Зміст:
  1. Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України
  2. Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров'я
  3. Юрій Ганиченко, очільник Центру економіки охорони здоров’я при Київській школі економіки
  4. Павло Ковтонюк, експерт з питань охорони здоров’я, заступник міністра в МОЗ 2016-2019 років
  5. Станіслава Гапонова, головна менеджерка з інфекційної безпеки "Добробуту", лікарка-педіатр

До лікарні потрапили 2 770 хворих, померли 135.

В Україні – спалах хворих на ковід, 8 000 за добу. Чому так і що далі? Думки експертів
Кількість виявлених хворих ковідом за день, останнє оновлення 25 лютого, графіка Ліга.нет

Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській (711), Житомирській (711), Закарпатській (654) областях, м. Київ (652) та Вінницькій області (639). 

Захворіли 483 дитини та 301 медик. Тестувань за добу зробили 86 926, з них ПЛР – 36 670, ІФА – 22 760, експрес-тестів на антиген – 27 496.

У Закарпатській області, наприклад, уже третина лікарень заповнені майже на 100%.

Що відбувається, чи винні в такому рості вояжі українців на гірськолижні курорти? LIGA.Life зібрала думки експертів. 

Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України

"Наразі можемо спостерігати подібну ситуацію з ростом хворих і в інших країнах Європи, зокрема зростає кількість тих, хто захворів у Чехії та Польщі. 

Україна не виняток, бачимо добове зростання та збільшення кількості госпіталізацій. Звісно, має місце і прогнозоване збільшення кількості хворих, пов’язане з сезонною циркуляцією грипоподібних захворювань.

Ми прогнозували, що на кінець лютого – початок березня може бути навантаження на систему охорони здоров’я. Тому готувалися.

24 лютого набули чинності зміни до постанови Кабміну про адаптивний карантин з оновленими індикаторами, на підставі яких встановлюються рівні епідемічної небезпеки – червоний, помаранчевий, жовтий та зелений.

Зокрема, з 26 лютого в Івано-Франківській області буде запроваджений червоний рівень епідемічної небезпеки та впроваджені посилені обмежувальні заходи. Таке рішення ухвалили на комісії ТЕБ та НС.

Був особисто в регіоні, тому знаю і бачив ситуацію з перших вуст.

Звісно, тенденції до збільшення рівнів захворюваності залишаються невтішними, тому прошу усіх дотримуватись існуючих протиепідемічних заходів, адже вони прописані з урахуванням епідеміологічних ризиків і обов’язкові до виконання як на туристичних маршрутах, так і в будь-якому іншому місці.

Якщо тижневі темпи зростання кількості пацієнтів і надалі зростатимуть, а навантаження на систему охорони здоров’я буде стабільно високим, то як головний державний санітарний лікар вживатиму та ініціюватиму відповідні заходи щодо посилення протиепідемічних обмежень.

Наразі спалах носить локальний характер, проте показує тенденцію до поширення. Зокрема, Закарпатська, Чернівецька (сусідні регіони) та Вінницька області, також потрапляють до трійки найбільш зростаючих регіонів".

Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров'я

В ЦГЗ прогнозували такий ріст добової кількості інфікованих, каже Роман Родина.

"Дійсно, бачимо зараз зростання кількості випадків COVID-19 і це, загалом, було прогнозовано. Ми щорічно ведемо статистику гострих респіраторних вірусних інфекцій, грипу, а оскільки COVID-19 – це теж ГРВІ, то він теж входить в статистику цього року. І ми бачимо, якщо проаналізувати рів-два тому – в цей період відбувається підйом захворюваності на ГРВІ. І це трапляється, зазвичай, у лютому-березні", – каже керівник ЦГЗ. 

Причиною називають те, що після новорічних свят учні, студенти виходять на навчання, збільшується кількість контактів між людьми і це спричиняє ріст захворюваності.

"Власне кажучи, ріст кількості захворілих почався з Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької областей. Зараз до них додалися Вінницька і Житомирська. Тобто ми бачимо, що з заходу починається розповсюдження і таку картину  теж могли спостерігати рік-два тому, але не в контексті COVID-19, а в контексті ГРВІ: хвиля розповсюдження могла бути з заходу, могла – зі сходу чи півночі", – пояснив Роман Родина. 

І прогнозовано кількість зростатиме, додає він.

"Для того, щоб вона не зростала, вводяться додаткові обмеження, як в Івано-Франківській області. Це робиться, аби трохи зупинити ріст захворюваності.

Якщо ми не дотримуватимемося протиепідемічних вимог і ігноруватимемо додаткові обмежувальні заходи – рівень хворих ростиме", зазначив керівник ЦГЗ. 

Разом з тим, результат вакцинації в Центрі очікують побачити вже через місяць-два після першого етапу.

"Вакцинація відбувається в кілька етапів, зараз – перший. Це медпрацівники. Вакцинація повинна бути в двох дозах. І через 27 днів отримають другу. І оскільки вакцинація двохетапна – подивитися, який буде результат можемо після завершення другого етапу", – пояснив Родина.

І додав, що порівняно з початком епідемії в Україні, коли 20% від захворілих становили медики, то зараз це не більше, ніж 6-7% від добової кількості хворих. 

"Це означає, що медики зараз дотримуються всіх протиепідемічних норм інфекційного контролю, правильно застосовують засоби індивідуального захисту", – пояснив керівник ЦГЗ.

Юрій Ганиченко, очільник Центру економіки охорони здоров’я при Київській школі економіки

"Зростання виявлених випадків свідчить, що захворюваність в Україні росте великими темпами. Ситуація була стабільна 3-4 тижні поспіль, але ми зауважували, що може бути зростання, бо госпіталізації трохи переважали виписки. Європейські країни теж демонструють стійкий тренд до зростання випадків, і ймовірно, він продовжиться. 

За останній тиждень в Україні ситуація значно погіршилася – ушпиталення почала переважати виписки, щодня кладуть на стаціонар на 25% більше, ніж виписують. Тобто на ліжка претендують дедалі більше людей, вони залишаються і не встигають виходити, це означає активний спалах.

В Україні – спалах хворих на ковід, 8 000 за добу. Чому так і що далі? Думки експертів
В Україні – новий спалах ковіду. Графіка КШЕ

Івано-Франківська область – абсолютний лідер в поганому сенсі слова.

Там кількість пацієнтів на 100 000 населення в чотири рази переважає середнє навантаження по країні.

В Україні – спалах хворих на ковід, 8 000 за добу. Чому так і що далі? Думки експертів
В Україні – новий спалах ковіду. Графіка КШЕ

По країні завантажено вже 40% ліжко-місць в реанімації. У Франківській області не сталося колапсу, туди додають активно ресурси, але їх все одно не вистачає, по регіону вже 80% зайнятих реанімаційних ліжок, близько 50% ковідних лікарень області завантажені на 100%, якщо говоримо про реанімаційні ліжка.

В Україні – спалах хворих на ковід, 8 000 за добу. Чому так і що далі? Думки експертів
В Україні – новий спалах ковіду. Графіка КШЕ

Івано-Франківськ наздоганяють Чернівецька, Закарпатська, Вінницька області. Бачимо відстань між ними у два тижні. Тобто якщо захворюваність поширюватиметься так само, вони можуть перейти на нинішній рівень Франківської.

У Закарпатській області забезпеченість ресурсами менша, ніж в середньому по країні. Ця область – пріоритет за діями на випередження.

Також Житомирська та Миколаївська області перебувають у зоні найвищого ризику поширення спалаху, бо пацієнти надходять в ці області дедалі більшими темпами. 

Тобто уже шість областей в Україні починають активно "горіти". 

Однієї магічної причини, чому так, немає. Міністерство коментує, що це пов’язано з туризмом, передачею вірусу, а не зовнішніми чинниками, як мутації, наприклад. Інша причина – ймовірний прихід нових варіацій вірусу – британський, південноафриканський, бразильський. Кожен з цих типів є більш поширюваним.

У п'яти областях потрібно запровадити карантинні обмеження уже зараз – Закарпатській, Чернівецькій, Вінницькій, Житомирській та Миколаївській".

Павло Ковтонюк, експерт з питань охорони здоров’я, заступник міністра в МОЗ 2016-2019 років

 

"Натиск на систему тестування настільки великий, що вона уже почала щось показувати. Система виявлення випадків у нас не працює. Коли спалахи починаються, ми їх не бачимо, а бачимо тоді, коли лікарні переповнені. 

Спалах у нас почався десь три тижні тому, на початку лютого. 

Ми ще тоді побачили, що ушпиталення почали рости у Франківській, Закарпатській областях. Ушпиталення збільшуються,  уже виходять за межі цих областей, ростуть у Вінницькій, Житомирській областях, Києві.

Люди заразились кілька тижнів тому, у них розвинулись тяжкі симптоми, , а тепер вони потрапили до лікарні.

Цей спалах логічний, він мав би бути після новорічних обмежень, це перша причина. Плюс Буковель відіграв ту ж роль, як Одеса й море влітку. Коли там було пекло на Землі. Тепер Франківськ – столиця ковіду в Україні. Курорти "допомогли", люди з’їжджаються, міксуються і роз’їжджаються, ідеальні обставини для поширення.

Нормальна країна уже ввела би локдаун у цих областях. Зараз уже пізно будь-якими іншими заходами щось робити, спалах уже розгорівся.

Або ми можемо як восени почати діяти – коли не вводили локдаун, а намагалися доставляти ліжка і давати людям хворіти, аби тільки не вводити додаткових обмежень. Уряд може піти таким шляхом ".

Станіслава Гапонова, головна менеджерка з інфекційної безпеки "Добробуту", лікарка-педіатр

 

"На мою думку, хоча деякий час від зимових свят вже минув, але нинішній сплеск захворюваності – це все ще їхні наслідки.

Нагадаю, що інкубаційний період для розвитку симптомів – два тижні в середньому."

По-друге, причиною може бути також масовий виїзд людей на лижі в той же Буковель, а також недотримання там правил маскового режиму.

Так само в Туреччину на лижі їздять. Багато українців поїхали на відпочинок в Єгипет, я сама нещодавно там була і бачила, що серед тих, хто відпочиває, у масці ходить хіба що одна людина зі ста.

Люди втомилися, більшість і в Києві вже без масок ходить.

Гадаю, на новий сплеск ковіду вплинуло ще й те, що діти знову пішли до школи, а вони часто є джерелом зараження, можуть безсимптомно переносити. Я, як лікар, стикалася з великою кількістю таких випадків у сім'ях – у них після дітей потім уже з симптоматикою хворіють батьки, дідусі та бабусі.

Бачимо зараз, що кількість ушпиталень знову зростає, зокрема – в Києві. Говорила з завідувачкою ковідного стаціонару "Добробуту" сьогодні. Що більше хворих, то більше госпіталізованих. Тягар насамперед припадає на реанімаційні відділення – саме вони приймають на себе цей удар.

Сподіваюся, що переповнених лікарень все ж не буде, бо маємо високий відсоток перехворілих у країні".