Шкарлета оголосили лауреатом премії "Академічна негідність року"
Сергій Шкарлет (Фото: пресслужба МОН)

Міністр освіта та науки Сергій Шкарлет цьогоріч став лауреатом премії "Академічна негідність року" у номінації "Плагіатор року".

Номінантів премії оголосили напередодні Дня науки в ефірі програми "Точка зору" на I-UA.TV.

За словами організаторів, премією відзначають тих людей, які негативно впливають на українську науку. Цього року в окремих номінаціях "перемагали" цілі колективи.

Всього оголосили "переможців" у восьми номінаціях:

"Плагіатор року" - Сергій Шкарлет, міністр освіти та науки – за текстові запозичення в докторській дисертації та безліч запозичень в інших роботах. Організатори висловили сподівання, що очільника МОН таки позбавлять наукового ступеня, а сам він – піде у відставку;

Читайте також: Шкарлет – не плагіатор: той самий Окружний суд Києва. Що не так в цій історії

"Скандал року" – за присудження наукового ступеня кандидата наук з держуправління нардепу Іллі Киві;

"Посіпака року"13 членів спеціалізованої вченої ради Д 26.891.02 з державного управління при Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України – за присудження наукового ступеня кандидата наук з державного управління Іллі Киві.

"Спец(з)рада року" – Спеціалізована вчена рада Д 26.891.02 з державного управління при Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України – за легітимацію отримання наукового ступеня Іллею Кивою.

"Псевдонауковець року" – академік НАНУ, доктор хімічних наук, професор Владислав Гончарук  - за антинаукові твердження, викладені в публікації.

"Фальсифікатор року" – Експерт Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Юрій Ірхін – за портретно-психологічну експертизу у справі Шеремета, побудовану не на методиці, а на особистій думці.

"Токсичний ректор року" - Спілка ректорів вищих навчальних закладів - за підтримку призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки України.

"Мурзилка року" – журнал "Економіка України" – за те, що редколегія відмовилася відкликати статті Сергія Шкарлета, які містили плагіат.

Кандидатів на присудження премії цьогоріч обирали шляхом голосування за допомогою Google-анкет. Найближчим часом премії планують вручити "переможцям" особисто і шукають для цього ініціативну групу.

Премію "Академічна негідність" у 2016 році започаткувала група науковців з метою виокремлювати плагіаторів, псевдонауковців та фальсифікаторів, які псують наукову репутацію в Україні.

Активісти громадської ініціативи "Дисергейт" запропонували публічно оголошувати таких науковців та щорічно "нагороджувати" їх премією.