У Чехії аналіз для тесту на COVID-19 можна здати новим альтернативним методом

В Чехії науковці розробили альтернативний метод збору аналізів для тестування на COVID-19. Достатньо просто прополоскати горло.

Як повідомляє Радіо Свобода, розробка Gargtest належить дослідникам Інституту молекулярної та трансакційної медицини університету Палацького.

Для того, аби скористатися новим тестом, необхідно прополоскати горло протягом 30 секунд. Після цього сплюнути воду у контейнер зі спеціальним порошком, який стабілізує зразки COVID-19 та дозволяє зберігати їх до двох тижнів за кімнатної температури.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Утім, тест не є швидким. Контейнер зі зразками необхідно здати до лабораторії.

Для цього використали досвід розробок медичних засобів для хворих на рак.

"Людям із певними видами раку, зокрема щитоподібної залози, складніше робити мазок із носогорла. Тому ми почали розробляти тест, який би був менш дискомфортним. І ці напрацювання увійшли в основу нашого тесту на ковід", – розповіла Владимира Коуделакова, дослідниця Інституту.

Зазначається, що точність виявлення вірусу не відрізняється від тестів, у яких збір біологічного матеріалу здійснювався за звичайною методикою.

Наразі альтернативний тест продається в аптеках Праги та чеського міста Оломуць, де розташований університет Палацького. Новою розробкою вже встигли скористатися кілька тисяч людей.