Зміст:
  1. Зачарована гора
  2. Половина жовтого сонця
  3. Роздуми про двадцяте століття
  4. Це не пропаганда 
  5. Айхман в Єрусалимі. Розповідь про банальність зла 

LIGA.Life не припиняє мандрувати книжковими поличками відомих українців. Цього тижня добіркою улюблених книг ділиться Олеся Островська-Люта, генеральна директорка ДП Національний культурно-мистецький та музейний комплекс "Мистецький арсенал".

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

За її словами, до п'ятірки потрапили книги, які пояснюють сучасність та той момент, у якому живемо. Попри те, що лише одна з них написана про наш час.

Зачарована гора

Автор: Томас Манн. 

Дія роману відбувається у високогірному швейцарському санаторії, де лікують сухоти, на початку ХХ століття.

"Розмірена, повільна щоденність, пересипана пристрасними й частими діалогами-битвами між новим ліберально-націоналістичним і давнім християнсько-аристократичним світоглядами, себто між мешканцями санаторію: італійським революціонером Сеттембріні та єзуїтом Нафтою — усе це розповідає про дух свого часу, дещо схожий на тривання напередодні російської війни проти України", – описує Олеся.

Аж раптом монотонне, але від того не менш насичене життя в санаторії уривається через початок Першої світової, і дія роману раптово завершується короткою сценою: головний герой Ганс Касторп біжить полем битви й падає, убитий однією кулею.

"Це неймовірно майстерна оповідь про сенс життя й смерті, де сам ритм тексту все розкриває: яким би умиротвореним не було життя, його сенс визначається ультракороткою миттєвістю смерті", – додає генеральна директорка "Мистецького арсеналу".

Пропаганда, історія, сенс життя і смерті. Пʼять улюблених книг Олесі Островської-Лютої

Половина жовтого сонця

Автор: Чімаманда Нґозі Адічі. 

Історія розгортається під час війни за незалежність Біафри – держави, що намагається відділитися від Нігерії. Кажуть, саме тоді у світовій пресі з'явилися перші фотографії опухлих від голоду дітей з Африки.

"Чому цей роман важливий? По-перше, дуже гарно описує локальну історію однієї з найбільших африканських країн, пояснює травми й надії її громадян, а це чи не наймолодше й одне з найчисельніших населень світу. Тобто трохи пояснює українському читачеві один з аспектів так званого Глобального Півдня, який ми прагнемо зрозуміти", – пояснює Олеся Островська-Люта та додає: "По-друге, це прекрасна література. Майстерно виписана проза блискучої нігерійської письменниці. Уже багато років не полишаю мрії якось таки запросити її до Києва на Книжковий Арсенал".

Пропаганда, історія, сенс життя і смерті. Пʼять улюблених книг Олесі Островської-Лютої
Фото: Yakaboo

Роздуми про двадцяте століття

Автори: Тоні Джадт, Тімоті Снайдер. 

Одна з останніх книг видатного британського історика Тоні Джадта, написана тоді, коли сам науковець уже не міг писати через важку хворобу. Тому його друг, Тімоті Снайдер, записує цей розлогий спогад довжиною майже в ціле ХХ століття, більшу частину якого Джадт прожив і зумів пояснити.

"Це глибока розмова про особисте, яке прочитується як політичне, й про політичне, прожите конкретною людиною. Обов'язкова книга для кожного, хто хоче розуміти суть європейського та американського мислення другої половини ХХ століття", – радить генеральна директорка "Мистецького арсеналу".

Пропаганда, історія, сенс життя і смерті. Пʼять улюблених книг Олесі Островської-Лютої
Фото: Наш Формат

Це не пропаганда 

Автор: Пітер Померанцев.

"Чудово написаний, літературно цілісний аналіз когнітивного та інформаційного викривлення, яке застосовують автократи по всьому світу як зброю", – описує Олеся Островська-Люта.

Однак зачіпкою для цієї розповіді є особиста історія батьків автора – Ігоря та Ліни Померанцевих, – вигнаних з Радянської України за дисидентську діяльність. Насправді, пише їхній син Пітер, їм пощастило: якби батько був українським поетом, його б посадили, і по всьому.

"Але єврейське походження і російськомовність дозволили класифікувати його, що називається, "в іншу шухлядку", а тому не замордувати в таборі, а позбавити радянського громадянства. Пітер Померанцев починає зі старих кадебістських методів, яких зазнав його батько в 1970-х, і показує, як ці методи розквітли й використовуються по всьому світові досі".

Пропаганда, історія, сенс життя і смерті. Пʼять улюблених книг Олесі Островської-Лютої
Фото: Yakaboo

Айхман в Єрусалимі. Розповідь про банальність зла 

Автор: Ханна Арендт. 

"Книга, необхідна до прочитання кожному, хто думає про справедливість у часи війни, а також про передумови тривалого миру. Арендт не лише беззастережно й безстрашно ставить важкі моральні питання своїм. Вона детально описує та пояснює конкретні умови в різних куточках Європи, які призвели до невимовної трагедії – Голокосту, – яка в різних місцях розвивалася по-різному", – зауважує генеральна директорка "Мистецького арсеналу".

Вона також аналізує саме повоєнне правосуддя, показує його вибірковість, обмеженість й говорить про причини такого стану справ, а головне — доходить до нині знайомого, а свого часу приголомшливого висновку, що найчорніше зло чинять звичайні банальні люди, які радо відмовляються від самостійного мислення.

"Основоположна книга для українського читача", – підсумовує Олеся.

Пропаганда, історія, сенс життя і смерті. Пʼять улюблених книг Олесі Островської-Лютої
Фото: Yakaboo