Для досягнення гендерної рівності у світі потрібно 134 роки – Всесвітній економічний форум
Фото: freepik.com

Для досягнення гендерної рівності в усьому світі знадобиться 134 роки, або пʼять поколінь за умови нинішніх темпів прогресу. Про це йдеться у доповіді Всесвітнього економічного форуму (WEF).

"Цього року в усіх 146 країнах індексу глобальний гендерний розрив становить 68,5%. З огляду на 101 країну, яка постійно входить в індекс з 2006 року, гендерний розрив скоротився на 0,1% з 2023 року. За нинішніх темпів прогресу знадобиться 134 роки, щоб досягти повного паритету у 2158 році, тобто приблизно через п’ять поколінь", – йдеться у доповіді WEF.

Саме європейські країни випереджають цей індекс, посідаючи сім позицій зі світової десятки. Так, у пʼятнадцятий раз Ісландія посіла перше місце. Саме вона – єдина країна з економікою, яка скоротила гендерний розрив на понад 90%.

Серед інших країн Європи в десятці: Фінляндія (друге місце з 87,5%), Норвегія (третє місце з 87,5%), Швеція (п'яте місце з 81,6%), Німеччина (сьоме місце), Ірландія (дев'яте місце) та Іспанія (десяте місце).

Нова Зеландія є найефективнішою країною за межами Європи, посідаючи четверте місце з 83,5%. Шосте та восьме місце – Нікарагуа та Намібія.

З чотирьох категорій, охоплених індексом у 146 країнах, гендерний розрив найменший у категорії "Здоров’я та виживання" (96%). Далі йдуть "Освіта" (94,9%), "Участь та можливості в економіці" (60,5%) і "Політичні права й можливості" (22,5%).

Серед можливих шляхів подолання гендерного розриву WEF називає:

  • інвестиції, особливо в економіку, що розвивається;
  • зміни в політиці та законодавстві країн. З 1971 року кількість країн, які ухвалили закони про рівну оплату праці, зросла з 2 до 98, за даними Світового банку. Але лише 20% цих економік запровадили механізми для усунення різниці в оплаті праці;
  • запровадження політики різноманітності, справедливості, залучення та підвищення кваліфікації на рівні окремих підприємств. Жінки все ще недостатньо представлені в робочій силі – 42%. За даними LinkedIn, вони займають трохи менше третини керівних посад (31,7%).

Нагадаємо, у березні 2023 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повідомив: для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться 300 років. Висновок базується на оцінці органу "ООН Жінки".