Hubble зробив знімок спіральної галактики за 60 млн світлових років від Землі
Телескоп Hubble. Фото: spacetelescope.org

Телескоп Hubble зафіксував спіральну гарактику NGC 1365, розташовану приблизно 60 мільйонів світлових років від Землі.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Знімок опублікували на сайті обсерваторії.

Зазначається, що галактика розташована в сузір’ї Форнакса (Піч).

"Сині та вогненно-помаранчеві завитки показують нам, де щойно утворилися зірки та пилові місця майбутніх зоряних розплідників", – йдеться в повідомленні.

Hubble зробив знімок спіральної галактики за 60 млн світлових років від Землі
Галактика NGC 1365. Фото – ESA Hubble, NASA, J. Lee, PHANGS-HST Team

А величезні зореутворюючі області вказують на наявність сотень дитячих зірок, які утворилися в результаті злиття газів і пилу в зовнішніх рукавах галактики, зазначають в обсерваторії.

Дослідники пояснюють, що це зображення зроблене в рамках обстеження, мета якого показати, як різноманітність середовищ галактик, що спостерігається у сусідньому Всесвіті, впливає на формування зірок та їхніх скупчень.

А зображення понад 100 000 газових хмар і зореутворюючих регіонів за межами нашого Чумацького Шляху допоможе дослідникам прояснити зв’язки між хмарами холодного газу, утворенням зірок та загальною формою та морфологією галактик.

Довідково: Телескоп Hubble є автоматичною обсерваторією на навколоземній орбіті. Він став першим великим оптичним телескопом, запущеним в космос у 1990 році. За роки безперервної роботи Hubble зазнімкував майже 1,5 млн зображень небесних об'єктів – галактик, планет, зірок і туманностей.