Зміст:
  1. #книголав
  2. КСД
  3. АРТБУКС
  4. НК-Богдан
  5. Видавництво Старого Лева
  6. Видавництво Анетти Антоненко
  7. Yakaboo Publishing 
  8. Човен
  9. Віхола
  10. Наш Формат
  11. Ранок
  12. Лабораторія
  13. Астролябія
  14. Ще одну сторінку

Перший місяць літа 2024 року запамʼятається українським читачам фентезі на будь-який смак та вік, нонфікшином про українську літературу та здоровʼя, а також – перевиданням світової та української класики.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Добірку новинок за травень знайдете за посиланням.

#книголав

Рисочка

Автор: Оксана Шаварська.
Опис: Книга про дорослішання і здійснення дитячих мрій, постійний діалог зі своєю внутрішньою дитиною. Про пошуки себе у великому світі і намагання зрозуміти, що є справжнім щастям. Ця книжка про біль і радість, які дарує нам любов, про неприйняття, про щирість. Про те, що життя не є чорно-білим, про руйнацію стереотипів. Ця книжка про всіх, хто шукає свій дім.



У світлі камер (перевидання)

Автор: Крістіна Ковак.
Опис: Детективний трилер про події, які відбуваються по той бік екрану. "У світлі камер" американської продюсерки політичних та кримінальних новин – це захоплива історія про бурхливе життя телевізійників.

Троє у човні, якщо не рахувати собаки

Автор: Джером Клапка Джером.
Опис: Гарріс, Джей і Джордж вирішують відпочити від міської метушні, але, як незабаром з'ясовується, не все так просто. Будь-яка дрібниця – починаючи від зборів і закінчуючи спробою відкрити бляшанку з консервами, – може стати причиною кумедних пригод. А коли в човні, крім трьох завзятих джентльменів, присутній ще й вкрай енергійний фокстер'єр, веселощі гарантовано, особливо читачам.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: #книголав

КСД

Маяк

Автор: Віталій Дуленко.
Опис: "Надприродного не існує", — завжди був переконаний Данило Вільчинський. Але його власне життя неначе зурочили: журналістська кар’єра не склалася, тривалі стосунки опинилися під загрозою, а алкоголь щодалі глибше тягнув на дно.

Робота доглядачем маяка здалася Данилові ідеальною можливістю переосмислити життєві вибори й стати кращим. Та невдовзі після його прибуття, на маяку починають відбуватися загадкові події, які геть не піддаються поясненню, а місцеві жителі, здається, всі щось приховують. Тепер Данилові потрібно не тільки розібратися в собі, а й розкрити жахливі таємниці маяка і водночас залишитись живим.

Остаточний діагноз

Автор: Артур Гейлі.
Опис: Шпиталь провінційного містечка давно чекав на зміни. Кент О’Доннел, новопризначений завідувач хірургічного відділення, готовий до них. Свіжі відкриття у медицині, передові дослідження, сучасні підходи до лікування – ось на яких засадах, на його думку, має базуватися робота закладу.

Але не всі колеги підтримують його ідеї. Найбільший противник реформ – патологоанатом Джо Пірсон. Він звик довіряти тільки собі. Доктор Пірсон має значний досвід, авторитет, а найважливіше – зв’язки. Йому до снаги ускладнити життя новому керівнику. У руках Джо – остаточні діагнози кожного, хто потрапляє в цю лікарню. Але, може, настав час поставити діагноз самому собі?

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: КСД

Анна О

Автор: Метью Блейк.
Опис: Анна Огілві – молода двадцятип’ятирічна письменниця, на яку чекає яскраве майбутнє. Під час сімейного відпочинку в одному з будиночків знаходять убитими двох її найкращих друзів, а поруч – сплячу Анну. Усі докази вказують на те, що вбивця саме вона, проте її вину неможливо довести або спростувати, адже від дня трагедії минуло чотири роки, а дівчина так і не прокинулась.

Доктор Бенедикт Прінс – судовий психолог, який спеціалізується на злочинах, пов’язаних зі сном. Спляча красуня, як відтепер називають Анну, – загадка для багатьох фахівців. Проте саме методи роботи доктора Прінса – це остання надія розбудити можливу вбивцю, щоб вона постала перед судом і дала відповіді, які знімуть завісу з того страшного дня.

АРТБУКС

Освічена

Автор: Тара Вестовер.
Опис: Це мемуари американської історикині про те, як вона змогла вирватись із родини мормонів. Тара Вестовер вперше пішла до школи у 17 років. До того вона не лише не здобула освіти, а й була повністю ізольована від цивілізації і навіть не знає точної дати свого народження.

Батько Тари був фанатиком, який готував сім’ю до кінця світу, змушував дітей працювати на звалищі старих автомобілів, а лікарів вважав поплічниками диявола, тому будь-які травми, навіть найтяжчі, дозволяв лікувати тільки народними методами.

Попри таке дитинство, Тара Вестовер змогла вирватися з лабетів своєї родини, здобути вищу освіту, а згодом і докторський ступінь — і написати про це книжку.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Артбукс

Крадій зоряного пилу

Автор: Челсі Абдулла.
Опис: Лулі аль-Назарі — Опівнічна Торговка, злочинниця, яка з допомогою свого охоронця-джина вистежує і продає заборонену магію. Одного дня вона врятувала життя боягузливому принцу, а відтак привернула увагу його могутнього батька, султана, який шантажем змушує її знайти древню лампу, наділену могутньою силою. 

Змушена скоритися, щоб уникнути смерті, Лулі вирушає в мандри зі старшим султановим сином та його розбійницею — однією зі сумнозвісних сорока. Їм доведеться битися з гулями, перехитрити мстиву королеву джинів і зіткнутися з лихим убивцею, що переслідує Лулі в кошмарних спогадах.

НК-Богдан

Кіберджанк. Неонові історії

Автор: Сергій Пильтяй.
Опис:
Роман в оповіданнях, в яких тісно переплітаються технології та долі героїв. Чи вдасться нейрорайдеру віднайти свою кохану, втрачену за дивних обставин? Чи зможе корпоративний агент із безпеки розкрити загадкові вбивства працівників корпорації? Хто та рожевоволоса незнайомка, що підійшла в барі до знудженого фріланс-оператора з несподіваною пропозицією?

Шість історій, які занурюють у похмурий світ, де правлять кримінальні синдикати, важку роботу виконують спеціально створені людські клони, а нейрорайдери, ковбої нейромережі, вперто зламують захищені сервери корпорацій. Зберіть цей пазл і отримаєте цілісну картину світу, де панують високі технології серед ницого, але стрімкого життя.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: НК-Богдан

Лілі

Автор: Василь Добрянський.
Опис:
У маленькому містечку стається дивне вбивство — хтось отруює доньку і дружину міського голови. Капітан Іван Зуб починає слідство. Водночас у місто приїжджає журналіст, щоб взяти інтерв’ю у колись відомої поетеси Лілії Понаровської. Однак події розвиваються за своїм сценарієм. Загадкові вбивства продовжуються. Підозра падає на журналіста. Поліція його затримує. Містом поширюються панічні настрої — всі бояться маніяка. Розв’язка наступає несподівано.

Анфілада

Автор: Олена Демір.
Опис: Розповідаючи історію своєї родини, головна героїня змальовує період розпаду Радянського Союзу, становлення Незалежної України, систему шкільної освіти, виникнення стихійних ринків, Помаранчеву революцію, жахливий стан пенітенціарної системи України, торкається теми АТО. Україна в романі виступає окремим персонажем і поряд з іншими переживає низку трансформацій. Через діалоги героїв порушуються болючі теми, про які не заведено говорити вголос.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: НК-Богдан

Видавництво Старого Лева

Розум & боули: посібник із свідомого харчування та приготування їжі

Автор: Джо Галін.
Опис: Ця книжка не про дієти чи схуднення. Вона не про те, як стати веганом чи як більше ніколи не їсти шоколад. Вона не дає дієтичних рекомендацій та не розповідає про те, як готувати бездоганні страви мішленівського рівня з нечуваних екзотичних інгредієнтів, які навіть вимовити складно. Це книга про самоусвідомлення, турботу про себе і гру з ідеєю, що їжа, яку ми споживаємо, є частиною близьких відносин між нами і землею. Вона лиш дає нам можливість свідомо дослідити власні звички та стосунки з їжею і надихає на створення яскравих боулів із корисних та смачних продуктів.

Живі. Зрозуміти українську літературу

Автори: Олександр Михед, Павло Михед.
Опис: Микола Гоголь, Василь Стефаник, Олена Теліга, Іван Багряний, Михайло Коцюбинський, Микола Хвильовий – класики, про яких, здається, ми знаємо все. Однак, що буде, якщо читати їхні твори, як уперше? Пропускати їхнє життя через власні досвіди та постійно запитувати: які були стосунки з батьками? Чи свідомо вони обрали українську мову? Якими підлітками були? Чи формувала їх популярна масова література? З якими проблемами стикалися, коли їм було двадцять? Який непростий життєвий вибір стояв перед ними тридцятилітніми, коли на українську землю приходив черговий терор? Чи є призабуті й маловідомі шедеври поза звичним каноном, які так актуальні зараз?

Олександр і Павло Михеди, син і батько, письменник і літературознавець, запрошують у мандрівку двома століттями української літератури.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Видавництво Старого Лева

Дефіляда в Москві

Автор: Василь Кожелянко.
Опис: Цей роман належить до жанру альтернативної історії. Василь Кожелянко створив власну версію подій про те, що у Другій світовій війні перемогу над Росією здобули спільні українсько-­німецькі сили. Союзники відправили більшовиків за Урал, а попереду – пишна дефіляда звитяжних армій країн-переможниць у поверженій Москві.

Видавництво Анетти Антоненко

Прологи, з прологом прологів

Автор: Хорхе Луїс Борхес.
Опис: 
Добірка різноманітних передмов, написаних Хорхе Луїсом Борхесом з 1924 до 1974 року. У книжці зібрано десятки розсіяних різними виданнями текстів, які належать до цього особливого жанру, в якому Борхес також показав свій майстер-клас.

У цьому томі серед багатьох інших літературних аватарів знайшли свій відгомін "дим і вогонь Карлайла, батька нацизму, оповіді Сервантеса, який ще не облишив мрію про другого дона Кіхота, геніальний міф про Факундо, потужний континентальний голос Волта Вітмена, приємні виверти Поля Валері, онірична гра в шахи Льюїса Керрола, елейські пониження Кафки, реальні небеса Сведенборга, шум і лють Макбета, усміхнена містика Маседоніо Фернандеса і розпачлива містика Альмафуерте".

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Видавництво Анетти Антоненко

Yakaboo Publishing 

Падіння короля

Автор: Йоганнес Вільгельм Єнсен.
Опис: Роман охоплює події данської історії кінця XV – першої половини XVI століття ("Стокгольмська кривава баня", Графська війна тощо). Дія роману розгортається протягом 20 років.

Єнсен показує історію через персоналії і їх особисті долі, порушує питання ролі особистості в історичному процесі, покладаючи на короля Крістіана ІІ (Єнсен використовує старовинне написання — Крістьєрн) провину в тому, що саме він зробив Данію країною, яка втратила свої історичні шанси через війни та постійні внутрішні чвари.

Майстерня брехні: механізми кремлівської дезінформації

Автор: Віктор Березенко, Дмитро Царенко.
Опис: Ми живемо у час постправди, шалених інформаційних потоків, маніпуляцій, використання і викривлення інформації. Майстерня Брехні – саме про роль і вплив інформації на ухваленні важливих рішень – від особистих до державних.

