Зміст:
  1. Де і як розгортатимуть мобільні госпіталі
  2. Що кажуть у МОЗ
  3. Чи можливе розгортання шпиталів у Палаці Спорту та ВДНГ
  4. Занадто пізно і дорого 

Міністр Охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу 30 жовтня заявив, що розташування тимчасових госпіталів для хворих на коронавірус вже узгодили з місцевою владою Києва.

За його словами, у разі необхідності мобільні шпиталі для 500 осіб можуть розгорнути на території Виставкового центру або Палацу спорту. До роботи там залучать 1200 медпрацівників. 

Схожу інформацію на одному з брифінгів озвучив і мер Києва Віталій Кличко.

"Варіантами для розгортання інфекційного госпіталю для хворих ми запропонували три об'єкти в нашому місті. Перший об'єкт – Палац спорту, другий – Національний експоцентр України або Виставковий центр. Що стосується третього об'єкта, ми додатково зараз вивчаємо можливість", – сказав Кличко.

Коли, за яких умов можливе розгортання мобільних госпіталів у Києві та за яким принципом туди потраплятимуть пацієнти з діагнозом "COVID-19", розбиралася Liga.Life. 

Де і як розгортатимуть мобільні госпіталі

Попри ріст кількості пацієнтів з діагнозом "коронавірус" та часті заяви представників Міністерства охорони здоров'я про необхідність розгортання мобільних госпіталів, робота по їх розгортанню ведеться тільки на брифінгах та телеефірах.

У реальності триває бюрократичний футбол. Київська влада вважає, що розгортати мобільні шпиталі у столиці не ефективно і перекладає відповідальність за виконання цієї роботи на Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського, ті – на МОЗ. Міністерство, своєю чергою, ставить незрозумілі задачі Національній академій медичних наук України.

У результаті нині майже нічого не зроблено. Але й не факт, що мобільні шпиталі взагалі треба розгортати.

Що кажуть у Департаменті охорони здоров'я КМДА. Там на запит Liga.Life повідомили, що місто самотужки підготувало вже майже 4450 ліжок у комунальних медзакладах. І їх заповненість нині сягає 57%. 

Мобільні шпиталі – панацея МОЗ. Що зроблено у реальному житті для їх розгортання? Нічого
Илюстративне фото: скріншот з відео ICTV

Київська влада вважає, що набагато раціональніше "віддати" для киян хворих на коронавірус інші лікарні, а не розгортати шпиталі. 

"Міська влада неодноразово зверталась до уряду і Міністерства охорони здоров’я з проханням, аби киян, хворих на коронавірус, приймали у державних і відомчих медзакладах, де є 11 000 ліжок і кваліфікований персонал. Нещодавно ми отримали відмову щодо надання допомоги хворим на коронавірус", – повідомили у Департаменті. 

Зазначається, що лише станом на середину листопада ці заклади згодилися приймати ургентні випадки з терапевтичної, хірургічної й кардіологічної патології та пацієнтів з нейроінфекцією.

Що стосується мобільних шпиталів, то у меддепартаменті КМДА кажуть, що на вимогу МОЗ підготували розрахунки щодо фінансового та кадрового забезпечення мобільного шпиталю на базі одного з трьох столичних інфраструктурних об’єктів (Палац спорту, Національний експоцентр та Міжнародний виставковий центр). 

У КМДА не стали уточнювати можливу вартість мобільного шпиталю у столиці, проте очільник МОЗ Максим Степанов раніше заявляв, що для цього необхідно 245 мільйонів гривень.

"Виконавцем цих робіт запропоновано визначити Державну установу "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського" як профільний інститут загальнодержавного значення. Відповідь на свої пропозиції на сьогодні ми знову ж таки не отримали. Наразі місто чекає професійних висновків профільних наукових установ та конкретних пропозицій фахівців щодо проведення необхідних протиепідемічних заходів і укомплектування кадрами з-поміж співробітників НАМН України, відповідно до розрахунків, наданих Департаментом охорони здоров’я столиці", – повідомили у департаменті охорони здоров'я КМДА.

Мобільні шпиталі – панацея МОЗ. Що зроблено у реальному житті для їх розгортання? Нічого
Илюстративне фото: Роман Балук

При цьому у КМДА прямо заявляють, що  міська влада категорично проти розгортання мобільного госпіталю і вважає, що наявний кадровий та ліжковий фонд закладів охорони здоров’я МОЗ України, Національної академії медичних наук, відомчих та приватних медичних закладів є достатнім для лікування пацієнтів, хворих на коронавірус.

Що каже ніби виконавець робіт. Заступник директора з лікувальної роботи Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Костянтин Легеза заявив Liga.Life, що вперше чує про те, що медзаклад планують зробити виконавцем робіт по розгортанню мобільних госпіталів у Києві.

"З МОЗу була зовсім інша інформація. Ми розгорнули вже госпіталь на вулиці Галицька 4. Вже приймаємо хворих і, на превеликий жаль, вже втрачаємо їх, бо важкі дуже. Але про мобільний госпіталь питання поки не стояло", – сказав Легеза. 

 При цьому він запевняє, що немає ще жодного наказу з приводу розгортання "польового" шпиталю.

А що говорить Академія медичних наук?  Щодо залучення до роботи у мобільних госпіталях кадрів з Національної академії медичних наук, то у НАМН також повідомили, що поки немає детальної інформації щодо цього.

"У Департаменту своє бачення. У нас же збирається президія і вирішує, як практично і що саме зробити. Ще не відомо, що буде, адже у МОЗ спочатку говорять одне, потім інше. У нас вже є більш точна інформація і ми готуємо програму, як ми будемо діяти", – сказала прессекретарка НАМН Олена Єстігнеєва.

