що з ними щось не там. Навіть навпаки, вони вважають, що справжні проблеми в інших, тому переконати їх дедалі важче.

Але якщо вам таки вдасться привернути увагу людини, рекомендовано звернутися за допомогою до багатопрофільної групи, до якої входять лікар, психолог та дієтолог.

Загальні методи лікування включають:

  • контакт з людиною та запобігання негативної реакції;

  • модифікація поведінки;

  • когнітивна перебудова;

  • різні форми тренувань релаксації.

Однак ефективність цих методів лікування орторексії науково не підтверджена. Тож наразі єдине, що ви можете зробити – це проводити просвітницьку роботу, подаючи науково обґрунтовану інформацію про харчування.

Якщо ви помітили, що у близької людини проблеми, перше, що ви повинні зробити – це допомогти їй усвідомити, що її стан не є нормальним та здоровим. Якщо вам вдасться – це вже велика перемога. Далі вже буде набагато легше вмовити сходити до лікаря та психолога. Адже усвідомлення проблеми – це завжди перший крок у її розв`язанні.

 Підписуйтесь на LIGA.Life в Instagram: тільки корисна інформація для українських родин