В Україні надаватимуть допомогу при реабілітації, як в ЄС – Степанов

В Україні на рівні закону врегулювали питання надання медичної допомоги при реабілітації.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 29 грудня.

Відповідний документ напередодні підписав президент України Володимир Зеленський, каже Степанов.

Як приклад, керівник МОЗ навів тривалу реабілітацію після перенесеного людиною інсульту.

Читайте також: Ванн з глиною не буде: Супрун розповіла про нову реабілітацію

"Завдяки цьому закону будуть створені умови для формування сучасної реабілітації в сфері охорони здоров'я, яка буде функціонувати та розвиватися за принципами та стандартами зокрема Європейського союзу", – зазначив Степанов. 

Документом запроваджують надання реабілітаційної допомоги безпосередньо в закладах охорони здоров’я із самого початку захворювання або травми, пояснюють в Офісі президента.

Крім того, закон  визначає "правові, організаційні та економічні засади проведення реабілітації осіб з обмеженнями повсякденного функціонування у сфері охорони здоров’я".

"Також цей документ узгоджує національну термінологію щодо реабілітації у сфері охорони здоров’я з термінологією, яку використовує Всесвітня організація охорони здоров’я", – сказано в повідомленні.

  • У травні 2019 року тодішня очільниця МОЗ Уляна Супрун заявляла, що відомство реформує систему надання реабілітації, прибираючи електрофарез та ванни з глиною. Натомість, за словами Супрун, міністерство ввело нові посади: лікар фізичної та медичної реабілітації, фізичний терапевт, ерготерапевт, асистент фізичного терапевта і асистент ерготерапевта.