Зміст:
  1. Про що фільм?
  2. Причина №1. Не показав багато нового, але й не зіпсував
  3. Причина №2. Відсилання до перших частин
  4. Причина №3. Талановита молодь і привіт від легендарних "мисливців"
  5. Причина №4. Сказати "До побачення!" Ремісу
  6. Причина №5. Графіку можна було б і краще, але чи треба
  7. Динаміку зменшили для хвилин пам’яті
  8. Кому може не сподобатися:
  9. Кому варто йти на фільм:

Дві години, і ви знову в дитинстві. Такі рідні для душі "мисливці" повернулися через 30 років. І це повернення, наче зустріч з добрими знайомими, за якими сумували.

LIGA.Life вже подивилася "Мисливці на привидів: з того світу" і готова розповісти про фільм-ностальгію.

Про що фільм?

Минуло 30 років. Привиди вже давно не з’являлися на вулицях міста. Легендарні Пітер Венкман, Реймонд Стенц та Вінстон Зеддмор втратили роботу і почали займатися іншими справами. Ігон Спенглер, на думку родичів та друзів, з’їхав з глузду, кинув усіх близьких і поїхав ледь не на край світу, щоби боротися з черговим апокаліпсисом. А після його смерті будинок, де він жив останні 30 років, наслідувала його донька, яка терпіти не може науку.

Проте в її житті є діти: старший син Тревор, який, переїхавши у "багнюку діда", мріє зустрічатися з головною красунею міста, і молодша Фібі, яка є науковою копією Ігона Спенглера. У неї немає друзів, вона не любить ні з ким спілкуватися, проте її мозок може розв'язати будь-яку проблему, навіть якщо йдеться про відкриття старої загадки про привидів.

Молодші Спенглери розуміють, що землетруси, які відбуваються щодня, мають неприродне походження і збираються розібратися у цьому питанні. Тепер їм треба врятувати світ. План є, техніку наслідували від діда, головне – розрахувати свої сили.

Причина №1. Не показав багато нового, але й не зіпсував

Режисером фільму "Мисливці на привидів: з того світу" став Джейсон Райтман. І для нього пригоди "мисливців" – це спогади з дитинства, як і для більшості глядачів, хто прийде на цей фільм.

По-перше, Джейсон – син Айвана Райтмана, який і був режисером легендарних фільмів про мисливців у 80-х роках. По-друге, п’ятирічний Джейсон сам грав невеличку роль у "Мисливцях на привидів" (1989). Тому дивно, що отримавши справжній карт-бланш, – робити, що завгодно – Джейсон замість того, щоб зняти кардинально нове, робить фільм–подяку всім фанатам, хто був небайдужий до мисливців.

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Тут вам і знайома форма, яку свого часу вивіз Ігон Спенглер, і машина Ecto-1, яка традиційно ганятиме містом, щоби наздогнати привидів, і сама ідея з "ключником" та "привратником" – привіт, перша частина. Але це не схоже на просто копію ідей. Це радше нагадування, що все повторюється, і суспільству потрібні нові "мисливці за привидами", які зможуть його захищати.

Цікавий хід – зробити новим центром війни з привидами не знову Нью-Йорк, а невеличке містечко в штаті Оклахома – Саммервіль. Коли там, де "ловити нічого по життю", починають ловити привидів, місто наче оживає. Ну і скільки вже можна бідному Нью-Йорку терпіти ось ці постійні захвати: то привиди, то усяка нечисть з інших планет. Хай вже хтось новий перехопить цю естафету зруйнувань.

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Причина №2. Відсилання до перших частин

Якщо ви не дивилися фільми 80-х рр., то це не буде проблемою. У Мисливцях на привидів: з того світу вам коротко все пояснюють. А от для справжніх фанатів це будуть дві години ностальгії – знову почути таку рідну сирену, схрестити промені, побачити знайомих з дитинства привидів, зловити когось у пастку,  і, звісно, наспівати Who you gonna call? Ghostbusters!

Тож якщо вам подобається шукати пасхалки на інші фільми, у цій кінострічці створені всі умови для вас.

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Причина №3. Талановита молодь і привіт від легендарних "мисливців"

Акторський склад – мов інгредієнти одного десерту, коли наче купа різного в рецепті, але це настільки смачно та органічно.

Попри те, що головною зіркою ледь не в усіх анонсах зазначався Фінн Вулфгард зі стрічки "Дивні дива", у реальності виявилося інакше. Фінн грав більше другорядну роль – старшого брата, який вирішив допомогти врятувати світ. І його історії не вистачило. Знаючи потенціал цього актора, можна було додати трохи більше місця у фільмі.

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Але тоді би не запалала інша зірка. Хто дійсно заволоділа усією увагою глядача, так це Маккенна Грейс. Її героїня Фібі – справжня розумниця, яка закохана в науку, як і її дід. Дозвольте дівчинці наново переробити усю техніку для полювання на привидів, і вона це зробить із заплющеними очима за кілька годин.

Грейс вдається настільки щиро передати весь контраст емоцій маленької Фібі – від здивування, що відбувається навколо, до бійця, який до останнього захищатиме світ, як і її пращур. Взагалі, таке враження, наче Фібі – це загальний образ перших мисливців, мовляв, від кожного найяскравіші риси. Наприклад, від Пітера Венкмана – вміння жартувати, щоправда, Фібі робить це взагалі несмішно для людей, які є поруч у фільмі, але її інтелектуальний гумор точно змусить вас посміхнутися.

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Дорослі актори додають акцентів, але не затьмарюють молодь. Так, найсексуальніший чоловік за версією журналу "People" Пол Радд грає вчителя, який фанатіє від Мисливців за привидами. І саме його містер Груберсон стає таким собі екскурсоводом для глядачів, постійно нагадуючи про всі важливі події, які відбулися у 80-ті. Він кричить від захвату, коли бачить "пастку для привидів" і намагається відкрити її.

Давайте відверто, хто не мріяв з нас про це в дитинстві? Груберсон точно знає, хто такі зефірові моряки, і чому цих "милах" краще не чіпати. Герой Радда наче глядач, який чекав на повернення "Мисливців" понад 30 років. Його крики щастя під час появи нових технічних фішок, спогади про неймовірні битви, емоційні розповіді про порятунок всесвіту – наче ви самі занурюєтеся у своє дитинство і наново переживаєте всі події з перших фільмів про мисливців.

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Керрі Кун, яка грає маму, чудово впоралася зі своєю роллю, хоча її там було замало. Деінде не вистачало, щоби свою історію та емоції показала вона, а не просто ми дізнавалися про її відчуття через діалоги дітей.

"Вишня на торті" – це легендарне повернення першого касту Мисливців на привидів. Так-так, Білл Мюррей, Ден Ейкройд та Ерні Хадсон також зіграють у третій частині. І важливо, що це не камео для галочки. Мовляв, дивіться, ми додали зірковий склад. Ні! Вони саме на своєму місці – і в сюжеті, і в акторській грі. Ніхто не перетягує на себе ковдру.

Так! Час нікого не пошкодував – і вони вже не такі сильні чи швидкі. Але вони традиційно жартують над своєю роботою, заграють з привидами та залишаються командою.

І приємний бонус для фанатів – сцена після титрів, де зіграє Сігурні Вівер. Ох, ці емоційні почуття з героєм Білла Мюррея! І через роки у вас буде посмішка від їхніх постійних підколов один до одного. Хоча варто зазначити, що усього сцен після титрів буде дві. Не поспішайте із зали. 

Але на цьому привіти з минулого не завершуються. Секретарка улюбленої команди, у виконанні Енні Потс, знову у справі, хоча її поява буде не дуже тривалою.

Причина №4. Сказати "До побачення!" Ремісу

Взагалі це не перша спроба зняти ще один фільм про мисливців. Але у більшості випадків легендарні актори відмовлялися від таких пропозицій. Цього разу погодилися, бо за їхніми словами, цей фільм з душею і "повертає нас прямо до перших двох фільмів – до їхньої ДНК та серця".

Гарольд Реміс, який грав Ігона Спенглера, помер у 2014 році. Режисери запевнили, що глядачі побачать актора в цій ролі – і стримали своє слово. Тут і архівні відео, і фото, і додаткова графіка. І ось до неї є претензії саме у випадку з Ремісом. Не спойлеритимемо, але, якби вони не спробували його оживити, відчуття були би набагато приємнішими.

Але за справжнє прощання всієї команди "мисливців" з їхнім побратимом Ігоном і можливістю фанатам "відпустити" самого Гарольда Реміса окрема подяка. Дуже чуттєво, емоційно, тому підготуйте хустинки, щоби витирати сльози.

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Причина №5. Графіку можна було б і краще, але чи треба

У 2021 році в Голлівуді вже такий рівень техніки, що можна і весь фільм просто "промалювати". Тому зробити графіку на кілька привидів – це точно не проблема.

Проте у фільмі "Мисливці на привидів: з того світу" графіка нагадує усі ті ж 80-ті роки. З одного боку, тобі хочеться чогось сучасного, з іншого – режисери змогли передати атмосферу перших фільмів, що знову грає на перевагу для тих, хто сумував за цими пригодами. І взагалі нагадали про ті комедії з дитинства – "Назад у майбутнє" чи "Індіана Джонс", де не потрібна надсучасна графіка, щоби відчути все, що відбувається.

Але не вистачило привидів. Бодай у кількості. Бо якщо про якість – вони взагалі не страшні. Хоча в цьому теж своя привабливість – у кінотеатрах фільм дивляться діти. А от те, що їх взагалі було так замало – трохи проблематично. У тебе на екрані цікаві бої, красива картинка, хочеться ще, а тут: "Вибачайте, у нас всього кілька привидів, і що з ними стало ви вже побачили".

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Динаміку зменшили для хвилин пам’яті

Одна з відчутних прогалин – це динаміка у фільмі. Останні сцени "з'їли" увесь екшн, адже режисери тут вирішили зовсім зіграти на почуттях фанатів. Через це подвійні відчуття – і битва наче дуже прогнозовано завершилася, куди ж без "ми – одна команда" і возз'єднання усіх відомих нам героїв. З іншого – і кінець фільму наче надто примітивний – сльози, обійми. Але якщо ви – фанат "мисливців", то тільки радітимете цій кінцівці. І знову нагадуємо, не забудьте про хустинки.

Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Кому може не сподобатися:

  • Ви категоричні до таких продовжень і камбеків через роки. Також підтримуємо, що краще знімати щось нове, а не виїжджати на старому. Але тут усе доволі органічно та виправдано.
  • Ви – прихильник сучасних бойовиків чи фільмів жахів з найкращою графікою, кров’ю та битвами 100х100. Мисливці на привидів: з того світу точно не для вас.
  • Ви збиралися подивитися цей фільм тільки через найсексуальнішого чоловіка Пола Радда. Тут у нього взагалі не роль ловеласа, хоча, трохи поспойлеримо, секс буде.
Ностальгія за дитинством. 5 причин подивитися "Мисливці на привидів: з того світу"
Фото: SONY PICTURES

Кому варто йти на фільм:

  • Якщо ви – фанат "Мисливців за привидами". Цей фільм точно більше для фан-зони – ностальгія з новими деталями та зірками. Але це той випадок, коли "копіювання" сюжету, поява старих героїв – це не провал, а приємне занурення у дитинство. За 30 років дійсно скучили, а цей фільм – приємна зустріч з улюбленими героями.
  • Якщо ви любите шукати пасхалки. Тут їх вдосталь.
  • Якщо ви просто за добре сімейне кіно.
  • Якщо вам увесь цей час не вистачало чогось про привидів, але не щоби боятися і кричати від страху, а посміятися і приємно провести час.