Радуцький заявив про тестування на кордоні. Як це пояснюють в МОЗ
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Голова комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив 2 серпня, що цього тижня почнуть тестувати на COVID-19 при в’їзді в Україну тих, хто не отримав жодної дози щеплення.

Про це Радуцький написав на своїй фейсбук-сторінці.

"Цього тижня почнуть діяти нові правила перетину кордону. Щоб мінімізувати ризики розповсюдження мутації коронавірусу, українці та іноземці здаватимуть тест при в’їзді до країни. Виняток – громадяни України, які зробили хоча б одне щеплення від "ковіду", та мешканці інших країн із "сертифікатами". Для невакцинованих (вакцинами, що схвалені ВООЗ) подорожуючих з Росії та Індії (якщо перебували у країні більше 7 днів) обов’язкова самоізоляція", – йдеться в повідомленні.

26 липня міністр Віктор Ляшко заявив, що МОЗ пропонує нові правила перетину кордону, щоб знизити можливість поширення вірусу в Україні, якщо хтось інфікується за кордоном. А "cамоізоляція або обсервація невакцинованих від COVID-19 людей сприятиме контролю та зменшить шанс нового масштабного спалаху".

В Міністерстві охорони здоров’я пояснюють, що правила перетину кордону встановлені, відповідно до постанови №1236. Водночас зазначають, що незрозуміло, про який сертифікат говорить Радуцький. Ймовірно, йдеться про Міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

"Інші документи, відповідно до укладених Україною міжнародних договорів – це компетенція МЗС", – пояснили в пресслужбі.

Нові правила перетину кордону України, згідно з даними МОЗ: 

Для іноземців обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19, та один з таких документів:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

За відсутності цього документу іноземець (крім осіб до 18 років та інших категорій іноземців, визначених постановою) встановлює застосунок "Вдома" та бере на себе зобов'язання розпочати самоізоляцію через 72 години в разі відсутності негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, зробленого протягом 72 годин з моменту перетину кордону.

Перетин державного кордону з будь-яких країн є безперешкодним для громадян України за умови наявності одного з 2 документів:

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.
  • довідка 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19.

Зазначимо, Радуцький також нагадав, що у випадку погіршення епідеміологічної ситуації працювати будуть школи, де вакциновано не менше 80% вчителів (на даний час щеплена лише половина педагогів від загальної кількості).

Радуцький також вважає, що такі ж заходи треба запровадити для транспортників, підприємств громадського харчування та комерційних або комунальних структур, співробітники яких безпосередньо контактують з населенням.

"Ми в Україні не говоримо про обов'язкову вакцинацію, ніхто не має права змушувати людину вакцинуватись. Але цілком справедливо вимагати, щоб роботу, яка передбачає контакт з великою кількістю людей, виконували вакциновані співробітники", – додав Радуцький.