Зміст:
  1. Король Річард: виховуючи чемпіонок
  2. Алея жаху
  3. Морбіус
  4. Uncharted. Незвідане
  5. Смерть на Нілі
  6. Бетмен
  7. Їжак Сонік 2
  8. Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора
  9. Варяг
  10. Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля
  11. Топ Ґан: Меверік
  12. Світ Юрського періоду 3: Домініон. Пролог
  13. Тор: Кохання та грім
  14. Чорний Адам
  15. Місія Нездійсненна 7
  16. Флеш
  17. Чорна Пантера. Ваканда назавжди
  18. Аватар 2
  19. Аквамен 2
  20. Вбивці квіткового місяця

Марвел та DC всесвіти знову дарують кілька прем’єр на рік. Але не лише супергероями дивуватимуть у 2022 році. Деякі з фільмів чекали понад 20 років.

Через пандемію дати прем’єр можуть змінюватися. Оновлюватимемо.

Король Річард: виховуючи чемпіонок

Прем'єра: 6 січня

У головних ролях: Вілл Сміт, Демі Сінглетон, Санійя Сідні, Джон Бернтал, Джудіт Чепман.

Про що фільм?

Уперше Серена та Венера прийшли на тренування у чотири з половиною роки. Щоправда, батько Річард Вільямс розписав їхнє життя задовго до їхнього народження. Вони мають стати чемпіонками світу з тенісу та підкорити Олімпіаду. Але родина бідна, сплачувати за роботу тренера не в змозі, тому сам Річард починає готувати дівчат до великого та тернистого спортивного шляху.

Фільм про батька одних із найуспішніших тенісисток світу – сестер Вільямс, які на двох вибороли чотири олімпійських золота.

Алея жаху

Прем'єра: 20 січня

У головних ролях: Кейт Бланшетт, Бредлі Купер, Віллем Дефо, Пол Андерсон, Руні Мара, Рон Перлман, Тоні Коллетт.

Про що фільм?

Амбітний карнавальний фокусник Стен Карлайл прагне стати частиною колективу бродячого цирку. Щоби здивувати глядача, він працює над "читанням думок" і має непоганий результат – починає маніпулювати людьми. Але одного дня Стен знайомиться з жінкою-психіатром Ліліт, яка виявляється небезпечнішою за нього – адже може обманути кого захоче.

Фільм зняли за мотивами роману "Алея жаху" Ліндсея Грешама, який вийшов друком у 1946 році.

Морбіус

Прем'єра: 27 січня (перенесли на квітень)

У головних ролях: Джаред Лето, Адріа Архона, Метт Сміт, Джаред Гарріс, Тайріз Гібсон, Аль Адрігал.

Про що фільм?

Майкл Морбіус – лауреат Нобелівської премії з хімії – уже давно намагається винайти ліки від свого рідкісного захворювання. А коли відчуває, що жити залишилося недовго, погоджується на експеримент із застосуванням крові кажанів.

Хвороба відступає, але у Морбіуса з'являється нова проблема – він стає вампіром.  Після такої трансформації вчений мусить звикати до своїх надприродних здібностей та постійного бажання вбивати. Але навіть у таких "поганців" можуть бути ще гірші вороги.

Джаред Лето, який грає Морбіуса, – один із небагатьох акторів, кому, попри війну між двома коміксними кіностудіями Marvel та DC, – вдається грати головні в обох із них. В одній він – Джокер, в іншій стане не менш провокаційним героєм.

Uncharted. Незвідане

Прем'єра: 10 лютого

У головних ролях: Том Голланд, Марк Волберг, Антоніо Бандерас, Таті Ґабріель, Софія Тейлор Алі.

Про що фільм?

Нейтан Дрейк – нащадок пірата Френсіса Дрейка, якому за збагачення казни англійська королева призначила лицарський титул. Через 400 років Нейтан знаходить артефакт, який має привести до скарбів, що оцінюються майже у $5 млрд. Разом із колишнім офіцером ВМС США Віктором Салліваном він вирушає до загубленого острова у Тихому океані, щоправда, шукає ці скарби не лише Дрейк.

Сценарій засновано на популярній серії комп’ютерних ігор Uncharted від компанії Naughty Dog для PlayStation.

Головну роль – Нейтана Дрейка – грає "павучок" Том Голланд.

Судячи з трейлера, він знову знайде купу проблем, але вже рятуватиметься без допомоги павутиння.

Смерть на Нілі

Прем'єра: 10 лютого

У головних ролях: Галь Гадот, Кеннет Брана, Джоді Комер, Армі Гаммер, Том Бейтман.

Про що фільм?

