Степанов хоче забрати гроші на Pfizer у лікарів та хворих (але не назавжди) – документ
Максим Степанов. Фото: пресслужба Львівської облради

За вакцини Pfizer проти COVID-19 Міністерство охорони здоров’я планує розрахуватися з бюджету, передбаченого на медичні гарантії, тобто лікарів та лікарень.

Про це повідомила народна депутатка України від фракції "Голос", членкиня Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина на своїй фейсбук-сторінці, додавши фото постанови Кабінету міністрів.

Двоє співрозмовників LIGA.Life у системі охорони здоров'я підтвердили, що документ справжній.

Однак наразі вони не змогли уточнити, на якому етапі перебуває цей документ та чи будуть його виносити на розгляд Кабміну і коли.

Доповнено 17:20: Співрозмовник LIGA.net у керівництві Міністерства фінансів теж підтвердив справжність документу, і додав, що гроші з програми медгарантій, за якою працюють медики в Україні, візьмуть "тимчасово". А потім їх МОЗу компенсують після перегляду бюджету.

Як повідомляє Стефанишина, такий проєкт постанови сформував керівник МОЗ Максим Степанов.

Степанов хоче забрати гроші на Pfizer у лікарів та хворих (але не назавжди) – документ
Джерело: з фейсбук-сторінки Ольги Стефанишиної

Вона пояснила, що для українських пацієнтів та лікарів це означає, що:

  • грошей в медицині і так не вистачає, бо дефіцит сьогодні понад 100 мільярдів;
  • саме з цієї дефіцитної медичної програми МОЗ вирішило забрати ще 6,5 мільярдів гривень на  закупівлю вакцин від COVID-19;
  • фактично ці гроші треба буде відібрати з ліків для діабетиків, з діагностики раку, з лікування коронавірусної хвороби і додатковим виплатам медикам.

LIGA.Life звернулося в Міністерство охорони здоров'я з проханням прокоментувати цей документ.

  • 6 квітня в Офісі президента повідомили, що Україна уклала договір з американською фармацевтичною корпорацією Pfizer на поставку 10 млн доз вакцини від COVID-19.
  • 9 квітня Степанов заявив, що в Україну препарат приїде до 14 квітня.