В МОН пояснили, що чекає "наукову роботу" Іллі Киви
Ілля Кива. Фото: пресслужба ОПЗЖ

У Міністерстві освіти і науки досі не мають документально підтвердженого факту успішного захисту дисертації депутатом Іллею Кивою.

Про це йдеться у відповіді пресслужби МОН на запит LIGA.Life.

"Станом на 27 квітня 2021 року атестаційна справа здобувача наукового ступеня кандидата наук з державного управління Іллі Киви до МОН України не надходила", – йдеться в повідомленні.

Атестаційну справу "здобувача наукового ступеня" Киви вчена рада має надіслати в МОН упродовж місяця.

Дивіться також: Список прізвищ членів комісії, які дали Іллі Киві науковий ступінь

Далі справа за міністерством, кажуть в пресслужбі. Процедура має такий вигляд:

  • фахівці МОН перевіряють документи на відповідність вимог нормативно-правовим актам;
  • далі проводиться експертиза дисертації експертною радою МОН з державного управління, у складі якої працюють провідні науковці у галузі державного управління. 

МОН за рішенням експертної ради може надсилати дисертацію та атестаційну справу здобувача для додаткового розгляду (колективного рецензування):

  • до іншої спеціалізованої вченої ради в установленому МОН порядку;
  • до закладу вищої освіти або наукової установи.

"Якщо під час проведення експертизи дисертації встановлено порушення спеціалізованою вченою радою вимог нормативно-правових актів з питань атестації наукових кадрів, то МОН скасовує рішення ради про присудження наукового ступеня та вживає заходів", – йдеться у відповіді.

  • 26 квітня, депутат ОПЗЖ Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію "Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)". 13 членів комісії одноголосно підтримали то, щоб Киві дати ступінь кандидата наук.
  • На захист Киви не пустили ряд журналістів.
  • Журналісти Bihus.info проаналізували дисертацію Киви і виявили в ній низку суттєвих недоліків, що нівелюють її наукову цінність, а також підроблені, на думку журналістів, супровідні документи.

Читайте також: Ексрадник глави МОЗ спалив свій диплом кандидата наук через депутата Киву: фото