Перша доза Moderna, друга – Pfizer. І навпаки. МОЗ дозволило комбінувати вакцини
Фото: МОЗ

В Україні дозволили щеплюватися проти COVID-19 однією дозою препарату Moderna, другою – Comirnaty/Pfizer-BioNTech. І навпаки, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Інтервал між першою і другою дозами при цьому має становити 28 днів.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

"Комбінування вакцин Moderna та Comirnaty/Pfizer-BioNTech є безпечним та ефективним", – зазначили у МОЗ, спираючись на висновок Національно технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

Експерти підкреслюють, що дослідження, що стосуються змішаних схем застосування для однієї людини вакцин проти COVID-19 на різних платформах, тривають.

У той же час проміжні результати цих досліджень говорять про прийнятну безпеку змішування вакцин.

Зазначимо, препарат Moderna в Україні використовують вже лише для другої дози, так як він закінчується і у вересні поставок не буде. Станом на 26 серпня цього препарату на регіональних і місцевих складах було 805 652 доз.

Комбінувати вакцини радили і експерти Київської школи економіки, зважаючи на те, що термін придатності Pfizer-BioNTech закінчується у листопаді 2021 року. І, аби Україна змогла освоїти ці дози, вони запропонували декілька варіантів. Це стосується і препарату AstraZeneca.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин