Зміст:
  1. Чому ресторан вирішили демонтувати та побудувати новий
  2. Архітектура: суворі стандарти та повага до простору міста
  3. Дизайн: що зміниться всередині
  4. Інклюзивність: перший пасажирський ліфт у McDonald's

McDonald’s на Вокзальній площі у Києві 1 червня зачинив двері для відвідувачів — у компанії повідомили, що на заклад чекає масштабна реконструкція. Вже за два тижні ресторан почали демонтувати — у мережі навіть завірусилось відео, на якому екскаватор розбирає другий поверх закладу. Отож компанія МакДональдз Україна вирішила повністю перебудувати стару будівлю й перетворити її на нову — більшу, сучаснішу та модернізовану. Новий заклад обіцяють відкрити уже в листопаді.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

McDonald's біля вокзалу у Києві вперше відкрили 30 березня 1999 року — за 25 років він отримав славу найбільш людного та завантаженого ресторану мережі в країні. Щороку, починаючи з 2014-го, він входив у п'ятірку ресторанів України за відвідуваністю, а 2011 року став другим у світі за кількістю відвідувань — за рік у ньому зробили замовлення 2,5 млн клієнтів. 

LIGA.Life вирішила дізнатись, яким буде новий ресторан — ми поспілкувались з директором з розвитку МакДональдз в Україні Віталієм Стефураком та розпитали, що зміниться у легендарному "Маку" біля вокзалу.

У цьому матеріалі ви дізнаєтесь про таке: 

  • чому вирішили демонтувати старий заклад;
  • який дизайн та технології будуть в оновленому ресторані;
  • чи буде модернізований заклад інклюзивним (спойлер: так, це буде перший в Україні McDonald's з пасажирським ліфтом!);
  • які новинки з’являться всередині та що зміниться в обслуговуванні. 

Чому ресторан вирішили демонтувати та побудувати новий

У МакДональдз Україна пояснюють, що компанія зростає і розвивається, а отже не тільки відкриває нові ресторани, а й модернізує ті, що працюють. Оновлення закладів відбувається постійно. Наприклад, у березні цього року почали оновлювати McDonald's на Площі Українських Героїв у Києві — модернізований заклад відкрили у травні.

Ще одна причина — у тому, що ресторан на "Вокзальній" технологічно застарів. Він вже давно потребував модернізації, зміни дизайну та навіть ремонту, кажуть в компанії. "Заклад на Вокзальній площі — один з найстаріших закладів МакДональдз в Україні, тому за багатьма критеріями він дійсно потребував реконструкції", — сказав Віталій Стефурак у коментарі LIGA.Life.

Він додав, що для МакДональдз надважливо впроваджувати нові сучасні технології обслуговування та приготування страв, "щоб надавати клієнтам найкращий сервіс" — одна з головних цілей компанії, щоб цей сервіс був однаковим у всіх ресторанах.

McDonald’s на "Вокзальній" працював 25 років. Його знесли і будують новий. Яким буде ресторан
Фото: Олександр Науменко / Google

"Наш заклад біля вокзалу залишався одним з останніх в Україні без цифрових терміналів самообслуговування, які вже стали найбільш популярним поміж усіх каналів замовлення у McDonald's. У реконструйованому ресторані ми встановимо 11 таких терміналів", — додав Стефурак. 

Архітектура: суворі стандарти та повага до простору міста

У побудові чи реконструкції своїх ресторанів МакДональдз керується так званими "глобальними стандартами", пояснюють в компанії. Це означає, що усі рішення (від дизайнерських і архітектурних, до будівельних матеріалів, обладнання і деталей інтер’єру) мають відповідати чітким вимогам, які встановила корпорація McDonald's.

"Так, у світі розроблена низка затверджених дизайн-проєктів для ресторанів МакДональдз, за якими будуються всі заклади мережі", — зазначають в компанії. 

Судячи з рендерів нового закладу, які компанія МакДональдз Україна надала для LIGA.Life, зовнішній вигляд "Маку" на Вокзальній площі зміниться, але не суттєво — як і попередній ресторан, він буде двоповерховим, а також матиме терасу на другому поверсі, з якої відкриватиметься краєвид на місто.

McDonald’s на "Вокзальній" працював 25 років. Його знесли і будують новий. Яким буде ресторан
Рендер надано МакДональдз Україна

В екстер’єрі нового закладу використають традиційний для МакДональдз темно-зелений колір, перший поверх облицюють стилізованими під дерево панелями.

McDonald’s на "Вокзальній" працював 25 років. Його знесли і будують новий. Яким буде ресторан
Рендер надано МакДональдз Україна

Вікно McExpress, яке раніше було розташоване з торцевого боку, тепер буде на центральній частині фасаду, поблизу входу. Заклад буде оточений невисоким парканчиком та матиме літню терасу для відвідувачів. 

Компанія вже на етапі проєктування отримала всі необхідні погодження від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА та від Міністерства культури, зазначають у МакДональдз, оскільки ресторан на "Вокзальній" розташований в історичному центрі Києва та ще й поряд із пам'яткою місцевого значення. 

"Як під час будівництва нових, так і під час реконструкції існуючих закладів МакДональдз, ми завжди враховуємо архітектуру міста і дбаємо про те, щоби ресторан був органічною частиною міського ландшафту", — наголосив Стефурак.

McDonald’s на "Вокзальній" працював 25 років. Його знесли і будують новий. Яким буде ресторан
Новий заклад біля мосту Патона. Фото: МакДональдз Україна

У новому ресторані будуть використані сучасні теплоізоляційні матеріали та обладнання, система рекуперації, теплові насоси для суттєвого заощадження енергоресурсів — таким чином компанія втілює глобальне зобов’язання МакДональдз щодо відповідального використання ресурсів.

Дизайн: що зміниться всередині

Площа оновленого закладу становитиме 762,8 кв. м — це на 200 кв. м більше, аніж площа старого МакДональдз. Загалом у новому закладі буде 193 місця, а на великій терасі — ще 88. 

Як і до реконструкції, клієнти зможуть зробити замовлення не тільки в основному залі, а й через вікно McExpress та послугу "МакДелівері". Меню буде таким самим, як і в інших закладах McDonald's з усіма новинками.

"Дизайн інтер’єру та екстер’єру також був застарілим. Ми повністю оновимо його у межах реконструкції, щоб ресторан виглядав максимально сучасно та був комфортним для відвідувачів", — зазначив Віталій Стефурак. 

McDonald’s на "Вокзальній" працював 25 років. Його знесли і будують новий. Яким буде ресторан
"Застарілий" дизайн. Фото надане компанією

Новий дизайн інтер’єру матиме назву "Human Comfort". Він поєднує в собі акустичні рішення, тепле низькочастотне освітлення, яке дає м'які приглушені тони, поверхні з натуральної деревини та просторі кабінки в залі — для більшого комфорту клієнтів. Також в інтер’єрі будуть "золоті штрихи" у фірмовому жовтому кольорі, як натяки на палітру МакДональдз.  

Серед інших нововведень — в ресторані нарешті з’явиться обслуговування за столиком, яке є в усіх нових та модернізованих закладах МакДональдз в Україні. А для зручності клієнтів встановлять USB-роз’єми для заряджання смартфонів.

Інклюзивність: перший пасажирський ліфт у McDonald's

Серед нових технологічних рішень для гостей — цифрові термінали самообслуговування. Їх у цьому закладі буде 11.

Автоматизація торкнеться також і роботи персоналу. Приміром, встановлять спеціальні інструменти, що допоможуть дотримуватися часу, температури зберігання і приготування інгредієнтів, — це спеціальні смартпанелі з індивідуальними таймерами, які показують термін зберігання кожного продукту і подають сигнал, коли необхідно його змінити. 

McDonald’s на "Вокзальній" працював 25 років. Його знесли і будують новий. Яким буде ресторан
Нові термінали у закладах. Фото: МакДональдз Україна

Ресторан на Вокзальній площі стане першим закладом в Україні із пасажирським ліфтом для безбар'єрного доступу на другий поверх. Тепер клієнти на кріслах колісних, з порушеннями опорно-рухового апарату чи з ампутацією нижніх кінцівок зможуть безбар’єрно підійматися на другий поверх. 

"Ми додамо пасажирський ліфт для відвідувачів, а також окремий ліфт для доставляння продукції на другий поверх, що позитивно вплине на швидкість обслуговування", — зазначив директор з розвитку МакДональдз. 

У закладі також будуть дотримані усі стандарти інклюзивності та вимоги інклюзивного законодавства. Зокрема, облаштують туалет для людей з інвалідністю, викладуть тактильну плитку та додадуть написи шрифтом Брайля. А на терміналах самообслуговування буде функція зменшення екрана, щоб клієнтам на кріслах колісних було зручніше замовляти.