Як там українська вакцина від COVID-19. Запитали в прем’єр-міністра Шмигаля
Денис Шмигаль. Фото: пресслужба Кабміну

Сьогодні в світі вже є сформований конкурентний ринок препаратів для вакцинації від COVID-19. І Україна повинна ним користуватися.

Так прем’єр-міністр Денис Шмигаль відповів на запитання журналіста під час пресконференції 4 березня.

А українська вакцина, на думку керівника Кабміну, з’явиться на ринку не скоро.

"На сьогоднішній день, оскільки вже так багато вакцин розроблено, українська вакцина також починала розроблятися і група вчених над цим працювала. Моя особиста позиція – сьогодні уже є конкурентний ринок, яким треба просто користуватися. Тобто українська вакцина навіть за умови її появи буде вимагати ще додаткових досліджень, що займе ще 9-10 місяців. Це довго, ми до того часу скористаємося вже існуючими продуктами на ринку. 

Шмигаль також звернувся до журналіста Української правди, який запитав про цю вакцину: "Але робота над нею (українською вакциною – ред.) ведеться і ми з міністром охорони здоров’я запропонуємо вам випробувати цей продукт першим".

  • 18 грудня керівник МОЗ Максим Степанов заявив, що українську вакцину вже готують до випробувань на людях.
  • Відомо, що над розробкою вакцини працюють українські та американські компанії, а також вітчизняні вчені, зокрема з Інституту мікробіології НАН. 
  • За словами Степанова, оригінальна українська вакцина може з'явитися за рік після проведення всіх необхідних досліджень.