Еркюль Пуаро вирушає у бажану відпустку на борту одного з найдорожчих пароплавів Нілом. Але подорож для душі перетворюється в чергову роботу для мізків. Пуаро вимушений шукати вбивцю і, здається, не одного, адже стільки злочинів на кораблі одній людині не під силу.

Важко знайти винних, коли ненависть і заздрість відчувається у кожному діалозі, усі пасажири мають мотив на вбивство та бояться розкрити якийсь секрет.

Це екранізація однойменного роману Агати Крісті, надрукованого в 1937 році. Сама ж стрічка стане продовженням фільму "Вбивство у східному експресі" (2017).

Бетмен

Прем’єра: 3 березня

У головних ролях: Роберт Паттінсон, Зої Кравіц, Колін Фаррелл, Пол Дано, Енді Серкіс, Пітер Сарсґаард, Джон Туртурро.

Про що фільм?

Чергове перезавантаження історії про Брюса Вейна, який став свідком вбивства своїх батьків, і обіцяє захищати місто від злочинності.

На другому році боротьби зі злочинністю Бетмен розкриває корупцію в Готемі, яка має зв’язок із його родиною. Шлях веде до Загадника – серійний вбивця, який полює за чиновниками з рідного міста Брюса Вейна. Щоби зупинити його, Бетмен має домовитися з іншими лиходіями, але темний світ рідного Готема більш заплутаний, ніж він думав.

Їжак Сонік 2

Прем’єра: 7 квітня

У головних ролях: Джим Керрі, Джеймс Марсден

Про що фільм?

Невгамовний та надзвуковий їжачок Сонік залишився у Грін-Хіллз. Він хоче продовжувати рятувати світ, але постійно чує про свою безвідповідальність та "ти ще дитина". Тому, коли злодій Доктор Еггман знову повертається з новим партнером Єхидною Наклз, щоби знайти магічний артефакт, Сонік вирішує зупинити їх.

Йому потрібно першому знайти смарагд, який може зруйнувати цілу цивілізацію, щоби той не потрапив у чужі руки. Але, крім порятунку світу, Сонік має навчитися "зупинятися" та працювати в команді. Для невгамовного їжачка це ще більше випробування, ніж пошук артефакту.

Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора

Прем’єра: 14 квітня

У головних ролях: Едді Редмейн, Джуд Лоу, Кетрін Вотерстон, Езра Міллер, Ден Фоглер, Елісон Судол, Джессіка Вільямс, Каллум Тернер, Мадс Міккельсен

Про що фільм?

Після вигнання Гелерта Гріндевальда з Парижа його прибічників стає дедалі більше. Серед них і Криденс Бербоун, який в образі обскура може знищити цілі міста. Виявляється, що насправді Бербоун – це брат Дамблдора. І щоби все ж таки захопити владу в чарівному світі, Гріндевальд починає світову війну. Поки увесь світ магії очікує, коли ж Дамблдор приєднається до боротьби із могутнім Темним чарівником, тільки Ньют Скамандер знає про Пакт крові, який забороняє майбутньому директору Хогвартса вести війну проти Гріндевальда. Тому він очолює безстрашну команду чарівників та вирушає на небезпечну місію.

Новий – уже третій – фільм про Ньюта Скамандера вразить новим антагоністом. Студія Warner Brothers замінила Джонні Деппа після судового вироку щодо його конфлікту з таблоїдом The Sun. ЗМІ заявив, шо Депп б’є уже ексдружину Ембер Герд, а актор назвав це наклепом. 

Головна битва відбудеться в Хогвартсі, тому готуйтеся до двогодинної ностальгії за світом Гаррі Поттера.

Варяг

Прем’єра: 21 квітня

У головних ролях: Ніколь Кідман, Александр Скарсгард, Аня Тейлор-Джой, Ітан Гоук, Бьорк

Про що фільм?

Ісландія. X століття. Батька маленького Амлета вбивають. Він обіцяє знайти кривдника і помститися. Але його рідний дядько робить усе, щоби життя племінника відбувалося лише за його сценарієм. Амлет покидає Ісландію тільки для того, щоби стати сильним та повернутися для реалізації своєї помсти.

Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля

Прем’єра: 5 травня

У головних ролях: Бенедикт Камбербетч, Елізабет Олсен, Чіветел Еджиофор, Бенедикт Вонґ

Про що фільм?

Після часового закляття, який Доктор Стрендж розпочав на прохання Пітера Паркера, між світами починають утворюватися розриви, адже два месники порушили рівновагу часу та простору. Розібратися з наслідками своєї помилки самостійно Стренджу не вдається, тому він звертається по допомогу до Багрової відьми.

А поки ексколеги з "Месників" домовляються, як рятувати світ, на Землю вриваються їхні копії з інших Всесвітів, налаштовані агресивно.

У кінокомпанії стверджують, що "Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля" стане першим фільмом жахів в історії кіновсесвіту Марвел.

Попри те, що творці не анонсували появу Тома Хіддлстона в ролі Локі у цьому фільмі. Тему мультивсесвіту зачепили в однойменному серіалі, тому можлива поява цього антагоніста в новій історії про Стренджа.

Топ Ґан: Меверік

Прем’єра: 26 травня

У головних ролях: Том Круз, Дженніфер Коннеллі, Джон Хемм, Вел Кілмер, Моніка Барбаро, Майлз Теллер

Про що фільм?

Він повертається: як і раніше, ганяє на байку і носить сонцезахисні окуляри Ray Ban. Піт Мітчелл на прізвисько Меверік, у минулому безстрашний пілот винищувача, тепер навчає майбутніх асів.

Щоправда, тепер вони конкурують не між собою, а зі штучним інтелектом, який може замінити живих людей в управлінні технікою. Майбутнє асів залежить від того, як Мітчелл підготує цих пілотів до наступної важливої місії. Тому Меверік вирішує повернутися в небо та показати, на що здатний. А серед своїх учнів зустрічає Бредлі "Півня" Бредшоу, сина напарника Меверіка, який загинув.  

Том Круз повертається до своєї ролі Меверіка через 36 років.

Перша історія про найкращого стрільця світ побачив у 1986 році. І тоді, і зараз Том Круз не користувався допомогою каскадерів та сам виконував небезпечні трюки, а також керував винищувачем.

Світ Юрського періоду 3: Домініон. Пролог

Прем’єра: 9 червня

У головних ролях: Кріс Пратт, Брайс Даллас Говард, Лора Дерн, Джейк Джонсон, Джефф Голдблюм, Сем Ніл, Дічен Лакмен

Про що фільм?

Динозаври залишають острів і йдуть на територію, де живуть люди. З цього моменту люди змушені співіснувати пліч-о-пліч з гігантським рептиліями.  Щоби вижити і не стати кормом для величезних динозаврів, люди повинні битися з ними або вигадати іншу геніальну стратегію, яка зможе усунути всесвітню проблему.

У фільмі братимуть участь Лора Дерн, Сем Нілл та Джефф Голдблюм, які грали головні ролі у "Парку Юрського періоду" ще 1993 року.

Тор: Кохання та грім

Прем’єра: 7 липня

У головних ролях: Кріс Хемсворт, Тесса Томпсон, Наталі Портман, Крістіан Бейл.

Про що фільм?

Сюжет четвертого фільму про бога Грома ще не оголошували. Творці лише зазначали, що він нагадуватиме події коміксів. А за ними сюжет такий: ексдівчина Тора, Джейн Фостер, шукає ліки від своєї хвороби, а замість них знаходить нові сили.

Тепер вона також може керувати громом та блискавками, як це робив і син Одіна. Новим ворогом Тора і "Вартових Галактики" стане Горр – інопланетянин, який ненавидить богів і збирається їх винищити, через це придбав могутні артефакти, з якими раніше "Месники" не стикалися.

Чорна Пантера, Бетмен та Аватар – 20 прем’єр 2022 року, які варто не пропустити
Презентація фільму "Тор: Кохання та грім" на SDCC-2019. Фото – marvel.com

Чорний Адам

Прем’єра: 28 липня

У головних ролях: Двейн Джонсон, Сара Шахі, Пірс Броснан, Ной Сентінео, Джозеф Гатт.

Про що фільм?

Історія Чорного Адама розпочалася ще в Стародавньому Єгипті. Тоді чарівник Шазам наділив Адама неймовірними здібностями: від фізичної сили та невразливості до здатності літати та захищатися від магічного впливу.

Шазам бачив в Адамі свого наступника, проте розчарувався у підопічному, бо той хотів влади і "розкидався" своїми силами.

Адама ув'язнили за злочини, але шукачі скарбів повернули його у сучасний світ. І тепер він збирається наново відновити свою владу, проте є супергерої, які готові кинути йому виклик. 

Місія Нездійсненна 7

Прем’єра: 29 вересня

У головних ролях: Том Круз, Ребекка Фергюсон, Вінг Реймс, Саймон Пегг, Ванесса Кірбі, Шей Вігем, Генрі Черні, Анджела Бассетт, Гейлі Етвел.

Про що фільм?

Том Круз знову і знову перевіряє себе на міцність. У 2022 році виходить вже сьома частина "Місії нездійсненої", де агент ЦРУ Ітан Гант знову кудись летітиме, стрибатиме, когось захищатиме тощо.

Судячи з кадрів зі зйомок, у цьому фільмі Круз битиметься на поїздах, літаках-кукурудзниках, а також стрибатиме на мотоциклі з обриву. І все це робити, звісно, без дублерів. Усе ж таки Круз залишається представником "джекічанівського часу", коли заради ефектного трюку, отже, і кадру, ладні були робити що завгодно і стрибати звідки завгодно.

Чорна Пантера, Бетмен та Аватар – 20 прем’єр 2022 року, які варто не пропустити
Кадр з фільму "Місія нездійсненна"

Флеш

Прем’єра: 3 листопада

У головних ролях: Езра Міллер, Бен Аффлек, Майкл Кітон, Саша Кейл, Кірсі Клемонс, Рон Лівінгстон, Марібель Верду.

Про що фільм?

Мультивсесвіт від кіностудії DC. Фізик-ядерник Баррі Аллен вміє переміщуватися у просторі та часі. Флеш, як його називають за суперздібності, намагається врятувати свою померлу матір, але зміни у минулому серйозно впливають на його майбутнє.

За сюжетом, Флеш створює тимчасову лінію, він же новий Мультивсесвіт, де він зустрінеться з іншими супергероями, серед них і кілька версій Бетмена.

І це одна з причин, чому фільм "Флеш" варто подивитися. Адже, крім Бена Аффлека, до ролі героя Готема повернеться і перший Бетмен – Майкл Кітон.

Чорна Пантера. Ваканда назавжди

Прем'єра: 10 листопада

У головних ролях: Люпіта Ніонго, Данай Гуріра, Летиція Райт. Мартін Фріман, Анджела Бассетт.

Про що фільм?

За даними експертів, це найочікуваніший фільм 2022 року.

І це прогнозовано. По-перше, перший фільм вразив своєю графікою, і не повірити в існування Ваканди та її технологічних досягнень дуже важко.

По-друге, після смерті Чедвіка Боузмана досі невідомо, хто стане новою Чорною Пантерою, і як творці зможуть пояснити у фільмі, де Т’Чалла.

Одна з версій, що керувати Вакандою може Шурі – сестра Чорної Пантери, вона – технічний геній. А от одним з антагоністів може стати Немор – житель Атлантиди, який залишився живим.

Крім того, що глядачі чекають на просто продовження історії про Ваканду, другий фільм буде в деякому сенсі триб'ютом щодо Боузмана.

Чорна Пантера, Бетмен та Аватар – 20 прем’єр 2022 року, які варто не пропустити
Кадр з фільму "Чорна пантера"

Аватар 2

Прем'єра: 15 грудня

У головних ролях: Зої Салдана, Сем Вортінгтон, Він Дізель, Кейт Вінслет, Хлоя Коулман, Сіґурні Вівер, Джемейн Клемент, Мішель Йєо

Про що фільм?

Події відбуваються через 12 років після того, як морпіх Джейк Саллі вирішив залишитися у Пандорі, де разом з Нейтірі виховують дітей.

Режисери ще не розповідали, про що саме буде фільм. Судячи з деяких натяків, більше уваги приділятимуть клану Меткаїні, який живе серед рифів та океанів. А головним антагоністом стане Майлз Куорітч. Щоправда, як саме він вижив, залишається таємницею. 

Чорна Пантера, Бетмен та Аватар – 20 прем’єр 2022 року, які варто не пропустити
Кадр з фільму "Аватар"

Аквамен 2

Прем’єра: 15 грудня

У головних ролях: Джейсон Момоа, Ембер Герд, Патрік Вілсон, Ях'я Абдул-Матін II

Про що фільм?

Продовження історії Артура Каррі (Джейсон Момоа), який має здібності дихати під водою та спілкуватися з морськими мешканцями. Сюжет поки не розкривають, але режисер вже повідомляв, що друга частина Аквамена стане більш зрілою, але залишиться веселою.

Чорна Пантера, Бетмен та Аватар – 20 прем’єр 2022 року, які варто не пропустити
Кадр з фільму "Аквамен"

Вбивці квіткового місяця

Про що фільм?

Із датою прем'єри творці ще не визначилися, але це точно фільм, який варто не пропустити у 2022 році.

Над фільмом працює вражаюче тріо – режисер Мартін Скорсезе та актори Леонардо Ді Капріо та Роберто Де Ніро.

В основі – бестселер Девіда Грена 2017 року, який розповідає про індіанське плем'я осейджі. У 1921 році більшу частину цього племені було винищено, тож осейджі були змушені шукати нове місце для себе і знайшли – у пустелі Оклахоми, біля найбільшого нафтового родовища Америки.

Воно й стало їхнім джерелом влади та фінансування. Але де починаються великі гроші, там починаються і великі проблеми. У племені починають вбивати людей…

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин