Зміст:
  1. Хронологія 
  2. Про що фільм
  3. Кемерон – фанат водної стихії
  4. Технічні новинки
  5. Трохи статистики та фактів
  6. Українські реалії в "Аватарі"
  7. Що сподобається
  8. Що далі

На другий фільм про Джейка Саллі та На’ві чекали 13 років. І лише за кілька днів прокату стрічка вже зібрала $434 млн, що дозволило увірватися в десятку найкасовіших фільмів 2022 року.

Чому фільм хвалять критики? Чи зможе він технічно перевершити перший "Аватар"? Та хто такий Джеймс Кемерон, який вражає своїм режисерським баченням?

Хронологія 

2009 рік. "Аватар" вражає технічними чудесами та перевертає уявлення, яким має бути сучасне кіно.

13 років очікування і режим "та що ж вони так довго там знімають?" Глядачі чекають на продовження історії На’ві, але в Мережі все частіше з’являються коментарі, що така затримка між фільмами навряд чи приведе до чогось хорошого. Команда "Аватара" себе не перевершить. 

Грудень 2022 року. Режисер Джеймс Кемерон гучно закриває кінорік і знову підтверджує звання "короля сиквелів". 

"Аватар: Шлях води" – насолода для очей. Три години ти наче живеш в іншому світі та з захопленням дивишся на все навколо: від маленьких рослин до морських тварин. Кемерон вдруге закохав глядача у світ Пандори. 

"Аватар: Шлях води": 13 років очікування і майже $500 млн за кілька днів прокату
Кадр з фільму "Аватар.Шлях води"

Читайте також: Ексклюзив. Чому слід пам’ятати про будь-яку війну. Актор Глен Пауелл про "Вищий пілотаж"

Про що фільм

Солдат Джейк Саллі очолює народ На’ві та сподівається, що людство нарешті відчепиться від жителів Пандори. Понад 10 років разом зі дружиною Нейтірі та дітьми вони жили спокійно. Але все змінюється, коли до Пандори повертаються "люди з неба", які тепер полюють не лише за важливими природними ресурсами, але й мріють переселитися на територію На’ві, оскільки Земля перебуває на межі того, щоб стати непридатною для життя.

Тепер родина Саллі мусить шукати собі інше місце, щоб врятувати свій народ, адже за ними почалося полювання. Прихистити Джейка, Нейтірі та його дітей погоджуються океанічні Меткаїни. Нові правила та традиції, підводний світ вражає. 

Забігаючи наперед: єдиний мінус фільму, якщо "докопуватися", – це сюжетна складова. У порівнянні з першим, "Аватар: Шлях води" має менше сюжетних прогалин, які перекриває ефектна картинка. Та й сюжетні лінії згадуєш, вже коли аналізуєш увесь фільм. У кінотеатрі думки: "Вау, як красиво!" А потім: "А що це було?" 

Читайте також: "Чорна пантера: Ваканда назавжди": хвалять глядачі та критики. Аналіз фільму за $250 млн 

У сиквелі – чіткіші діалоги, більш багатогранні історії, але деякі голлівудські тенденції залишаються: якщо є самотня дитина, то вона обов’язково знайде істоту, яка буде такою ж самотньою, і вони потоваришують. Якщо є син антагоніста, то він 100% зіграє якусь важливу роль у конфлікті. 

З іншого боку, режисер також підіймає важливі суспільні теми – зміну клімату, захоплення територій іншими державами, стосунки між батьками та дітьми. Але це показано настільки легко, що немає відчуття, наче вас "повчають", але висновки зроблені.

"Аватар: Шлях води": 13 років очікування і майже $500 млн за кілька днів прокату
Кадр з фільму "Аватар.Шлях води"

Кемерон – фанат водної стихії

Водна стихія не нова в кіно. Навіть світові критики писали, чи зможе після світу Намору в другій "Чорній пантері" здивувати "Аватар". Але це різні "води". Їх не варто порівнювати ні один з одним, ні з "Акваменом", бо кожен по-своєму цікавий.  

Водні пейзажі зачаровуватимуть. Джеймс Кемерон бачить воду, вміє передати її глибину, колір, "характер" так, як навряд чи може який-небудь інший сучасний режисер.

Любов до цієї стихії у Кемерона з дитинства. Він мріяв бути підводним оператором-дослідником, як Жак-Ів Кусто. Але з дослідженнями не склалося, проте він знайшов, де "відірватися". 

У роботі над другим "Аватаром" режисер принципово відмовився від тросів, які тримають акторів, або "зеленки", де зірки імітуватимуть, що занурюються в океан. Він був навіть проти аквалангів у кадрі – все мало бути природно і натурально. Тому актори мали вчитися підводному плаванню. 

"Аватар: Шлях води": 13 років очікування і майже $500 млн за кілька днів прокату
Кадр з фільму "Аватар.Шлях води"

Читайте також: Як українка Аліна Смоляр виконала роль у "Jibaro" на Netflix, який отримав "Еммі"

Акторка Сігурні Вівер, якій на момент зйомок було 70 років, навчилася затримувати дихання до 6 хв, а її колега Кейт Вінслет побила рекорд Тома Круза. Зірка "Топ Ган: Меверік" та "Місія нездійсненна" колись показав результат трохи більш як 6 хв, Вінслет – 7 хв 15 сек.

