Припинено діяльність НАЗЯВО. Що буде з видачею дипломів магістрам цьогоріч – відповідь МОН
Ілюстрація Depositphotos.com

Переважна більшість дипломів магістрам у грудні 2021 року буде видана на підставі ухвалених раніше рішень НАЗЯВО (Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти) або, до початку його роботи, Акредитаційною комісією України, повідомило Міністерство освіти і науки України у відповідь на запит LIGA.life.

"Окремі освітні програми здобули або здобувають акредитацію у визнаних в Україні іноземних акредитаційних агентствах чи агентствах забезпечення якості вищої освіти", – кажуть у міністерстві.

В МОН сподіваються, що новий склад НАЗЯВО буде сформовано у найкоротший строк. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Наразі конкурсна комісія проводить конкурс з відбору членів НАЗЯВО. Адже затвердження тимчасового складу агентства без проведення конкурсу не передбачено чинною редакцією Закону України "Про вищу освіту", пояснили в міністерстві.

Комітет Верховної ради з питань освіти направив із позитивним висновком для прийняття до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає надати Кабміну право затвердити тимчасовий склад агентства без проведення конкурсу. А також надати тимчасовому складу НАЗЯВО повноваження до затвердження нового складу, сформованого за результатами конкурсу. Про це 21 жовтня написала на своїй фейсбук-сторінці депутатка, членкиня Комітету Юлія Грішина.

"Зміни передбачені для усунення складнощів, викликаних припиненням діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти", – повідомила вона.

У разі прийняття рішення про внесення змін до Закону, Міносвіти забезпечить його виконання, кажуть у МОН.

13 жовтня Верховний суд скасував розпорядження Кабміна № 1063-р про затвердження складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Про це на своїй фейсбук-сторінці написав керівник агентства Сергій Квіт.

Відтоді Національне агентство не має права розглядати акредитаційні справи. Освітяни бояться можливого зриву видачі дипломів магістрам у грудні, адже дипломи видаються тільки, якщо є акредитація.

Міносвіти повідомляє, що здійснює інформаційне, організаційне та матеріальне забезпечення роботи конкурсної комісії для обрання нового складу НАЗЯВО. 

У межах компетенції, сприяють якнайшвидшому завершенню конкурсних процедур для розв’язання ситуації, кажуть в МОН.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин