24 лютого рано вранці Російська Федерація почала повномасштабне вторгнення, ракетними ударами вдаривши по Україні. 

Наші Сили оборони відбивають атаки ворога 100 днів і за цей час вже звільнили від російських окупантів 1 017 населених пунктів, повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

Орієнтовні втрати російської армії, за даними Генштабу, становлять: 

100 днів великої війни. За що українці дякують ЗСУ. Добірка соцмереж
Графіка LIGA.net

"За цей час ворог так і не зміг досягти жодної стратегічної цілі, натомість намагався вимістити своє безсилля на цивільній інфраструктурі та людях. Україна ж за ці 100 днів зробила те, що здавалося неможливим, у що багато хто не хотів вірити. Ми зупинили "другу армію світу", звільнили частину своїх територій і продовжуємо давати гідну відсіч окупантам", – написали у фейсбуці Генштабу. 

"Щойно ворожий "Орлан" приземлили. Хай це буде мені на день народження. Вірте в #ЗСУ", – дві години тому написав український воїн Юрій Кочевенко.
"Перші сто днів Залужного: ефективно й ефектно. Дякую йому і ЗСУ!" – каже нардеп Володимир В'ятрович.

"100 днів, як вони "за три дні взяли Київ". 100 днів, як область пережила 313 годин повітряних тривог. 100 днів, як вони випустили по області 160 ракет. 100 днів, як наші нерви натягнуті наче тятива", – пише голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

"Ворог розраховував легко і швидко захопити Харківщину. Але Сили оборони відігнали окупантів від Харкова, звільнили 23 населені пункти області й не зупинять боротьбу", – пише голова ОВА в Харківській області Олег Синєгубов. 

100 днів великої війни. За що українці дякують ЗСУ. Добірка соцмереж
Ілюстрація з фейсбук-сторінки Інжир

Для Мелітополя це були майже 100 днів героїчного виживання в окупації, пише мер міста Іван Федоров, який і сам побував у полоні окупантів. "100 днів війни для Мелітополя – це наші мужні бійці на фронті. Це волонтери, активісти, партизани, тисячі мирних мешканців, кожен з яких реальними діями наближає перемогу України". 

Голова Львівської ОВА Максим Козицький дякує за порятунок від загрози з повітря: "За 100 днів повномасштабної війни Сили ПвК "Захід" збили у небі над Львівщиною 23 крилаті ракети й 11 безпілотників ворога".

100 днів великої війни. За що українці дякують ЗСУ. Добірка соцмереж
Скрин із фейсбук-сторінки голови Львівської ОВА

"Завдяки Збройним силам України, сьогодні на вулицях Рівненщини мир. Тут не стріляють танки. Не їздять БТРи. Не бігають російські солдати, грабуючи подвір’я", – пише начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль. 

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголошує, що герої на передовій дають змогу зберігати умовно мирне життя у Вінниці. 

Бориспільській міський голова Володимир Борисенко також пише, що Бориспіль повертається до життя, завдяки українським воїнам і небайдужій громаді: "Чим я можу допомогти? – слова, які я найчастіше чув за ці 100 днів. Вдячний кожному. У Борисполі не було паніки чи відчаю, бо ми одразу стали одним міцним кулаком, готовим боротися й протистояти ворогу". 

Музикант MONATIK заговорив віршами: "...Бо завдяки тим дням, я впевнився… У темряві знайти шматочок світла маю змогу. І завдяки тим дням стали сильніші. Стали на 100 днів ближчими до перемоги".

"На сотий день війни прокидаєшся у своєму ліжку і дякуєш, що жива. Що прокинулася у своїй хаті, що хата ціла, в ній є світло і вода. І що вона в Україні. Дякувати богу і ЗСУ", – пише колумністка й блогерка Мая Тульчинська. 

Завдяки ЗСУ українці на вільній території можуть говорити українською. Уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь сьогодні нагадав, що на окупованих територіях говорити українською смертельно небезпечно: "Так само, як мати в домашній бібліотеці історичні книжки, бути підписаним на українськомовні канали, мати світлини з державних свят, відвідувати українську церкву, бути родичем учасника  бойових дій". 

100 днів великої війни. За що українці дякують ЗСУ. Добірка соцмереж
Скрин із фейсбук-сторінки мера Мелітополя Івана Федорова

"Попри колосальні втрати, є дивне відчуття абсолютної віри в нашу єдність, у нашу перемогу й нашу армію", – написала нардепка Леся Василенко.

"Плач не дав нікому ще свободи, а хто борець, той здобуває світ. Поки ми тут пишемо пости – вони працюють. І роблять це всі останні 100 днів. Вони – це ЗСУ", – пише народна депутатка Вікторія Сюмар. 

"За ці довгі 100 днів трапилося чимало лиха від рук росіян, яке ми ніколи не забудемо. Як і не пробачимо смерті наших колег, зруйновані відділення Укрпошти й окуповані території, де ми зараз не можемо повноцінно виконувати свою роботу", – наголошують в Укрпошті.

100 днів великої війни. За що українці дякують ЗСУ. Добірка соцмереж
Автор ілюстрація Sashko Danylenko

"Незламні титани, незламна нація. Дякуємо кожному за ці дні. За можливість знову побачити рідних і заповітні слова: "Їх тут більше нема, тут наші!" За сміливість і надії", – дякують у  Розетці. 

Експерти також підбивають певні підсумки й пробують давати прогнози. 

"Перший етап війни протривав до кінця березня і завершився розгромом росіян під Києвом. І саме в цей момент Путін остаточно програв цю війну… Війна триватиме доти, доки або Україна не перестане бути незалежною, або Росія – імперією", – вважає український історик Сергій Громенко.

"Українська держава і нація не лише втрималися, а й значно зміцніли. І є серйозні підстави вважати, що Україна стане ключовим і центральним елементом майбутньої військової й економічної безпеки Європейського регіону. Не реципієнтом, а донором", – пише керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону New Geopolitics Research Network Юрій Пойта.