У Варшаві облаштували перший вунерф у центрі міста: що це таке
Фото: MAD White

У центрі Варшави завершують реконструкцію вулиці Брацької — одну з центральних вулиць перетворили на вунерф, пише місцеве видання MAD White з посиланням на мерію. 

На Брацькій висадили багато молодих дерев та рослин, зменшили кількість паркувальних місць, встановили лави та повністю змінили покриття, пристосувавши його для пішоходів та велосипедистів.

У Варшаві облаштували перший вунерф у центрі міста: що це таке
Фото: MAD White

Вунерф — це вулиця з жвавим рухом людей. Це слово походить з Нідерландів і Бельгії та буквально означає "житлова вулиця". Сьогодні такі вулиці облаштовують багато європейських країн. Прогулюючись вунерфом, ви можете побачити багато людей та дітей, які бавляться, не остерігаючись авто.

В урбаністиці під вунерфами мають на увазі вулиці, на яких автомобіль рухається з мінімальною швидкістю, а пішоходи й велосипедисти мають більше простору. У Польщі місто з найбільшою кількістю таких вулиць — це Лодзь.

Раніше інші райони Варшави також облаштовували вулиці з пріоритетом для пішоходів та велоруху, але Брацька — це перша вулиця-вунерф у центрі міста. Оскільки вулиця тупикова, тут постійно паркувались авто, вулиця була щільно заставлена машинами по обидва боки.

У Варшаві облаштували перший вунерф у центрі міста: що це таке
Який вигляд вулиця мала раніше. Фото: Google

Загалом Брацька зазнала реконструкції на ділянці довжиною 150 м — тепер пішоходи та велосипедисти можуть безпечно пересуватись від Єрозолімського проспекту до так званої площі П'яти Кутів. Вартість робіт становила близько 4,6 мільйона злотих (1 млн євро).

Вулиці у місті оновлюють у межах проєкту  "Новий центр Варшави". Зараз триває реконструкція вулиці Хмільної.

Нагадаємо, у французькому місті Бордо відкрили міст Сімони Вейль, який призначений для пішоходів, велотранспорту і лише в останню чергу — для авто.