Вчені перевірили вплив уміння контролювати емоції на успішність бізнесу. Дослідження

Емоційний інтелект та вміння контролювати емоції важать більше для успішного бізнесу, ніж загальні розумові здібності, свідчить дослідження, опубліковане в журналі Strategic Entrepreneurship Journal, пише PsyPost.

Проведений мета-аналіз включає дані більше 65 000 власників бізнесу.

Як зазначає видання, загальні розумові здібності відносяться до когнітивних навичок, необхідних для мислення вищого порядку, наприклад, до міркування і вирішення проблем. Емоційний інтелект, навпаки, описує здатність розпізнавати, розуміти свої емоції і ефективно управляти ними. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Дослідники припустили, що у бізнесі вміння вирішувати проблеми відіграє меншу роль, порівняно із вмінням контролювати емоції. Все через те, що робота підприємця пов’язана з більшим стресом. 

Бізнесмени частіше стикаються з потребою встановлювати ділові контакти, переносити несподівані втрати і зберігати мотивацію в періоди злету і падінь. 

"Серед моїх друзів-підприємців небагато розумників. Зате всі мають прекрасні соціальні навички та вміють поставити під контроль власні емоції і мислення заради досягнення мети", - пояснив Джаред Аллен, доцент Техаського технічного університету.

Так, автори дослідження провели метааналіз 40 існуючих досліджень, які проводилися серед власників бізнесу і включали дані про загальні розумові здібності і / або емоційний інтелект. 

Оскільки успіх нового бізнесу можна уявити по-різному, дослідники закодували успіх за кількома параметрами. До них відносяться фінансовий успіх, зростання фірми, розмір фірми і суб'єктивний успіх.

Аналізуючи дані, дослідники виявили, що як загальні розумові здібності, так і емоційний інтелект позитивно пов'язані з підприємницьким успіхом. Однак, як вони і передбачали, емоційний інтелект був набагато сильнішим провісником успіху, ніж розумові здібності. 

Близько 90% успішних бізнесменів не вирізнялись великим рівнем IQ а, натомість, були приємними співрозмовниками і контролювали свій емоційний стан.

І лише десять відсотків американських підприємців мали посередній емоційний інтелект і розвинені когнітивні здібності.

"На жаль ми не змогли перевірити взаємозв’язок між обома видами інтелекту в бізнесі. Цілком ймовірно, що поєднання обох якостей в одній людині може вивести його бізнес на геть новий рівень. Люди з високими розумовими здібностями працюють краще, коли не відчувають стресу, тому емоційний інтелект може допомогти їм вирішувати життєві задачі", - зазначив Джаред Аллен.

 Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин