Коли не можна пекти паски та фарбувати яйця на Великдень у 2024 році – дати
Фото: depositphotos.com

Наближається найвизначніше весняне свято християн – Великдень. Серед основних страв на святковому столі обов’язково присутні паски та яйця (крашанки або писанки). Традиції вживати ці продукти мають дуже давнє релігійне коріння. Паски ототожнюють з артосом, стародавнім хлібом. Яйця уособлюють собою життя.

Коли пекти паски й готувати крашанки

Цього року Великдень випадає на 5 травня. Починати пасхальні приготування необхідно у Чистий четвер. Цього дня господині наводять порядок, прибирають у помешканнях, а також розпочинають приготування пасок та яєць. Чистий четвер 2024 року випадає на 2 травня. Отже, другого травня вже можна замішувати тісто і випікати пасочки.

Також в суботу на Страсному тижні продовжуються Великодні приготування – можна варити яйця і випікати паски. Іноді господині розпочинають приготування у Страсний четвер, а закінчують у суботу. Якщо пасок дуже багато, традиційно їх випікали у четвер, а у п’ятницю оздоблювали глазур’ю та прикрашали на свій смак. У Чистий четвер також готували крашанки і писанки. 

Коли не можна пекти паски й готувати крашанки

Не рекомендується готувати 1 травня у Страсну середу та 3 травня, у Страсну п’ятницю.Вели п'ятниця вважається найскорботнішим днем, тому заведено молитися і суворо дотримуватися посту.

Також заборонено церквою пекти паски та готувати крашанки у неділю, на сам Великдень. За церковними обрядами, до Пасхи всі приготування вже мають бути завершені. І сам Великдень – день для святкування.