Зміст:
  1. Молнупіравір
  2. Які ліки від коронавірусу є в Україні і які мають закупити
  3. Для кого призначені окремі ліки від коронавірусу
  4. Хто призначає і чи можна отримати ліки від коронавірусу
  5. Чи ефективні ці препарати
  6. Чи достатньо цих доз і що можуть змінити ліки від коронавірусу

В Україні зареєстрували препарат від коронавірусу – Молнупіравір. Як розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, МОЗ домовилося про постачання 300 000 доз.

У лютому в міністерстві чекають на приїзд ще низки препаратів.

Оскільки в Україні ще доволі часто призначають препарати не за призначенням, LIGA.Life розбиралася, що за ліки Молнупіравір, для кого вони, які препарати вже є в Україні і чи можна, за бажання, їх отримати.

Молнупіравір

Це препарат прямої противірусної дії. Він блокує синтез молекули рНК-вірусу, зупиняючи процес його розмноження, пояснює лікар-терапевт медичної мережі "Добробут" Руслан Буяновський.

Ці ліки є в міжнародних протоколах. Їх радять використовувати:

  •         за легкого і середньої важкості перебігу коронавірусу; 
  •         не пізніше, ніж через п’ять днів від першого симптому хвороби; 
  •         на амбулаторному етапі (поліклініці), не стаціонарному; 
  •         пацієнтам, у яких немає кисневої залежності.

"Препарат не лікує кисневу недостатність, важку коронавірусну пневмонію і не може допомогти  пацієнту в реанімації під штучною вентиляцією легень", – наголошує Буяновський.

Головна мета прийому Молнупіравіру – запобігти важкому перебігу ковіду і зменшити ризик ушпиталення.

Коли приїде 300 000 доз Молнупіравіру, поки невідомо. 

Які ліки від коронавірусу є в Україні і які мають закупити

Зараз в державних лікарнях є такі препарати проти ковіду:

  • Тоцилізумаб;

  • Ремдесивір;

  • Імуноглобулін людини нормальний для внутрішньовенного введення.

Всього – 28 753 одиниці, за даними ДП "Медичні закупівлі". 

Те, скільки одиниць конкретного препарату в конкретній лікарні можна знайти в таблиці "Медзакупівель": фільтр, напрям "Ліки для запобігання COVID-19", залишки, товар і виберіть конкретний препарат.

Восени в Україну також зі США поставили 60 000 доз препаратів Бамланівімаб та Етесевімаб, як гуманітарну допомогу.

Та дізнатися, чи є ще ці ліки в регіонах і скільки, нам не вдалося, адже розподілом у лікарні займався благодійний фонд нардепа від "Слуги народу" Євгена Пивоварова, а єдиний наявний номер фонду – не в мережі. 

За даними Посольства України в США, загальна вартість цих ліків була близько $20 млн.

У клініках, використовують противірусний препарат Фавіпіравір, оскільки він є в комерційному доступі

"Відповідно до протоколу, призначаємо його пацієнтам, які мають ризик важкого перебігу коронавірусу. У перші п’ять діб хвороби. Ризик визначається згідно з протоколом – це вік, відсутність щеплення, фонові захворювання", – пояснила головна менеджерка з інфекційного контролю "Добробуту", інфекціоністка Станіслава Рикова.

У лютому МОЗ планує отримати:

  • 2 300 флаконів Тоцилізумабу;

  • 43 711 Ремдесивіру.

Головний санлікар Ігор Кузін анонсував ще поставки Паксловіду, який, за словами Ляшка, мають зареєструвати в Україні найближчим часом, але без уточнення кількості. 

"По суті, все, що рекомендовано на міжнародному рівні, або поставлено і вже зараз використовується, або ми очікуємо поставки", – пояснював Кузін. 

 

Для кого призначені окремі ліки від коронавірусу

Як пояснив Ляшко, у світі Молнупіравір використовують для пацієнтів, які мають хоч один фактор ризику: 

  • надмірну вагу;

  • вік понад 60 років;

  • цукровий діабет;

  • хвороби серця.

Як пояснили в МОЗ, за інструкцією препарат показаний людям, які мають високий ризик прогресії хвороби з легкого до середнього чи важкого стану.

Призначати пацієнту ліки, чи ні – вирішує лікар на прийомі.

Як пояснила Рикова, на прикладі Фавіпіравіру: "В протоколі є формулювання: "розглянути можливість застосування". Ніде немає використання "за замовчуванням".

Ремдесивір, за українським протоколом лікування, призначають за середнього та тяжкого перебігу хвороби за умов стаціонарного лікування. Також препарат можуть отримати ушпиталені діти з важким перебігом хвороби та середнім ступенем тяжкості захворювання, що належать до груп ризику прогресування до тяжкого або критичного перебігу хвороби та мають ознаки пневмонії.

Тоцилізумаб - як варіант додаткової терапії (за клінічними показаннями) рекомендується застосовувати за тяжкого та критичного перебігу хвороби, пояснили в МОЗ. 

Терапія антитілами (Бамланівімаб та Етесевімаб) проводиться в домашньому режимі лікування. Їх можуть призначати пацієнтам із COVID-19 з легким або середнім ступенем важкості захворювання, але з високим ризиком прогресування до тяжкого ступеня важкості захворювання.

 

Хто призначає і чи можна отримати ліки від коронавірусу

Ремдесивір та Тоцилізумаб призначає лише лікуючий лікар в умовах стаціонару. 

Бамланівімаб та Етесивімаб – за направленням лікаря загальної практики-сімейного лікаря, або лікаря-терапевта.

