Вакцини проти COVID-19 з абортивних матеріалів морально допустимі – Ватикан

У Ватикані прокоментували використання у розробці вакцин проти коронавірусу абортивних матеріалів.

Відповідне "Зауваження щодо моральності використання деяких вакцин анти-COVID-19", приготоване Конгрегацією віровчення, оприлюднили 21 грудня.

У Ватикані заявили, що такі вакцини можна використовуватися "з чистою совістю". Це допустимо, якщо не існує альтернативного доступу до "етично бездоганних" препаратів, повідомили там.

Читайте також: "Готові показувати приклад". Українська церква підтримує вакцинацію – Єпіфаній

Але в  документі зауважується, що його "жодним чином не повинні сприйматися як моральне схвалення використання таких клітин" і що розробники мусять прагнути до створення "етично допустимих вакцин".

Раніше деякі члени американської конференції Єпископів опублікували документ в якому йдеться, що "вакцини, розроблені компаніями Pfizer/BioNTech і Moderna, які використовували абортивний матеріал тільки для тестування вакцин є більш прийнятними, аніж вакцини Oxford/AstraZeneca, які використовували абортовані клітини для проектування, розробки, виробництва і тестування".

Відомо, що деякі вакцини-кандидати були розроблені з використанням клітин, отриманих із плодів, чиє життя було перервано кілька десятиліть тому. Але у жодній з цих клітин ембріонів немає.