Зміст:
  1. Кого і як вражає омікрон: що треба знати та робити батькам
  2. Зростає госпіталізація дітей. Що це означає
  3. Госпіталізація без паніки

В Україні – стрімкий підйом захворюваності на ковід серед дітей. Хворих реєструють в усіх регіонах. За добу 25 січня, наприклад, зафіксовано 2809 підтверджених випадків ковіду у дітей по країні. А вже за добу 26 січня таких випадків було 4847, пише пресслужба МОЗ.

Загалом діти становлять 6,2% серед усіх, хто захворів на ковід в Україні від початку пандемії. Динаміка захворюваності дітей відображає хвилі загального підйому захворюваності, яких протягом цього часу в країні зареєстровано три, пояснюють LIGA.Life у Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ). 

Дві з трьох хвиль епідемічного підйому захворюваності на коронавірус спостерігалися торік. Кожна наступна хвиля була вищою, ніж попередня, що обумовлено появою нових штамів, уточнюють у ЦГЗ. 

Тому якщо у 2020 році зареєстровано 51 606 випадків ковіду у дітей, торік їх було більше ніж втричі – вже 167 402 випадків, повідомляє керівниця організації епіднагляду Центру громадського здоров’я Оксана Кошалко.

Третя хвиля тривала з вересня до грудня 2021 року, співпадала зі зростанням захворюваності серед усіх людей та початком нового навчального року і була вищою, ніж попередні. Зараз є черговий, прогнозований підйом захворюваності на ковід серед всіх українців, обумовлений новим штамом. Тобто, четверта хвиля зокрема і серед дітей, уточнюють у ЦГЗ. 

Про те, що омікрон вражає дітей більше, ніж дельта, кажуть лікарі на місцях.

"Якщо порівнювати з попередніми хвилями, то кількість хворих дітей на ковід з цією хвилею в рази більша", – зауважує лікарка-педіатр з Уманщини Марина Опаленко.

Раніше, якщо одна з 10 протестованих нею на ковід дітей мала позитивний тест – для лікарки це "вже було певним шоком". Днями на прийомі Опаленко зробили 11 швидких тестів дітям на ковід, і 9 із них виявилися позитивні. 

За словами лікарки, за останній тиждень спостерігається висока швидкість поширення ковіду серед дітей: "Батьки розповідають, як в один день пів класу, 70-80% дітей може не прийти на заняття". Хворіють школярі будь-якого віку, студенти. Масово хворіють діти 3-4 років. "Прямо групами не виходять у садочок. У минулих хвилях такого не було", – зауважує педіатр. 

Про те, що ковід "помолодшав", говорить і директор Мукачівської лікарні Євген Мешко: "Штам омікрон більш тропний до дітей за дельту, а дельта більш тропна за звичний штам (тропність – це сполучуваність із чимось, спрямованість на щось. – Ред.)". Тобто, під час Дельти, наприклад, хворіло більше дітей, ніж попередньо.

Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), дитячий інфекціоніст Федір Лапій підтверджує, що сьогодні захворюваність серед дітей вища, у порівнянні з попередніми хвилями.

Варіант омікрон характеризується вищою заразністю, йому легше поширюватися від людини до людини, зазначає експерт. 

Втім, за словами Лапія, крім ковіду, у цьому сезоні фіксується багато випадків грипу у дітей (у сезоні 2020/2021 грип був практично відсутній). "Діти контактують між собою в школі. І це причини поширення повітряно-крапельним шляхом багатьох вірусів, і збудника COVID-196 і грипу", – пояснює інфекціоніст. 

Кого і як вражає омікрон: що треба знати та робити батькам

Загалом протягом всього періоду епіднагляду понад третину випадків ковіду у дітей (в середньому 32%) фіксували у віковій групі 10-14 років. Ця тенденція зберігається і сьогодні, уточнюють у ЦГЗ. 

Найбільш складно ковід протікає у дітей з діабетом і онкологічними хворобами, нагадують в МОЗ.

Лікарка-педіатр Марина Опаленко розповідає, що сьогодні хворі на коронавірус діти мають однотипні симптоми, до прикладу:

  • висока температура за 38,5°, яка може погано піддаватися дії жарознижувальних препаратів, і швидко знову підіймається,
  • покашлювання,
  • біль в голові, біль у грудях,
  • може бути набряк в носі без сильних виділень, 
  • сухий кашель.

"Батьки маленьких дітей, які самі не можуть пояснити свої скарги, розповідають, як дитина якось із важкістю ковтає. Діти шестирічні, які можуть оцінити свій стан, самі говорять про слабкість і біль в руках чи в ногах", – каже вона.

Є дані, що омікрон характеризується більш легким перебігом у порівнянні з дельта-варіантом, який більше вражав легені, вірус більше схильний до ураження бронхів, розповідає Федір Лапій. 

Втім, це не означає, що це якась "лайтова" інфекція і від неї не помирають. Є багато випадків смертей серед людей, які захворіли на омікрон. Переважно ці люди не вакциновані проти ковіду, зауважує експерт. "Це стосується і дітей з групи ризику, яким рекомендована вакцинація", – каже він.

Нагадаємо, що МОЗ спростив процедуру вакцинації від ковіду для дітей від 12 років. Щоб зробити щеплення, дитині тепер не обов’язково мати всі рутинні щеплення за календарем. Батькам достатньо просто записати її до будь-якого пункту щеплення.

Щодо летальних випадків, за час пандемії зареєстровано 62 летальних випадки серед дітей із ковідом (летальність склала 0,03%). Найвища летальність була серед немовлят – віком до трьох років. (0,07%), повідомляють LIGA.Life у ЦГЗ. 

Читайте також: Ліки від коронавірусу в Україні: які є, для кого, хто їх отримає і чи вистачить

Зростає госпіталізація дітей. Що це означає

За словами директора Мукачівської лікарні Євгена Мешка, лікарі у громаді відзначають менше госпіталізацій і легший перебіг хвороби у дорослих, ніж за попередніх штамів. Управлінець пов’язує це з достатньо високим рівнем вакцинації дорослих.

Паралельно – у всій країні зростає число дітей, яких госпіталізують із ковідом. У Дніпропетровській та Львівській областях, наприклад, відсоток зайнятих дитячих ліжок станом на 26 січня становив вже понад 80%. У Вінницькій – 79%. Одеська, Закарпатська, Житомирська – понад 70%, за даними РНБО.

Омікрон у дітей: чи справді є сплеск і як вони хворіють
Зайняті дитячі ковідні ліжка, графік за січень 2022 року, дані з сайту РНБО
Омікрон у дітей: чи справді є сплеск і як вони хворіють
Зайняті дитячі ковідні ліжка, графік за січень 2022 року, дані з сайту РНБО

Загалом у січні в стаціонарі проліковано понад 1301 дітей з ковідом в Україні, розповіли LIGA.Life в НСЗУ.

На 26 січня найбільша кількість дітей була пролікована і виписана зі стаціонару в таких областях: 

  • Харківська область – 179,
  • м. Київ – 128,
  • Івано-Франківська область – 108,
  • Львівська  область – 74.

У грудні у закладах, які надавали медичну допомогу за договором з НСЗУ, пролікували та виписали після коронавірусу  2722 дітей

Якщо порівняти динаміку цих двох місяців, побачимо: 

  • у січні у Чернівецькій області кількість пролікованих в стаціонарі дітей становить 162% від кількості грудня (у грудні у стаціонарі проліковано та виписано 34 дітей, у січні – вже 55);
  • у Львівській та Івано-Франківській областях – 81%;
  • у Херсонській області – 78%;
  • у Луганській, Рівненській областях – 74%. 

У МОЗ зауважують: в період з 10 до 20 січня відсоток дітей серед усіх госпіталізованих з коронавірусом варіювався від 19% до 16%. Про це розповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час зустрічі з журналістами 21 січня.

Одна з причин такого показника госпіталізацій дітей, на думку Ляшка, – тривожність батьків

Посилаючись на інформацію від лікарів із клінік, куди госпіталізують дітей з ковідом, міністр розповідає: "Здебільшого, коли в дитини інтоксикація, температура 38°C, і вона не збивається, у батьків починається паніка. Вони викликають екстрену меддопомогу, яка не відмовляє, бо ж діти. Дітей госпіталізують". 

За словами міністра, на сьогодні досить рідкі випадки, коли дітей під'єднують до кисневої терапії. Зазвичай, за день-два дітей виписують, бо пневмонії немає. 

Тобто потреби перебувати в стаціонарі чи реанімації немає.  

Пацієнтів із ковідом у педіатра Марини Опаленко дійсно рідко госпіталізують, бо батьки цих дітей рідко викликають "швидку". Завдяки налагодженій комунікації з лікаркою переважно справляються самі: "Навіть якщо температура у дитини під 40°C, знають, що робити ".

На минулих вихідних, до прикладу, лікарка отримувала багато повідомлень від батьків щодо високої температури у дітей. Зі свого боку, всім батькам пояснювала, що робити, як збивати, на що звертати увагу. "Врешті деякі батьки до мене навіть на прийом в понеділок не прийшли, відписалися, що "ми відпоїли, температура спала, дитина активна", – розповідає Опаленко. 

На думку лікарки, комунікація педіатра з батьками дозволяє останнім не панікувати, коли у дитини діагностують ковід.  

Госпіталізація без паніки

В НСЗУ також нагадують, що у Програмі медичних гарантій на 2022 рік, як і у попередніх роках, передбачені кошти для лікування пацієнтів з коронавірусом. Оплата лікування пацієнтів з COVID-19 в стаціонарних умовах у 2022 році відбуватиметься за двома пакетами:

  • додається новий пакет – "Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях". На цей напрям на 2022 рік передбачено 2,4 млрд грн.

  • "Стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19". На цей напрям на 2022 рік передбачено 16,9 млрд грн.

Заклади, які надаватимуть медичну допомогу за пакетом "Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях" є опорними для забезпечення реагування на інфекційні захворювання та епідемії. Ці заклади визначені департаментами охорони здоров’я, їх у країні 199. 

Перш за все пацієнти повинні потрапляти саме в ці лікарні, які визначені для інфекційної готовності. За цим пакетом пацієнти отримують безоплатно: лікування, зокрема в інтенсивній терапії за потреби, лабораторні та інструментальні дослідження, медикаментозну терапію та знеболення, кисневу підтримку тощо.

На 27 січня пропозиції на укладення договору з НСЗУ за пакетом "Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях" подали 213 медзакладів. 197 з них вже очікують на проєкт договору. Найбільша кількість таких лікарень у Дніпропетровській області та Києві – 16. У Харкові – 14. Львівська область – 13. Донецька та Одеська області – 12. 

Якщо з якихось причин пацієнт потрапляє в інші лікарні, НСЗУ заплатить за нього в межах пакету "Стаціонарна допомога пацієнтам з COVID-19". Станом на 27 січня на цей пакет послуг подали пропозиції 564 медичні заклади. З них 563 вже очікують на проєкт договору.

Найбільша кількість таких лікарень у Дніпропетровській області – 43. У Донецькій – 34, Полтавській – 31, Івано-Франківській – 29. Одеській, Запорізькій, Тернопільській, Хмельницькій та Києві – 26.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин