Українських школярів навчатимуть розпізнавати інсульт і рятувати життя
Фото пресслужби проєкту "Супергерої FAST"

У березні в українських школах стартувала освітня програма "Супергерої FAST". Її мета – навчити дітей розпізнавати перші ознаки інсульту та звертатися за невідкладною медичною допомогою.

Освітня програма "Супергерої FAST" – міжнародна кампанія, яка проводиться у понад 20 країнах світу. Це інтерактивна навчальна програма для дітей 5–9 років, яка за допомогою персонажів-супергероїв, а також цікавих ігор, конкурсів, поробок та мультфільмів вчить дітей впізнавати перші ознаки інсульту та викликати невідкладну медичну допомогу.

Проєкт Супергерої FAST проходить за підтримки Всесвітньої організації інсульту – неприбуткової медичної асоціації, яка підвищує обізнаність щодо профілактики та лікування інсульту. В Україні програма реалізується за підтримки Міністерства освіти та науки у партнерстві з ГС "Освіторія".

"Концепція Нової Української Школи, яку ми зараз впроваджуємо, має на меті навчання дітей життєво необхідним навичкам та компетенціям у природний для них спосіб: через гру, співпрацю, спілкування. Запропонована програма є саме тим гарним прикладом компетентністного підходу до навчання та надає дітям важливі знання про основи здоров’я та як звернутися до невідкладної медичної допомоги", – розповів державний експерт МОН Віктор Сальков.

В Україні щороку стається близько 130 000 випадків інсульту. Прогноз для пацієнта напряму залежить від того, як швидко йому буде надана кваліфікована медична допомога, адже за кожну хвилину від початку інсульту в мозку відмирає 2 млн нервових клітин.

Дослідження показують, що люди часто не розпізнають основних симптомів інсульту і не відразу звертаються за медичною допомогою. Наприклад, дослідження, опубліковане в журналі BMC Emergency Medicine, показало, що лише 23 % пацієнтів з інсультом усвідомлювали, що у них інсульт. А тільки 11 % з них негайно звернулися за допомогою.

За словами керівника ініціативи Angels в Європі та лідера проєкту "Супергерої FAST" Яна Ван де Морве, програма розроблена саме для дітей початкової школи, оскільки це той вік, коли діти багато часу проводять зі своїми дідусями та бабусями й відкриті до нових знань. 

Він зазначив, що у Греції завдяки програмі рівень знань про симптоми інсульту зріс з 38 % до 85%.

Приєднатися до програми "Супергерої FAST" може кожна школа в Україні або навіть окремий клас. Для цього потрібно лише зареєструватися на сайті.

Після реєстрації вчитель отримує безкоштовний доступ до усіх навчальних та методичних матеріалів для проведення тематичних уроків. Програма передбачає п’ять інтерактивних занять, після яких діти отримують звання Супергероя FAST та відповідний сертифікат.