1. Президент Володимир Зеленський видає указ про те, що наступного року треба підвищити зарплати лікарям (20 000 гривень в середньому) та медсестрам (13 000 гривень в середньому). Так співпало, що він робить це до "Дня медика".

2. У який спосіб станеться підвищення зарплат? 

Через доливання в систему грошей не йдеться про підвищення ефективності роботи лікарень чи збільшення конкуренції на ринку праці в медицині. Просто хочемо всім роздати більше грошей.

3. Гаразд. Щоб зробити це, за спрощеними розрахунками, потрібно додатково приблизно 33,2 млрд гривень.

4. Але звідки взяти ці кошти, якщо економічного росту цього року в нас немає взагалі? 

Можна за рахунок впровадження реформ, які призведуть до економічного зростання. Але їх немає. Можна з інших сфер, наприклад, бюджету МВС, який непропорційно росте щороку. Ні. 

Відповідь: з підвищення податків для нас з вами. У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5600, в якому є близько 40 податкових новацій, суть яких – взяти з нас усіх додатково близько 48 млрд гривень наступного року. Цей законопроєкт, як кажуть фахівці, сповільнить наше економічне зростання ще на роки.


5. Чи призведе таке збільшення бюджету до реального підвищення зарплат медикам?

Просто так – ні. Бо лікарні, отримавши більше коштів, захочуть витрачати їх на покриття різних витрат, а також на розвиток, не лише зарплати. 

Щоб від ініціативи президента був ефект, доведеться ухвалювати ще одне погане рішення – зафіксувати рівень зарплат для лікарів та медсестер. Це руйнує економічну свободу лікаря, знищує конкуренцію на ринку праці й повертає нас назад у часи до 2017 року. 

6. Чи призведе це до зменшення оплат медицини з кишень пацієнтів? 

Ні. Головна причина того, що з пацієнта беруть гроші, не те, що в лікаря зарплата менше за 20 000. А те, що в Україні величезна кількість неефективних лікарень. Вони споживають гроші НСЗУ (наші податки), але не створюють результат. 

Сьогодні їм усім виплачують кошти, щоб не дай Бог. Це створює дефіцит коштів в усіх лікарнях, і хороших, і поганих. Саме його ми покриваємо зі своїх кишень. Цей дефіцит нікуди не піде, якщо підвищити зарплати до вказаного рівня. 

Ось так.

Оригінал