Обрано переможницю конкурсу на голову НСЗУ. Що відомо про Наталію Гусак

У конкурсі на керівника Національної служби здоров’я України перемогла Наталія Гусак. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів, повідомили LIGA.Life у пресслужбі НСЗУ.

Як зазначили в НСЗУ, тепер Гусак має пройти спецперевірку і після неї відбудеться офіційне призначення.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Як зазначила депутатка від Голосу Ольга Стефанишина, Гусак вибрали за поданням міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Після співбесіди, яка відбулася 5 листопада, Ляшко заявляв, що Гусак мала найвищу кількість балів за результатами етапів конкурсу, які передували співбесіді.

Також, за словами міністра, більшість спостерігачів, які були присутні на співбесідах, віддали свої голоси за Наталію Гусак.

"В неї досвід управлінський. Моя ідеологія, яку я озвучив: НСЗУ свого часу розвивалася як стартап. В них був лідер-візіонер, який рухав вперед і розумів, для чого потрібно, щоб була створена Нацслужба здоров’я. Сьогодні вона вийшла на центральний орган виконавчої влади, який оперує бюджетом – наступного року буде 158 млрд гривень. Повірте, це вже не стартап, це повноцінний центральний орган виконавчої влади з величезною відповідальністю", – зазначив Ляшко. 

Що відомо про нову очільницю НСЗУ

Наталія Гусак з січня 2020 року працює заступницею голови Чернівецької облдержадміністрації, курує медичний напрям, очолює госпітальну раду.

До цього вона була регіональною координаторкою з підтримки реформи охорони здоров’я у Чернівецькій та Івано-Франківській областях програми U-LEAD з Європою, експерткою з управління медичними закладами та очолювала ГО "Пацієнти Буковини".

Чому призначення голови НСЗУ важливе

Національна служба здоров'я – центральний орган виконавчої влади, створений у рамках медичної реформи. За безоплатну медицину, сімейних лікарів і Доступні ліки, точніше їхнє фінансування, відповідає саме НСЗУ.

НСЗУ є національним страховиком, який укладає договори із закладами охорони здоров'я та закуповує у них послуги з медичного обслуговування населення. НСЗУ контролює дотримання умов договорів та робить прямі виплати закладам за надані послуги.

Нацслужбу створили 2018 року як ключовий орган, який відповідає за організацію медичної реформи. Вона підписує контракти з лікарнями, перераховує гроші за лікування.

У 2019 році НСЗУ розпоряджалася бюджетом у кілька десятків мільярдів гривень, у 2020 році ця сума становить майже 80 млрд грн, у 2021 буде понад 100 млрд грн.

Конкурс на посаду проводився чотири рази, однак НСЗУ залишалася без керівника протягом двох років.

Ще один конкурс на цю посаду цьогоріч оголосили 29 вересня.

Окрім Наталії Гусак до фінального списку кандидатів увійшли в.о. голови НСЗУ Дмитро Самофалов і заступниця голови НСЗУ Тетяна Бойко.

  • З серпня 2020 року НСЗУ тимчасово очолював Андрій Віленський.
  • МОЗ двічі оголошувало конкурс на посаду голови нацслужби. 
  • Найбільшу кількість балів на першому набрала в.о. голови НСЗУ Оксана Мовчан, друге місце посіла заступниця голови НСЗУ Наталія Рябцева, а третє – директор Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський.
  • Однак тодішній міністр Степанов відмовився оголосити будь-кого з них переможцем, заявивши, що кандидати не підійшли за баченням і якостями.
  • 22 травня був оголошений новий конкурс на посаду глави НСЗУ. Вимоги – щонайменше трирічний "досвід роботи на посадах держслужби категорії "А" або "Б" або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування або досвід роботи на керівних посадах у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення".
  • За даними LIGA.net, Степанов скористався "карантинною" спрощеною процедурою, яка дозволяє найняти на держпосаду людину без конкурсу та іспитів, достатньо лише співбесіди. Так Степанов вибрав на посаду глави НСЗУ ексдепутата від БПП, керівника Кіровоградського онкоцентру Костянтина Яриніча.
  • За карантинної процедури, обраного міністром кандидата призначають виконувачем обов'язків, а потім повинні провести відкритий конкурс.
  • Громадські організації Центр протидії корупції, StateWatch, 100% Життя і Пацієнти України написали заяву з проханням не призначати Яриніч главою НСЗУ.
  • Згодом Кабмін віддав посаду т.в.о. Оксані Мовчан.
  • У квітні 2021 року до фінального етапу конкурсу на посаду голови НСЗУ пройшли т.в.о. голови НСЗУ Андрій Віленський, начальниця Управління комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко і Вадим Арістов – засновник Української медичної асоціації, представник ГО Revival Institute for Future. 
  • Вадима Арістова ЗМІ називали ймовірним "провладним кандидатом" на посаду очільника служби. Після скандалу в очолюваному Борисом Тодуровим Інституті серця, коли тітушка Крисін переховувався у дитячій лікарні, Арістов проводив у Інституті "тренінги", як протидіяти журналістам і громадськості. Свої "майстер-класи" Арістов давав на запрошення Тодурова.
  • З 2018 до 2019 року головою НСЗУ був Олег Петренко.