Зміст:
  1. Попит на свічки
  2. Як відключення світла ускладнює виробництво свічок
  3. Чи виросли ціни на свічки

Коли росіяни обстріляли Київ і пошкодили об’єкт енергетичної інфраструктури 31 жовтня, киянка Олександра Панченко в своїй квартирі розігрівала суп на двох червоних свічках-циліндрах. Без світла вона наразі частково щодня останні кілька тижнів. 

За місяць продали піврічний запас свічок: як відключення світла змінило життя і бізнеси
Фото Олександри Панченко

Відключення в її багатоквартирному будинку зараз відбуваються за графіком, вранці та ввечері на 3-4 год. Орієнтуючись на це, дівчина планує робочий день. Вона працює на фрилансі в інтернет-маркетингу. Коли світла немає, більше відпочиває. Гуляє з собакою або залишається вдома і слухає при свічках раніше завантажені на телефон лекції, веде записи у щоденнику, займається йогою. 

За місяць продали піврічний запас свічок: як відключення світла змінило життя і бізнеси
Фото Олександри Панченко

"На днях поїхала до друзів, а у них теж вимкнули світло, сиділи при свічках. Влаштували чайну церемонію", – усміхається.

За місяць продали піврічний запас свічок: як відключення світла змінило життя і бізнеси
Фото Олександри Панченко

Киянка Наталія Вагнер на свічках гріє собі каву, читає, обігріває ванну: "Якщо закрити двері, моя ванна на 5 квадратних метрів п'ятьма свічками обігрівається краще, ніж батареєю".

За місяць продали піврічний запас свічок: як відключення світла змінило життя і бізнеси
Фото Наталії Вагнер

Попит на свічки

Попит на свічки за останні місяці суттєво зріс. У магазинах JYSK попит почав рости з вересня, ще до масових відключень електрики в Україні, розповідає Retail Manager JYSK в Україні Кирило Романчук. 

За місяць продали піврічний запас свічок: як відключення світла змінило життя і бізнеси
Кирило Романчук

У жовтні після масового обстрілу інфраструктури попит зріс уп’ятеро порівняно з минулим роком, насамперед у північній і центральній Україні. 

"На початку жовтня не очікували такого. Попит був настільки високий, що 82 магазини в Україні за місяць продали запаси складу на пів року",  – пригадує Романчук.  

У компанії наразі стабілізували свої замовлення зі складу в Польщі (асортимент своїх свічок, як і більшість товарів, завозять звідти) і мають свічки на залишках у кожному магазині. В асортименті – понад 40 видів свічок. Усі вони в рази зросли у продажах після 10 жовтня, коли Росія масовано обстріляла територію України. 

З початку вересня в JYSK продали близько 2 млн свічок. 

Попит на свічки у мережі "Епіцентр" після 10 жовтня також зріс – ушестеро порівняно з аналогічним періодом 2021 року, розповідає керівниця напрямку "Деко" мережі торговельних центрів "Епіцентр К" Анна Бондарєва. На сході та в центрі України продажі ростуть значно швидше, ніж на заході України.

За місяць продали піврічний запас свічок: як відключення світла змінило життя і бізнеси
Анна Бондарєва

"Найбільший попит – на столові свічки та свічки-циліндри. Але українці скуповують всі види", – каже Бондарєва.

Торговельні мережі, за її словами, розширюють асортимент свічок. Але є труднощі із закупівлею у постачальників. Більшість виробництв не були готові до настільки різкого стрибка попиту, тому не можуть впоратись із великими обсягами замовлень. 

Відвідуваність сайту кременчуцького виробництва свічок Candy Light, наприклад, у дні масованих обстрілів і вимкнень світла зростає у 10 – 30 разів, розповідає власник Іван Сірий. Тому наразі переорієнтували ринку збуту, щоб робити більше свічок для України: "Попросили наших іноземних покупців, хто може, перетягнути замовлення на грудень/січень. Хтось погодився, хтось – ні". Об’єми виробництва зросли не суттєво, адже завод і так працював на 100% завантаженості.

Серед продукції Candy Light, каже Іван, найбільше користується попитом звичайна господарська побутова свічка: "Всі хочуть дешеву, щоб довго горіла (така свічка горить 6-10 годин). Але попит на неї такий, що ми своїми потужностями не встигаємо його задовольнити".

Навіть у невеликій київській сімейній майстерні крафтових свічок і листівок lastiivvka попит за останній місяць зріс удвічі, розповідає засновниця Діана Опанасюк. Клієнтів протягом тижнів відключень побільшало на 30-40%. Хоча свічки в них не дуже великі, розраховані на 10 годин горіння і коштують 300 грн (всі свічки однієї вартості). 

Конкуренція серед крафтових майстерень, зауважує Опанасюк, також зросла. Додалися бренди, які раніше могли спеціалізуватися на продажу чогось іншого: "Бачила бренд, який займався суто канцелярією (блокноти, ручки), а з початком відключень світла додали свічки". 

Але важко сказати, чи виріс попит на свічки ручної роботи саме через блекаути, зауважує засновниця сімейної майстерні з Житомира "Просто Миколка" Людмила Шавловська. Наближається новорічний сезон, а у цей період попит на їхню продукцію росте завжди: "Люди не почали менше купувати свічок через війну". 

Як відключення світла ускладнює виробництво свічок

На виробництвах Candy Light світло відключають за графіком. Тому в компанії підлаштовують робочий процес, зсувають робочі зміни: "Щоб працівники приходили, наприклад, на 10-ту ранку, а не на 7:30". Якісь процеси перевели на дизельні генератори. Таке виробництво свічок коштує значно дорожче, але Іван каже: "Не дивимося вже на вартість, головне, щоб працювало". Коли відключення не за графіком – робота фактично зупиняється. Браковану продукцію потім переплавляють. 

Коли у майстерні "Просто Миколка" вимикають світло, їм доводиться і рівняти свічки при свічках, і пакувати посилки при свічках, каже Шавловська. Купили генератор, от-от встановлять. 

Діана Опанасюк у lastiivvka робить свічки удвох із мамою. Відключення світла у Києві впливає. "Пощастило, що можна розплавити віск на газовій плиті. Але змішувати концентрати під свічками незручно, бо потрібна чітка грамовка соєвого воску, ароматизатора", – розповідає Опанасюк.

Чи виросли ціни на свічки

Майже всі опитані магазини та виробники стверджують, що не підвищували ціни на свічки через різке зростання попиту. І наразі не планують. 

В lastiivvka свічки роблять із натурального соєвого воску, не парафіну, і відчувають труднощі. "Зараз запит на сировину зріс, як наслідок – вартість. Щоб не підвищувати ціни для споживачів, доводиться довго блукати інтернетом, шукаючи якісну сировину за гарну ціну", – розповідає Опанасюк. 

"На ажіотажі не заробляємо. У нас є сировина, яка нас влаштовує, ціна, так і продаємо", – наголошує Іван Сірий. В Candy Light сировина заздалегідь законтрактована за кордоном, адже готувалися до зимових свят.

У "Просто Миколка" ціни трохи виросли через підвищення вартості витратних матеріалів. Бо для соєвих свічок використовують майже все імпортне – лише дерев’яні кришки замовляють в українській майстерні, але ціна на деревину теж виросла, пояснює засновниця Людмила Шавловська. Сировину замовляють завчасно. Українські постачальники продовжують доставляти їм американський соєвий віск. А бджолиний закуповують в Україні, і от з ним складніше, бо попит виріс у рази. Постачальники кажуть, що бджолиний віск дорожчає і скоро може стати дефіцитом. Тому майстерня його закуповує та складає в підвалі. 

"Ми не спекулюємо на цій темі. Під час відключення світла, коли це часто і надовго, палити наші свічки – дорого. Тому на прохання наших замовників зняли майстер-клас для створення свічки вдома, а на сайті у нас можна замовити віск і ґноти. Щоб кожен охочий зміг залити собі свічки у банки з-під варення, меду, в наші банки і не витрачати на це тисячі гривень щомісяця", – розповідає Людмила.