Вона зазначила, що президія збереться найближчим часом для того, щоб напрацювати та ухвалити остаточне рішення і наступного тижня надасть більш детальну відповідь.

Що кажуть у МОЗ

Liga.Life звернулася за коментарем до міністерства охорони здоров'я щодо того, скільки медиків потрібно для забезпечення роботи мобільного шпиталю, звідки планують залучати спеціалістів, як їм оплачуватимуть роботу та за яким принципом пацієнти потраплятимуть до мобільного шпиталю, скільки техніки і ліжок треба закупити, як будуть це робити і коли почнуть. На момент публікації відповідь не надійшла (пройшло 6 робочих днів відколи був надісланий запит).

Разом з тим, головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв'ю Українському радіо розповів, що у МОЗ знають можливості розгортання тимчасових шпиталів на базі санаторіїв або на базі виставкових центрів. 

"Ми розуміємо кількість медиків, яких ми можемо залучити до надання допомоги хворим з коронавірусною хворобою, і ми розуміємо, коли може настати межа, коли далі уже система охорони здоров’я не справляється. Давайте не будемо чути й шукати ці цифри", – сказав він.

Мобільні шпиталі – панацея МОЗ. Що зроблено у реальному житті для їх розгортання? Нічого
Ілюстративне фото: скріншот з відео UA Чернігів

Ляшко додав, що як лікар він не хотів би, щоб в Україні були розгорнуті тимчасові шпиталі і в них надавалася медична допомога. На його думку, це треба робити виключно у межах лікарень. 

Чи можливе розгортання шпиталів у Палаці Спорту та ВДНГ

Генеральний директор Національного комплексу "Експоцентр України" Євген Мушкін у коментарі Liga.Life зазначив, що про те, що влада розглядає ВДНГ — як одне з можливих місць для розгортання мобільного шпиталю, дізнався з відеозвернення Володимира Кличка й публікацій у ЗМІ. 

"Адже запитів з цього приводу ВДНГ не отримувало від жодного органу державної влади. Де та як влада збирається розташувати шпиталь, нам поки не зрозуміло. Найбільший вільний павільйон ВДНГ теоретично за своїми розмірами міг би вмістити десь 70 ліжок, але в ньому відсутнє опалення.

Якщо хтось зробив припущення, що таку споруду можна звести просто неба десь у полях Експоцентру, то теж треба вивчати технічні й технологічні можливості такої забудови", – сказав він.

За словами Мушкіна, бажано, щоб влада врахувала доцільність та ефективність подібного рішення за наявності інших варіантів. Додав: нині намагається встановити діалог з міською владою і з'ясувати усі деталі.

У Палаці спорту зазначили, що до них також не зверталися з такою пропозицією, тож сказали, що не можуть це коментувати. У Міжнародному виставковому центрі пообіцяли відповісти згодом.

Занадто пізно і дорого 

Разом з тим, у МОЗ планують розгортати мобільні шпиталі не тільки у столиці, а також в Одеській та Донецькій області.

"Визначені локації, визначений кошторис і на найближчому засіданні уряду ці гроші будуть перерозподілені в субвенції на обласні державні адміністрації, щоб вони розпочали розгортання і підготовку до розгортання", – повідомив в інтерв'ю "Українському радіо" головний санітарний лікар, проте від деталей утримався.

Епідеміолог, голова ГО "Інфекційний контроль" та керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Андрій Александрін не вірить у таку ініціативу МОЗ і впевнений, що реалізувати її буде складно і дуже дорого.

"Якщо наш уряд вирішив реалізувати ще один проєкт, на якому вони добре зароблять, то, звісно, вони будуть заморочуватися. Але це не має сенсу, бо треба розуміти, що поставити у Палаці спорту чи якомусь павільйоні необхідну кількість койок, забезпечити все це електроенергією, підвести кисень, зробити безпечне підведення кисню, щоб, не дай боже, ніяких вибухів не було, під'єднати дороге обладнання – практично неможливо", – вважає лікар.

За його словами, є картинки мобільних шпиталів у Європі та США часів епідемії так званого "іспанського грипу", коли їх розгортали у великих павільйонах, але нині цього буде недостатньо. Бо треба комплексно впроваджувати програму інфекційної безпеки та мінімізувати розповсюдження інфекції.

Мобільні шпиталі – панацея МОЗ. Що зроблено у реальному житті для їх розгортання? Нічого
Ілюстративне фото: Думська

"Ми маємо говорити про те, що зараз ліжковий фонд, який є у лікарнях для хворих COVID-19, до кінця не обладнаний киснем. Хоча б це спочатку зробили, а потім говорили про розгортання мобільних шпиталів. Навесні ДСНС розгорнули велику кількість наметів поряд з лікарнями. Скільки грошей платників податків витратили на цю дурницю? Вони казали, що це будуть так звані сортувальні центри, але ідея себе не виправдала, бо жоден з них не використовували за призначенням. А отже просто списали велику кількість грошей", – стверджує Александрін.

Також лікар наголошує на тому, що не менш важливою задачею є пошук медиків, які могли б працювати у мобільних госпіталях, оскільки їх нині не вистачає навіть у COVID-відділеннях лікарень і туди масово переводять персонал з інших відділень.

Епідеміолог каже, що проблема тільки наростає і те що відбувається нині – тільки квіточки: "Знайти місце для госпіталізації вже практично неможливо. На всі кисневі ліжка, навіть у Києві, є черги. Медиків поставили в складне становище, якщо не сказати грубіше. Наша держава за вісім місяців ніяк системно не підготувалася до боротьби з пандемією і тому ми бачимо те, що нині відбувається в Україні".