"Обійми дідуся, давай": чому не можна змушувати дитину обіймати чи цілувати родичів на свята
Ілюстративне фото: depositphotos.com

"Обійми тітку Юлю! Давай! Будь чемним!", "Поцілуй бабусю!" – можуть казати батьки своїм дітям, коли зустрічаються з родичами на свята і не лише. Дитина стишується, крутить головою "ні" і хапається за вас. Наміри в батьків хороші – не хочуть образити родичів. Але це – погана стратегія для розвитку дитини, пише HuffPost.

Адже ви хочете навчити дітей поважати свої кордони, довіряти своєму відчуттю і казати "ні", коли вони не почуваються у безпеці, каже психологиня Аліса Пресман. Коли ви змушуєте дитину цілувати бабусю, то ніби кажете їй ігнорувати свої відчуття.

Клінічна психологиня Лора Маркгем додає, що ніколи не можна змушувати дитину терпіти й коритися чужим доторкам проти її волі. Бо дисбаланс між дітьми та дорослими й без того гігантський, тому діти часто бояться не підкоритися вимогам дорослих, що може призводити до більшої вразливості та навіть аб'юзу:

"Діти мусять знати, що ніхто не має права торкатися до них без їхньої згоди".

Що казати дитині, коли родичі тягнуться обійняти чи поцілувати її без згоди

Глибоко вдихніть. Ваша робота – бути провідниками у світі для своєї дитини і вчити її довіряти собі.

Давати раду емоціям інших дорослих – не ваша справа. Тому беріть на озброєння фрази на зразок:

"Ти зараз не дуже готовий/готова обійматися? Я розумію. Можливо, пізніше".

"Треба привітатися з тіткою/дядьком/дідусем. Як ми можемо це зробити? Може, потиснемо руки? Даси "п'ять"? Чи повітряний поцілунок?".

Як готувати дитину наперед

Поговоріть з дитиною до зустрічі з родичами, щоб вона розуміла, чого чекати. Обговоріть інші способи привітатися, крім обіймів і поцілунків – помахати рукою, усміхнутися, стукнутися кулаками, дати "п'ять" тощо.

Наприклад: "Ми їдемо на зустріч з родичами, вони будуть дуже раді тебе бачити. Але ти можеш їх не памятати. Коли ми бачимо родича, треба привітатися. Багато родичів можуть захотіти тебе обійняти. Ти можеш обійняти їх, якщо хочеш. Якщо не хочеш, можеш помахати рукою чи дати "п'ять". 

Скажіть дитині, що родич може засмутитися, коли вона не захоче його обійняти чи поцілувати, але водночас запевніть дитину, що це не її провина і вона нічого поганого не зробить.