Підозрюю ковід у себе або близьких: коли терміново реагувати і викликати "швидку"
Ілюстрація Depositphotos.com

Часто у нас запитують: коли терміново звертатися до лікаря та "бити в набат", а коли це зайва паніка? Часом одні люди не звертаються до лікаря вчасно, натомість інші смикають свого сімейного лікаря з будь-якого приводу та будь-якого свербіння у носі. 

Насправді у лікарів є так званий перелік "симптомів небезпеки", за наявності яких потрібно терміново зв'язатися з лікарем або викликати швидку.

Що входить у перелік "симптомів небезпеки":

  • Температура тіла понад 38,5, яка не знижується після прийому парацетамолу.

  • Сухий надсадний кашель понад 3 годин на добу.

  • Сплутаність свідомості.

  • Неможливість ходити самостійно.

  • Зміна кольору кінчиків пальців, мочок вух на синій.

  • Проблеми з диханням: наприклад, людина на одному вдиху не може сказати повне речення з 5-6 слів. Якщо є пульсоксиметр, при зниженні сатурації нижче 92% потрібна госпіталізація.

Усі перелічені ознаки – небезпечні, треба відразу звернутися до лікаря або викликати "швидку". 

Якщо у вас діагностований COVID-19 або інше ГРВІ-захворювання (вони нікуди не поділися), пам'ятайте важливий алгоритм:

  • Не допускайте самолікування! Жодні "інгаляції із самогонки" не допомагають при гострих респіраторних захворюваннях, як і гірчичники та інші "народні методи", або отримані з інтернету поради щодо вживання великих доз вітамінів та цинку. 

  • У жодному разі не приймайте антибіотики самостійно! Ваш сімейний лікар повинен призначити додатковий аналіз на С-реактивний білок, який можна швидко здати й отримати результат протягом дня. Це простий аналіз, який показує наявність бактеріальної флори. І тільки після цього тесту потрібно приймати антибіотики за призначенням лікаря.

  • Не робить комп'ютерну томографію самостійно! Це повинен вирішити ваш сімейний лікар. 

Найголовніша наша порада під час епідемії COVID-19 — носити маску, дотримуватися соціальної дистанції у 1,5 м, брати корисну інформацію лише з перевірених джерел та слухати поради й рекомендації свого сімейного лікаря. 

LIGA.Life стала інформаційним партнером кампанії "Твій сімейний лікар". Це соціальна кампанія на підтримку трансформації сімейної ланки медицини. Тому ми продовжуємо серію корисних пояснювальних матеріалів про здоров'я від українських сімейних лікарів.