Мінфін доопрацює свою ідею контролювати гроші медиків, проти якої НСЗУ, МОЗ та лікарі
Сергій Марченко. Скрін з ефіру на ICTV

"Наразі проект доопрацьовується з урахуванням отриманих позицій заінтересованих органів, в тому числі Міністерства охорони здоров’я. Після чого проект буде винесений на громадське обговорення для подальшого розгляду", – йдеться у відповіді Мінфіну на запит LIGA.Life.

Нагадаємо, Міністерство фінансів розробило постанову, за якою хоче зобов'язати всі лікарні, центри сімейної медицини та інші медзаклади країни, яким платить Національна служба здоров'я України (НСЗУ), тримати ці кошти на казначейських рахунках. Зараз вони мають право обирати будь-який банк.

Документ отримала LIGA.Life. Його надіслали на погодження іншим центральним органам влади. Після цього мали винести на голосування на уряд.

Є підозра, що така ініціатива мала ціль заховати "дірку" у бюджеті на 2021 рік, а також жорсткіше контролювати лікарів. Також вона несе ризики для медреформи. Документ призвів до обурення лікарів та частини експертів.

За словами експертів, МОЗ та НСЗУ, ідея Мінфіну призвела б до того, що лікарні невчасно отримуватимуть гроші від НСЗУ, буде колапс медичної системи в країні, а приватні гравці – лікарні та лікарі-ФОПи, аптеки – не захочуть вступати у бюрократичну тяганину і просто підуть зі співпраці з державою.

Натомість Мінфін переконує, що мета змін – це ефективне використання бюджетних коштів, щоб гроші ішли туди, куди треба, щоб не було зловживань і гроші не йшли на цілі, не пов'язані з лікуванням, діагностикою тощо, щоб був контроль і медикам їхні лікарні виплачували 300%-надбавки за роботу з коронавірусом. 

Детальніше читайте у статті: Мінфін хоче контролювати гроші лікарів. Це може "поламати" медреформу

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин