Депутати "б'ються" законопроєктами через смартфони в школах: дозволити чи заборонити
Ілюстративне фото: pixabay.com

Комітет Верховної Ради не схвалив ідею про заборону телефонів у школах. Зокрема голова парламентського комітету  з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зареєстрував проєкт постанови про відхилення законопроєкту, який передбачає на законодавчому рівні заборонити використання у школах телефонів та інших пристроїв, які мають підключення до інтернету.

У жовтні таку пропозицію вніс народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко. Він пропонує внести заборону на телефони до закону про повну загальну середню освіту. На думку нардепа, діти мають витрачати час на навчання та спілкування, а не на гаджети. Як і коли можна буде користуватися гаджетами в школі, за пропозицією Гончаренка, має визначати керівництво навчального закладу.

Під час засідання комітету щодо заборони телефонів у школах висловилась низка експертів, зокрема уповноважений Верховної ради з прав людини та уповноважений президента з прав дитини, після чого нардепи рекомендували Раді відхилити законопроєкт і зареєстрували відповідну постанову.

Питання телефонів у школах підіймається в Україні не вперше. Деякі батьки вважають телефони необхідними, у тому числі для того, щоб мати зв'язок із дітьми.

Своєю чергою керівники шкіл та вчителі часто висловлюються проти використання дітьми гаджетів у навчальних закладах. Не тільки тому, що вони заважають учням у навчанні, а й через те, що гаджети інколи використовуються для запису аудіо та відео уроків та поведінки педагогів.

Так, тільки за кілька днів грудня у мережі опублікували кілька записів, де вчителі б'ють дітей, кричать на малечу або цькують. Освітяни кажуть, що таке реакція буває через те, що класи переповнені, діти невиховані й з ними дуже складно працювати.

У Міністерстві освіти ніяк не висловлюються ні щодо використання телефонів у школах, ні щодо оприлюднених інцидентів.