Молекулярні ножиці показали ефект при лікуванні раку – дослідження
Фото: depositphotos.com

Дослідники з Тель-Авівського університету продемонстрували, що система CRISPR / Cas9 дуже ефективна при лікуванні метастатичних ракових захворювань.

Про це повідомляє Еurek alert.

"Це перше у світі дослідження, яке доводить, що систему редагування геному CRISPR можна використовувати для ефективного лікування раку на моделі тварин", – сказав Дан Пеєр, глава лабораторії точної наномедицини в Університеті Тель-Авіва.

Професор підкреслює, що це не хімієтерапія. Побічних ефектів немає. Ракова клітина, оброблена таким способом, щоб ніколи більше не стати активною. Молекулярні ножиці Cas9 розрізають ДНК ракової клітини, тим самим нейтралізуючи її і назавжди запобігаючи розмноженню. 

Щоб вивчити доцільність використання технології для лікування раку, дослідники обрали два найбільш смертоносні раки: гліобластому та метастатичний рак яєчників.

Гліобластома – найагресивніший тип раку головного мозку, тривалість життя якого становить 15 місяців після постановки діагнозу.

Дослідники продемонстрували, що одноразове лікування CRISPR-LNP подвоїло середню тривалість життя мишей з пухлинами гліобластоми, покращивши загальний рівень тривалості життя приблизно на 30%.

Рак яєчників є основною причиною смерті жінок. Більшості пацієнтів діагностують на запущеній стадії захворювання, коли метастази вже поширилися по всьому тілу. 

Попри прогрес останніх років, лише третина пацієнтів переживає це захворювання. Лікування CRISPR-LNP у моделі метастатичного раку яєчників збільшило загальний рівень тривалості життя на 80%.

Дослідники відзначають, що демонструючи свій потенціал у лікуванні двох агресивних видів раку, ця технологія відкриває численні нові можливості для лікування інших видів раку, а також рідкісних генетичних захворювань та хронічних вірусних захворювань, таких як СНІД.