Антипремія за сексизм "Це яйце!" назвала переможців. У списку – пресслужба поліції
Ілюстративне фото: pixabay.com

Названо переможців третьої антипремії "Це яйце", яку вручають за сексизм у публічних висловлюваннях і медіа, пише Детектор медіа.

Номінація "Сексистський матеріал"

Рівненське інтернет-видання "РадіоТрек" за статтю "Зґвалтував!? "Молодий красень-хореограф, за яким упадали зграї учениць" (ФОТО/ВІДЕО)" журналіста Максима Розенка. 

Голова ГО "Жінки в медіа", членкиня Комісії з журналістської етики Ліза Кузьменко розповіла, що в тексті автор називає ученицю "криворізькою Монікою Левінськи", а потенційного злочинця ідеалізує. 

"Це свідчить не лише про бажання журналіста поставити під сумнів свідчення неповнолітньої, а й фактично про його звинувачення дівчини у поведінці, що сприяла можливому зґвалтуванню", – розповіла Кузьменко. 

В короткому списку премії опинилися також:

  • інтернет-видання "Коментарі" за статтю "Коментарі" запускають опитування "Найсексуальніші народні депутати України (жінки) – топ-25";
  • телеканал "Україна" за статтю "Чоловіки на шоу "Я везу тобі красу" розповіли, як реагують на великі груди";
  • телеканал "1+1" за спецпроєкт ТСН "Код доступу";
  • видання "Новини Закарпаття" та автор Василь Сочка за статтю "Закарпатські ліси отримали нового красуню-керівника".

Номінація "Сексистське висловлювання"

Переможець – секретар Коростишівської міської ради на Житомирщині Юрій Сарапійчук за образливі висловлювання щодо депутатки Юлії Юзефович. Це коштувало Сарапійчуку посади.

Претендував на премію і нардеп Сергій Рудик, який 28 січня 2021 року у парламенті прокоментував виступ народної депутатки від Слуги народу Мар’яни Безуглої про законопроєкт щодо реформи СБУ із сексизмом та назвав її "дівчинкою".

Номінація "Моралізатор року"

Переможець – пресслужба Херсонської поліції, яка повідомила про складений протокол на матір за те, що батько привів дитину на майданчик і залишив її там на кілька годин без нагляду. 

Журналістка Центру прав людини ZMINA Єлизавета Сокуренко розповіла, що такі публікації від Нацполіції не поодинокі, проте самі правоохоронці не вбачають у них сексизму, – мовляв, хто за дитиною прийшов, на того адмінпротокол і склали.

"Направду ж такі повідомлення рясніють фразам зі звинуваченнями на адресу жінок через глибоко вкорінені у суспільстві гендерні стереотипи, що з дитиною передусім має опікуватися жінка", – сказала вона.

На премію претендував також Олександр Дедюхін, полтавський священник і депутат, який назвав жінок, які обстоюють право розпоряджатися своїм тілом, "недорозвинутими особистостями".

Тут список усіх номінантів.

Торік антипремію отримали народні депутати Олександр Корнієнко і Давид Арахамія, кандидат на посаду міського голови Одеси Євген Червоненко, начальник Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у Кривому Розі Павло Дабіжа, канал ZIK, "Новини Черкащини" та "Таблоїд 18000", "Гал-інфо", Ірина Верещук. 

Довідково: Антипремія "Це яйце!" вручається медійними громадськими організаціями як некомерційна ініціатива з 2019 року. Вона започаткована ГО "Жінки в медіа", Кампанією проти сексизму в медіа та політиці "Повага", ГО "Інститут масової інформації", Центром прав людини ZMINA, ГО "Детектор медіа", ГО "Українська Гельсінська спілка з прав людини".