Як школам знати, скільки їхніх вчителів щеплені – омбудсман запропонував схему
Ілюстративне фото: УЦОЯО

Освітні заклади мають знати, скільки працівників у них вакциновані проти COVID-19, але не знати їхніх прізвищ. Це задача Міністерства охорони здоров’я та Міносвіти, пояснив освітній омбудсман Сергій Горбачов в інтерв’ю Цензор.нет.

Як приклад Горбачов наводить Одещину, де департаменти освіти й охорони здоров’я постійно обмінюються інформацією.

За темою: Для кого будуть відкриті заклади освіти в червоній зоні карантину – критерії МОЗ

Він уточнив, що необхідно подавати лише деперсоналізовану інформацію, тому що повідомлення імен вакцинованих – це порушення медичної таємниці.

"От у нас у країні тримач інформації про стан здоров’я людини – це заклад охорони здоров’я, сімейний лікар і узагальнена інформація на більш високому рівні. Тому, вважаю, ідеальною була б така схема: департамент охорони здоров’я раз на тиждень подає до кожної школи інформацію: мовляв, у вас вакциновано стільки-то працівників. При цьому медицина бачить прізвища, а освіта – ні. І не має бачити, бо це буде приводом до тиску і змуше

  • Раніше МОН і МОЗ представили три сценарії, як працюватимуть школи на карантині.
  • Головною умовою роботи навчального закладу при виході області з зеленої карантинної зони – 80% щеплених проти COVID-19 працівників.
  • 26 серпня освітній омбудсман Сергій Горбачов отримав відповідь МОЗу на свій запит, в якому пропонував вносити відомості про вакцинацію від ковіду у форму 063/о – "Карту профілактичних щеплень".
  • МОЗ у відповідь на запит омбудсмана повідомило, що це – незаконно, оскільки вакцинація не є обов’язковою.
  • "Як це верифікувати і перевести в документ? На підставі чого будуть видавати наказ про переведення школи на дистанційне навчання або залишати в режимі очного відвідування? Немає механізмів, це дуже болюча проблема", – заявив Горбачов.
  • Детальніше про сценарії для закладів освіти, розроблені МОЗ, читайте в тексті Навчальний рік 2021-2022: яким він може бути на другий рік пандемії. Три варіанти для шкіл

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин