Експерт: на Подолі дозволили будувати вище 9 поверхів. Запитали у КМДА, чи це правда
Фото: Artem Zhukov

У травні 2022 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА затвердив документацію, яка збільшує максимальну висоту забудови Подолу в його історичній частині з 15 до 27 метрів, а в деяких зонах — до 42 метрів. Про це у Facebook повідомив експерт з проблем містобудування Георгій Могильний. 

За його словами, дозволену висоту забудови Подолу Департамент збільшив, затверджуючи нову документацію щодо режимів використання ландшафтної пам'ятки "Історичний ландшафт Київських гір та долини ріки Дніпро".

Експерт: на Подолі дозволили будувати вище 9 поверхів. Запитали у КМДА, чи це правда

"Підвищили нічогенько так — з 15 до 27 метрів, а для особливо талановитих забудовників навіть створили анклав до 42 метрів. І ніякий воєнний стан не став на перешкоді", — повідомив Георгій.

Експерт: на Подолі дозволили будувати вище 9 поверхів. Запитали у КМДА, чи це правда

Експерт додав, що рішення 19 травня 2022 року одноголосно підтримала Консультаційна рада, 24 травня — Департамент видав наказ, а 26 травня вже був готовий нормативно-правовий акт від Мін'юсту.

LIGA.Life звернулася до КМДА з проханням прокоментувати цю інформацію. У Департаменті охорони культурної спадщини нам відповіли, що дозволили будувати до 42 метрів, але тільки в одній локації. Ідеться про ареал пам'ятки архітектури місцевого значення "Пивоварний завод", що на вулиці Кирилівській, 35. 

Висоту забудови підвищили відповідно до наказу 2021 року "на підставі коригування науково-проєктної документації з визначення меж і режимів використання зон охорони пам'ятки", яку розробили відповідно до історико-містобудівних досліджень "Оцінка впливу об'єкта проєктування "Будівництво житлового комплексу з об'єктами соціального і громадського призначення та підземним паркінгом в межах вулиць Фрунзе, Нижньоюрківської та провулка Мильного у Подільському районі м. Києва".

"Наказом Департаменту від 24.05.2022 №23 було затверджено межі й режими використання зон охорони пам'ятки ландшафту, історії місцевого значення "Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпро" на підставі відкоригованої науково-проєктної документації "Межі та режими використання зон охорони пам'ятки історії, ландшафту місцевого значення "Історичний ландшафт Київських гір і долини р. Дніпро", якою враховано вище наведені дослідження, зокрема по граничній висоті" — зазначили в Департаменті. 

Додали, що надалі можливе нове коригування науково-проєктної документації, зокрема й щодо максимальної висотності забудови. 

Зазначимо, в історичній частині Подолу максимальна висота забудови становить 15 метрів, тобто 5 поверхів. У тій частині Подолу, де немає історичних будинків — можна будувати до 27 метрів, тобто до 9 поверхів.

Також зазначимо, що у 2022 році Департамент очолював Олександр Никоряк, якого у червні цього року КМДА звільнила після розслідування журналістів "Української правди" про те, як чиновники порушують комендантську годину. 

Наразі Департамент охорони культурної спадщини очолює ексзаступниця Никоряка Ірина Черненко. Громадськість вимагає від КМДА призначити очільником Департаменту активіста, захисника архітектурних памʼяток столиці Дмитра Перова. Відповідну петицію підписали понад 4500 користувачів, до кінця збору підписів залишилося 13 днів.