Забруднена вода з Десни досягне Києва 10 вересня — заступниця Міндовкілля
Річка Десна (Ілюстративне фото: Depositphotos)

У коментарі для LIGA.Life заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко розповіла, що ситуація на річках Десна та Сейм перебуває під постійним контролем.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

За результатами проб води річок Сейм та Десна, відібраних 04.09.2024, фіксують забруднення органічного характеру.

Якість води в Києві, Київській, Сумській та Чернігівській областях:

Київ. За прогнозами Українського гідрометцентру, забруднення може досягти Деснянського водозабору Києва орієнтовно 10-12 вересня.

Київська область. Експерти повідомляють, що у місцях водозаборів міст Києва та Бровари є незначне перевищення нормативу за показником хімічного споживання кисню (ХСК), а також підвищений вміст заліза загального та марганцю, показники біогенного та хімічного забруднення в межах норми. Ризики для здійснення водозабору відсутні.

Сумська область. Фахівці фіксують покращення якості води. Результати вимірювань свідчать про незначне зростання розчиненого у воді кисню, проте його значення все ще нижче норми. ХСК продовжує знижуватися та перебуває в межах, що перевищують норму у 1,3-2,0 раза. Вміст азоту амонійного в межах норми, за добу відбулося незначне зниження. Решта показників залишаються в межах встановлених норм.

Чернігівська область. Також відбувається невелике поліпшення якості води в річці Сейм. Експерти фіксують поступове збільшення вмісту розчиненого у воді кисню. Показник ХСК перевищує норму у 2,3-3,3 раза. Вміст азоту амонійного не перевищує нормативні значення. Вміст заліза загального у воді перевищує допустимі норми до 3,4 раза.

Наразі триває процес переміщення забруднення по руслу Десна, про це свідчать результати проб якості води. Найвищі значення показників фіксуються в селах Макошине та Максаки.

Місцева влада заборонила використання річкової води для господарських потреб та напування худоби, а також збір та продаж загиблої риби.

Оцінки шкоди довкіллю та наслідки в довгостроковій перспективі

Шкода біоресурсам становить:

  • 12,15 тонни загиблої риби на Сумщині,

  • 10,7 тонни на Чернігівщині.

Протягом останніх днів нових випадків мору риби у Сумській області не зафіксовано. У коментарі для LIGA.Life Крамаренко пояснила, що дана кількість загиблої риби не є великою.

Втім, у довгостроковій перспективі мор риби може спричинити зниження популяції видів водних біоресурсів. Проте в старицях річок Сейм та Десна є і жива риба, яка по повені буде повертатися до самих річок.