Усі ці ліки є безоплатними для пацієнтів з коронавірусом.

 

Чи ефективні ці препарати

Молнупіравір. Дослідження, результати якого опубліковані в The New England Journal of Medicine, свідчать, що препарат вдвічі зменшував імовірність ушпиталення пацієнта з коронавірусом – і смерті через хворобу.

"Та говорити, наскільки він ефективний проти омікрону, не можна, бо я так розумію, його ефективність щодо цього варіанту вірусу ще не досліджували", – зазначає Буяновський.

Ремдесивір. У МОЗ пояснили, що препарат має доведену ефективність і використовується в світі. Хоча у 2020 році ВООЗ не рекомендувала Ремдесивір через відсутність доказів ефективності.

Як пояснював анестезіолог Андрій Сем’янків, річ у тім, що в початкових дослідженнях, коли Ремдесивір рандомно призначали випадково обраним пацієнтам із ковідом, він справді не показав статистично значущих ефектів.

Однак надалі дослідники проаналізували підгрупи та виявили, що деякі пацієнти матимуть від нього користь. Далі історія трохи заплутана: цільова пацієнтська аудиторія Ремдесивіру – не надто легкі хворі (які не мають проблем із диханням) і не надто тяжкі (які отримують механічну вентиляцію легень). 

За результатами рандомізованого дослідження понад 1 000 пацієнтів, ті, хто отримували Ремдесивір, у порівнянні з плацебо, швидше виписувалися з лікарні, або ж вимагали кисневої терапії протягом меншого часу (в середньому 10 проти 15 діб). 

Тоцилізумаб. Призначається за умови, що пацієнти не мають супутньої бактеріальної інфекції. Дані щодо ефективності тоцилізумабу частково мають суперечності. 

У двох метааналізах, де проаналізували близько 10 000 ушпиталених пацієнтів, у тих, хто отримував тоцилізумаб, ризик померти протягом 28 днів знижувався на 11-17% проти стандартної терапії та плацебо.

Паксловід. Щодо паксловіда доступні проміжні дані досліджень, де він зменшував кількість ушпиталень чи смертей на 89% проти плацебо. 22 грудня препарат для екстреного застосування схвалило Управління з продовольства і медикаментів США (FDA).

Бамланівімаб та Етесевімаб. Як пояснював у вересні Буяновський, це препарати, клінічна ефективність яких ще не доведена, тому наразі їх можна назвати експериментальними.

І призначені вони для профілактики важкого перебігу хвороби у пацієнтів з групи ризику.

Вони є в американських протоколах лікування в рамках досліджень. Та протоколи розглядають використання двох препаратів в поєднанні – окремо їх уже не рекомендують. Чому? Окремо вони не працюють, пояснював лікар.

Фавіпіравір. Сем’янків зазначав, що препарат належить до інгібіторів РНК-полімерази та має завдання пригнічувати розмноження коронавірусу. 

"На його користь свідчать результати не дуже якісних досліджень. Натомість є результати незалежних експериментів, в яких фавіпіравір не впливав на кількість ушпиталень, переведення на ШВЛ та смерті у пацієнтів з ковідом", – пише експерт.

Варто зазначити, що в переліку ліків, які використовують в Україні, немає таких, які широко призначають у різних країнах, але їхня ефективність ніколи не була доведена: Уміфеновір, Енісаміум, Кагоцел, Протефлазид, Тілорон, Інозин пранобекс та різноманітні інтерферони в краплях чи анальних свічках.

Чи достатньо цих доз і що можуть змінити ліки від коронавірусу

У грудні аналітики Українського центру охорони здоров’я прогнозували, що ситуацію з пандемією може змінити поява ефективних ліків від ковіду. Як пояснив LIGA.Life співзасновник центру Павло Ковтонюк, мова про амбулаторні препарати – коли людина зможе за перших симптомів піти в аптеку і купити противірусний препарат. Але в Україні для цього є дві перешкоди:

  •         наявні ліки не амбулаторні;
  •         не всі люди, які справді цього потребують, зможуть їх отримати.

І справа не в кількості доз, зазначає Ковтонюк. Адже 300 000 доз Молнупіравіру – це для початку не так мало.

"У реальності не всі люди звертаються до лікаря, навіть не роблять тест і не знають, чи в них ковід до моменту, поки справді не почиватимуться погано. Тоді вже викликають швидку і їдуть до лікарні", – пояснює Павло. Він вважає, що через це препарат отримає меншість людей із груп ризику. 

"Але якийсь сегмент пацієнтів все ж отримають ліки і це вже добре", – зазначає Ковтонюк.

В ідеалі це мало би такий вигляд: 

  •         сімейний лікар точно знає, хто з його пацієнтів у групі;
  •         робить розсилку з попередженнями: "Якщо у вас симптоми ГРВІ – приїжджайте до лікаря".

"Якщо в теорії уявити, що сімейні лікарі настільки добре відпрацюють алгоритм роботи з цим препаратом і якщо припустити, що він дійсно такий ефективний, як ми сподіваємось, і що люди масово звертатимуться до лікарів у випадку симптомів – тоді, думаю, вплив (на перебіг пандемії. – Ред.) буде", – пояснює експерт.

І вже тоді пандемія може розвиватися так, що ми далі матимемо багато хворих, але менше ушпиталень та смертей.

"І наша медична система буде здатна справлятися з потоком складних випадків і тоді це наблизиться до перебігу епідемії грипу. Від нього теж є ускладнення і смерті, але медична система може впоратися навіть у сезон", – додав Ковтонюк.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин