13 травня у британському Ліверпулі відбудеться одна з найбільших музичних подій світу — Євробачення-2023. Україну на пісенному конкурсі представлятиме гурт TVORCHI, який переміг на Національному відборі з піснею Heart of Steel. 

І хоча до Євробачення ще понад місяць, усі процеси в самому розпалі. Як триває підготовка до конкурсу, яких змін зазнала пісня Heart of Steel та чи відчувають TVORCHI підтримку України за кордоном — LIGA.Life запитала в учасників гурту Ендрю (Андрій Гуцуляк) та Джеффрі (Джеффрі Кенні). 

Як зараз відбувається підготовка до Євробачення? На якому ви етапі?

Джеффрі: Зараз у нас найактивніша фаза підготовки номера для Євробачення. До цього ми багато працювали над ревампом треку (оновленням та покращенням пісні. — Ред.), узгоджували концепцію, костюми та багато інших важливих моментів. 

Ендрю: Сьогодні ми на етапі постійних репетицій і проводимо виступи в рамках промотуру. Ми вже відвідали з концертами Осло, Барселону та Тель-Авів. На черзі найбільший щорічний промоівент, який проходить в Амстердамі. Також ми готуємо до запуску наш великий благодійний проєкт, до якого будуть залучені великі бренди та державні організації. Про нього ви почуєте зовсім скоро. 

Графік шалений. Ми самі дивуємося тому, як живемо в такому ритмі: вдень репетиції, ввечері інтерв’ю, а вночі вже їдемо на черговий промозахід Євробачення. Але хочеться використати всі можливості, які маємо сьогодні, на максимум. Всюди, куди б ми не приїхали, у кожній країні, у кожному інтерв’ю ми говоримо про Україну. 

Джеффрі: І відчуваємо нереальну підтримку. Україна стала країною, якою зараз пишається весь світ, — ми це бачимо, нам про це говорять інші учасники. І дуже важливо тримати цей рівень.

"Відчуваємо велику відповідальність": гурт TVORCHI розповів про підготовку до Євробачення
Фото: надане пресслужбою гурту TVORCHI

Хто залучений до команди, з якою ви готуєте виступ до Євробачення? Хто відповідає за хореографію, режисуру, костюми? 

Ендрю: Ми працюємо з тією самою командою, з якою брали участь у Національному відборі. Кожен в ній — майстер своєї справи. У нас є порозуміння, ми відчуваємо один одного, стали за цей час одним механізмом. Ця синхронізація є надважливою у творчому процесі. 

Довідка. Під час Національного відбору на Євробачення-2023 гурт TVORCHI залучив до роботи над костюмами українського дизайнера Івана Фролова. Постановкою виступу займався Олег Бондарчук, а хореографією — Руслан Махов.

Після виступу на Національному відборі вам було кілька рекомендацій щодо покращення пісні Heart of Steel. Чи прислухалися ви до цих порад у процесі підготовки?

Ендрю: Так, над ревампом ми почали працювати одразу після перемоги у Нацвідборі. За цей час спробували сотні різних варіантів, навіть в якості експерименту чи не вперше зверталися за рекомендаціями зі сторони. У результаті ми обрали те звучання, яке, на нашу думку, є найгармонійнішим. 

Джеффрі: Ми зберегли основу оригінальної пісні, за яку глядачі проголосували у фіналі. Додали меседж українською для ідентифікації. Ці слова — це послання для кожного, хто почує нашу пісню зі сцени Євробачення. "Світ палає, а ти — дій" — не сиди, склавши руки, коли страшне відбувається, будь сильним, будь рішучим, — ось що ми хочемо донести. 

Новий потужний фінал зі скрипками передає відчуття боротьби, драматизму, моменту подолання труднощів. Той стан, в якому ми сьогодні живемо. 

Що для вас найскладніше і найцікавіше у процесі підготовки до конкурсу?

Джеффрі: Найскладніше — не втратити себе через насичений графік і шквал критики, позитивної та негативної. Я не читаю коментарі та не слідкую за букмекерами, це допомагає мати тверезий розум. А найцікавіше — це бачити кінцевий результат після багатьох місяців важкої підготовки. 

Ендрю: Не думаю, що якісь організаційні труднощі можуть зрівнятися з тими, які завдає нам зараз війна. Вся наша команда перебуває в Україні й ми, як і всі українці, сьогодні постійно перебуваємо під загрозою обстрілів. Це впливає глобально на усе: і на внутрішній стан, і на зовнішні обставини. Як, наприклад, Національний відбір на Євробачення, який проходив у метро. Всі були в екстремальних умовах, та попри все усе було на рівні. Багато журналістів з інших країн, з якими ми спілкувалися, навіть не зрозуміли, що конкурс пройшов під землею, у діючому метро. 

"Відчуваємо велику відповідальність": гурт TVORCHI розповів про підготовку до Євробачення
Фото: надане пресслужбою гурту TVORCHI

Що змінила для вас перемога на Національному відборі на Євробачення-2023?

Ендрю: Зараз ми відчуваємо велику відповідальність. Ми їдемо представляти всіх українців, цілу країну, і транслюватимемо важливий меседж на весь світ. Нам важливо достойно представити Україну. 

Джеффрі: Як гурт ми зараз перебуваємо в епіцентрі уваги та несемо велику відповідальність на культурному полі за свою країну. Для нас Євробачення — це не лише пісенний конкурс. Ми використовуємо його для розголосу про війну в Україні. 

Ендрю: І будемо це робити до дня нашої перемоги.