І якщо ви думаєте, що Кемерон так знущався з акторів, а сам був сухим, то ні. У нього – величезний досвід зйомок документальних стрічок про підводний світ, загалом – 3000 годин під водою. Крім того, він – єдиний режисер, хто у розробленому особисто батискафі занурювався в Маріанську западину. 

Не дивно, що океанічні пейзажі зняли настільки заворожливо, що з’являється враження, наче бачите це все наживо, а не на великому екрані в кінотеатрі.

"Аватар: Шлях води": 13 років очікування і майже $500 млн за кілька днів прокату
Кадр з фільму "Аватар.Шлях води"

Читайте також: Хронологія Marvel. В якій послідовності дивитися фільми та серіали 

Технічні новинки

Кемерон вміє дивувати масштабами. Адже це він той режисер, який заради фільму "Титанік" створив майже точну копію легендарного лайнера, яка поступалася в розмірі загалом на 10%. 

Тут же збудували резервуар заввишки 18 м та об'ємом понад 300 000 л, щоб там чіткіше "працював" метод технологічного захвату руху, яким Кемерон вразив ще в першому "Аватарі". Щоправда, тут він мусив його адаптувати до водної стихії.

Ця картинка – також результат системи DeepX 3D, яку розробив австралієць Пауль Ахтель. Вона дозволяє знімати у воді, не закриваючи об'єктив будь-яким скляним покриттям або корпусом. Так уникають кривизни площини та будь-якого спотворення.  

Читайте також: Феномен "Топ Ган: Меверік". Як фільм порушив стандарти Голлівуда й зібрав майже $1,5 млрд

Крім того, фільм зняли з використанням підвищеної частоти кадрів – багато моментів показали зі швидкістю 48 кадрів на секунду замість стандартних 24. У кіноіндустрії були вже такі спроби, але Кемерону вдалося це використати вдало.

Також він поділив завдання між двома художниками-постановниками, що додало відчуття зіштовхування двох світів. Ділан Коул займався розробкою Пандори та На’ві, а Бен Проктер – технікою, транспортними засобами та зброєю. Останні не лише будували, але й випускали на воду. Наприклад, один з човнів мав потужність 1000 кінських сил та швидкість 42 вузли. 

Режисер каже, що буде радий, якщо фільм збере в прокаті $2 млрд і покриє витрати на зйомки. Але у 2022 році найкращий показник у "Топ Ган: Меверік", касовий збір – майже $1,5 млрд.

"Аватар: Шлях води": 13 років очікування і майже $500 млн за кілька днів прокату
Кадр з фільму "Аватар.Шлях води"

Читайте також: "Фантастичні звірі. Таємниці Дамблдора" – 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм

Трохи статистики та фактів

У Кемерона було 1500 сторінок нотаток на майбутні сценарії про "Аватара". А студія 20th Century Fox Film Corporation дала йому гроші одразу на чотири сиквели "Аватара". Мова про кілька мільярдів доларів – на перспективу.

Ризиковано. Тим більше що після затримки – коли другий фільм не вийшов у 2014 році, як Кемерон обіцяв, – взагалі йшла мова про заміну режисера. Але ніхто не знає аватарський світ краще за Джеймса. Адже це він його створив з нуля, сам вигадав, сам реалізував. Та й після тріумфу першого "Аватара" було б дивно віддати комусь продовження. Адже Кемерон – той, хто зняв два успішних продовження "Чужі" та "Термінатор 2: Судний день".

Українські реалії в "Аватарі"

Тема колонізаторів у другому "Аватарі" розкрита влучніше, ніж в "Чорній пантері: Ваканда назавжди". Але вона ще ближча для української проблеми сьогодні – коли хтось захоплює твою землю, бо йому так захотілося, приходить вбивати, бо вважає, що він краще. Якщо уявити, що племена – це українці, а "люди з неба" – росіяни, то і "руський корабель, який потонув" знайдете, і розуміння, що кожне життя – важливе, і боротися будемо, бо "ми – сила".  

"Аватар: Шлях води": 13 років очікування і майже $500 млн за кілька днів прокату
Кадр з фільму "Аватар.Шлях води"

Читайте також: Бути українським каскадером у Голівуді та знятися в "Аквамен 2". Інтерв’ю Богдана Пономаря 

Що сподобається

  • Візуальна складова – це один з найкращих фільмів за останні 20 років. 

  • Пейзажі та історії кожного племені.

  • Бої масштабні й захопливі.

  • Відсилання, в яких впізнаються українські реалії.

  • Акторська гра: герої – це унікальна графіка, але їхні душа, емоції, рухи – це робота акторів, і вона вражає.

  • Поєднання технологій, графіки, музики, кольорів. 

"Аватар: Шлях води": 13 років очікування і майже $500 млн за кілька днів прокату
Кадр з фільму "Аватар.Шлях води"

Читайте також: Коли Фагот озвучив Деппа: як, попри спротив, створили перший український дубляж

Що далі

"Аватар: Шлях води" ще не встиг вийти на екрани, а вже стало відомо, що третя частина запланована на 2024 рік, а ще дві – на 2026 та 2028 роки. Кожна з них – це самостійні історії, які мають логічне завершення, але об’єднані між собою.