Можливо, ви теж підписані на Telegram-канал Міністерства охорони здоров’я, у якому відомство щоденно публікує показники по коронавірусній хворобі в Україні (нижче – скріншот даних з цього каналу). Що ж вони показують? Поясню ситуацію.

Смертність від COVID-19 зростає. Це торба. Нам потрібен локдаун. Швидкий і неполовинчастий
Скріншот з Telegram-каналу Коронавірус_Інфо МОЗ (Facebook, Павло Ковтонюк)

На інфографіку МОЗ з цифрами нових випадків, одужань та тестів можна не зважати. Жодна з цих цифр нічого цінного нам не покаже. Вони би показували, якби тестів в країні проводили разів у чотири-п'ять більше. Тоді ці показники були б основні для нас. Зростання показника нових випадків давав би нам сигнал, що саме в ці дні починається новий спалах.

Головний показник для нас – нові госпіталізації по країні. Вони починають зростати десь за сім-десять днів після того, як стає більше нових випадків. Поспостерігайте за цією цифрою десь тиждень. І порівняйте з цифрою виписаних з лікарень.

Якщо госпіталізації ростуть швидше за виписаних, і це триває протягом тижня, – почалося.

Причому це спалах, який уже розгорівся сім-десять днів тому. Тому коли ви його помітите, в новинах уже буде інформація, що лікарні починають переповнюватися.

Далі – показник летальних випадків. Він почне рости через сім-десять днів після того, як почався ріст госпіталізацій. Відповідно, через 14-20 днів після того, як реально почався спалах. Тому, якщо ви протягом тижня помічаєте, що цей показник росте і значно – це вже торба. Горить.

Так от. Зараз уже горить. Госпіталізації зростають уже місяць. В останні два тижні вони перевищують пікові значення грудня минулого року. Вони зростають одночасно в багатьох областях. Це значить, що "адаптивний" підхід не спрацює, бо поширення почалося по всій країні. Почала рости смертність. Щоденна кількість летальних випадків наближається до тієї, яка була у грудні. Наступного тижня вона її перевищить і буде рости далі.

Є три шляхи як зарадити ситуації.

Хоча ні, першого уже нема. Це широке виявлення і рання реакція на ріст випадків. Цю можливість ми втратили. Ще восени, коли забили на нормальне тестування в нашій країні.

Другий – робити те, що уряд робив під час осені і зими минулого року. Давати хворіти і збільшувати кількість ліжок. Обмеження вводити в окремих областях, де все геть погано. Так уряд робить і зараз. Але геть погано стає у все більшій кількості областей, і це відбувається швидко.

Третій – національні обмеження, локдаун. Уже виглядає як варіант без особливих альтернатив.

З локдаунами правило таке: якщо уже вирішив його запроваджувати, то це робити треба швидко і без половинчастих варіантів. Чим швидше і рішучіше, тим на коротший час він треба, і тим кращий результат.

Тому уряду зараз слід не відтягувати неминуче, а прийняти рішення. Альтернатива – це ж саме рішення, тільки потім, і з більшими втратами.