Розвиток пандемії стає менш передбачуваним через ситуацію в західних областях – НАН
Ілюстративне фото: Роман Балук

Темпи зниження кількості нових хворих на COVID-19 та летальних випадків почали істотно падати впродовж минулого тижня.

Таких висновків дійшла робоча група з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2, повідомили в пресслужбі Нацакадемії наук України.

В деяких областях, особливо в західних, навпаки фіксують зростання добової кількості хворих, як у Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській, Вінницькій та Чернівецькій.

"Зростання може бути спричинене нехтуванням карантинними обмеженнями в курортних і гірськолижних регіонах, а може бути спричинене появою нових мутацій вірусу та сприятливими погодними умовами. У будь-якому разі динаміка в перелічених регіонах викликає занепокоєння", – пояснили дослідники.

Читайте також: Як Україні сформувати колективний імунітет від COVID-19 до кінця 2021 року – план КШЕ

Натомість кількість нових госпіталізацій стабілізувалася. Утім, у Франківській та Закарпатській – суттєво зросла.

Фахівці звертають увагу на збільшення кількості летальності серед нових виявлених випадків і нових госпіталізацій.

І зазначають, що динаміка смертності зазнає значних ретроспективних змін.

"Затримки оприлюднення нових виявлень є мінімальними і нові оприлюднені дані в цілому відповідають кількості нових виявлень на дату тестування. Проте, затримки оприлюднення летальних випадків досить значні, близько 20% нових летальних випадків сталися більше місяця тому", – пояснили в НАН.

Опираючись на аналіз, фахівці кажуть, що в цілому ситуація розвивається очікувано, але подальший розвиток стає менш передбачуваним через сильну неоднорідність у регіонах.