Як зрозуміти, де правда? Яка вона у сучасному світі змов, ідей, воєн і пандемій? Які психологічні та інформаційні впливи пропаганди на суспільство? Якою була система пропаганди у радянську добу і яка є сьогодні в Росії? Що являє собою воєнна дезінформація та як саме живляться міфи про велич і нездоланність Росії у світі, виклики західній демократії і масштаби російської дезінформації у світі – ці та інші питання ґрунтовно і доказово аналізують автори книги.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Yakaboo Publishing

Летючі тіні. Вибрані твори 

Автор: Світозар Гурбан-Ваянський.
Опис: Світозар Гурбан-Ваянський – словацький письменник з активним політичним і соціальним життям. Мав юридичну освіту, навчався спочатку в Братиславі та Будапешті, відкрив власну юридичну контору, працював у багатьох містах австрійської імперії. У 1878 році його призвали до війська, в його лавах Гурбан брав участь в Австро-Угорській окупації Боснії та Герцеговини. 

У збірці вибраних творів до уваги читача повісті "Летючі тіні", "Душевний спокій", "Диваки", "Бабине літо" та новели "У тунелі", "На пагорбі Башнаров" – вперше перекладені українською мовою.

Човен

Піяння півнів, плач псів

Автор: ​​Войцех Тохман.
Опис: У книзі йдеться про Камбоджу й людей, які пережили геноцид, що коїли червоні кхмери протягом 1975–1979 років. Жертвами панування комуністичного диктаторського режиму на чолі з Пол Потом стали два мільйони камбоджійців.

Через чотири десятиліття після страшних подій Войцех Тохман розповідає історії вцілілих і загиблих. Автор ставить читача перед обличчям чужого страждання. І якщо людина хоче, щоб їй співчували, то має спершу навчитися співчувати іншим і не відводити очей.

"Піяння півнів, плач псів" є завершальною частиною авторської трилогії про постгеноцидні суспільства. Попередні книжки Войцеха Тохмана – "Ти наче камінь їла" (Боснія і Герцеговина) та "Сьогодні ми намалюємо смерть" (Руанда).

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Човен

Віхола

Історія Криму. Коротка оповідь великого шляху

Автор: Гульнара Абдулаєва.
Опис: Від таврів, племінних союзів і перших античних міст до депортацій, репресій та зрештою окупації. Історикиня змальовує тисячолітню історію Криму — від найдавніших часів і до сьогодні. Вона знайомить нас із кримськими татарами, караїмами й кримчаками, розповідає, ким були уруми та як припинило своє існування Кримське ханство.

Як Чорне озеро стало Чорним морем, якою мовою говорили корінні народи Криму та які відносини були між козаками й кримськими татарами? Як Росія завойовувала Крим і переписувала історію, вдавалася до терору, голоду, депортації...

Людолови. Том 1

Автор: Зінаїда Тулуб.
Опис: Першочергово задумавши його як біографію гетьмана Сагайдачного, Зінаїда Тулуб зрештою розгорнула перед читачем значно масштабніше епічне полотно. Шляхта, старшини та вільні козаки Дикого поля. Повсякденна боротьба за свої права й козацькі походи в далекі краї. 

У першому томі ми зустрічаємо Петра Сагайдачного, що повертається з походу, в домі своєї нареченої Насті. На долю закоханих випадає страшне випробування: дівчину під час чергового набігу викрадають і поневолюють татари. Персональні історії переплітаються з видатними історичними подіями – заснування Київського братства, організація друкарні при Києво-Печерській лаврі та плани походу на Каффу. Авторка змальовує багатошарову панораму життя XVII століття в Україні.



Звичайна екзотика. Історія рослин, які ми їмо

Автор: Олексій Коваленко.
Опис: Нова книжка ботаніка Олексія Коваленка знайомить нас зі світом через фрукти та овочі: від анісу, інжиру й дині до базиліку, ківі та лічі, від Середземноморʼя й Китаю до Австралії, Аргентини та Канади. Олексій розповідає, чому деякі люди настільки ненавидять запах кінзи і як зробити вино з пастернаку, пояснює, як були одомашнені певні види рослин та як вони потрапили в наш город і на стіл.

Наш Формат

Хакери і держави. Кібервійни як нові реалії сучасної геополітики

Автор: Бен Б'юкенен.
Опис: Вірус StuxNet зламав комп’ютерні системи і стримав уряд Ірану від створення ядерної бомби. Загадкове угруповання попри потужну охорону дістало арсенал хакерських інструментів Агентства національної безпеки США. Пам’ятні блекаути через злам української електромережі у 2015 та 2016 роках, принципи дії та поширення вірусу NotPetya, який завдав стільки шкоди. 

Все це стало можливим завдяки поширенню зброї хакінгу. Якщо вас цікавлять історія кібервійн та найвідоміші у світі хакери, технології стратегічного шпіонажу і контррозвідки, механізми шифрування, вразливості систем безпеки та практичні навички протидії кіберзагрозам, тоді ця книга — джерело тих знань, яке ви так довго шукали.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Наш Формат

Храми веселощів

Автор: Кейт Аткінсон.
Опис: У лондонських нетрях королева нічних клубів намагається зберегти свою кримінальну імперію від наступу конкурентів і руки закону. Бібліотекарка з драматичним минулим розшукує зниклих дітей. Чесний поліцейський розслідує низку загадкових убивств і бореться з корупцією в наскрізь прогнилій лондонській поліції. Через збіг обставин їх шляхи перетинаються, внаслідок чого зміниться кілька доль і мапа кримінального світу Лондона.

Чи встигнуть вони запобігти новим смертям, захистити своїх людей і відстояти те, у що вірять? Чи вдасться їм усім дожити до ранку в місті, де особи королівської крові збираються в одних клубах із найнебезпечнішими бандами, чутки про прокляття гробниці Тутанхамона переплітаються з кримінальною хронікою, річка переповнена торговим флотом і потопельниками, і всі веселяться до світанку, крім тих, хто уже загинув?

Закони дурості людської

Автор: Карло Чіполла.
Опис: Це конструктивна спроба визначити, зрозуміти й, можливо, нейтралізувати одну з найпотужніших і найтемніших сил, що заважають щастю й добробуту людства, — дурість. Чому Чіполла вважає дурнів небезпечнішими за мафію, хоч вони й діють без статутів і лідера? Якими є дурні за природою, характером і поведінкою? Це тема книжки, підкріпленої спостереженнями, експериментами й графіками.

І навіть якщо зараз ви сприймаєте цю книженцію зі скепсисом, то до кінця читання зміните ставлення й, можливо, погодитеся з усіма законами дурості людської. Або принаймні запам’ятаєте їх назавжди.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Наш Формат

Ранок

Тюремна цілителька. Книга 1

Автор: Лінет Ноні.
Опис: Десять років Ківа перебуває в стінах найжахливішої тюрми континенту Заліндові, працюючи цілителькою. Вона намагається поводитися тихо і сумирно, бо лише такі виживають у цьому місці. Але все змінюється, коли до лазарету в напівживому стані потрапляє одна з найнебезпечніших злочинців — Бунтівна Королева.

Цілительці наказують виходити невиліковно хвору жінку, щоб та змогла взяти участь у чотирьох Ордаліях — випробуваннях повітрям, водою, вогнем і землею. Разом із тим Ківа отримує послання від сімʼї: "Не дай їй померти. Ми вже йдемо". Розуміючи, що Бунтівна Королева заслабка, щоб пройти тортури, Ківа перебирає її вирок на себе.

Якщо дівчина витримає всі випробування Ордаліями, то обидві увʼязнені отримають свободу. От тільки ще нікому не вдавалося вижити.

Персі Джексон і олімпійці. Викрадач блискавок. Книга 1

Автор: Рік Ріордан.
Опис: Якби ще вчора Персі Джексону сказали, що насправді він – син Посейдона, а давньогрецькі міфи — зовсім не міфи, він би сердечно посміявся. Сьогодні ж Персі не до жартів: його ледь не пошматувала фурія (яка, до речі, його математичка), найкращий друг виявився сатиром, а сам хлопець — напівбогом. І це ще не найгірше: його звинувачують у викраденні блискавок Зевса. Якщо Персі не розшукає справжнього злодія протягом десяти днів, війна між богами неминуча. Підозрюючи в підступі Аїда, бога мертвих, разом із друзями хлопець вирушає в небезпечну подорож до царства тіней, фінал якої, втім, виявиться зовсім не таким, як він очікував.  

Лабораторія

Книга на війні. Бібліотеки й читачі воєнного часу

Автор: Ендрю Петтіґрі.
Опис: Мао Цзедун був бібліотекарем, Сталін – поетом і видав вірші, Вінстон Черчилль використовував путівник для планування вторгнення у Норвегію, Івлін Артур Сент-Джон Во служив у морській піхоті й отримав звання капітана до того, як пішов у відставку, щоб написати "Повернення в Брайдсгед". Самотні сім'ї йшли до бібліотек, доки їхні рідні воювали в окопах, а під час Холодної війни обидві сторони використовували книжки, щоб поширювати власне бачення того, як слід керувати світом. 

Професор сучасної історії Ендрю Петтіґрі відкриває дивовижні шляхи, якими писемна культура — від путівників і наукових праць до Бігглза й Анни Франк - формується під впливом масштабних збройних конфліктів. 

Чоловіче здоров'я: прості правила

Автор: Крейґ Боурон.
Опис: Доктор медичних наук Крейґ Боурон доводить, що увага до самопочуття – це не про дискомфорт чи слабкість. А правильне харчування і розумні навантаження – спосіб знизити рівень стресу і ризик серцевих захворювань. Наповнена гумором, корисними порадами і мотивацією до дій, книжка доктора Боурона допоможе усвідомити важливість уваги до власного здоров’я. Візьміть вихідний, запишіться до лікаря і додайте собі життєвих сил!

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Лабораторія

Беджерс-Дріфт. Суто англійські вбивства

Автор: Керолайн Грем.
Опис: Беджерс-Дріфт — тихе англійське село з вікарієм, місцевим незграбним лікарем і доброю старою вчителькою міс Сімпсон, яку одного ранку знаходять мертвою. Ця раптова смерть не дає спокою її близькій подрузі міс Беллрінгер, яка вперто набридає поліції із проханнями відкрити слідство. І саме тоді, коли за справу береться старший інспектор Барнабі, Беджерс-Дріфт розкриває свою справжню сутність —  один за одним виринають давні забуті вбивства, подружні зради, ревнощі, суперництво, шпигунство й шантаж. Чи вдасться Барнабі розплутати клубок таємниць швидше, ніж вбивця обере наступну жертву?

Астролябія

Вбивство: Психологічна плата за навчання вбивати на війні і в мирний час

Автор: Дейв Ґроссман.
Опис: Колишній рейнджер Армії США, викладач психології Вест-Пойнту підполковник Дейв Ґроссман заперечує таку думку. Пропонуючи систематичне дослідження природи вбивства, він стверджує, що більшість із нас уникає вбивства, а зростання кількості жертв сучасних бойових дій – це радше наслідок розвитку методів вишколу і технологій, які роблять військовослужбовців ефективнішими і нищівнішими. 

Та є другий бік такої інтенсифікації: подолання інстинктивної ненависті до вбивства завдяки сучасним методам військового вишколу призвело до посилення бойового стресу, а показники втрат від психотравм стали співвідносні з втратами від вогнепальних поранень. Ба більше, сучасні медійні продукти, в яких виробники наслідують армійські методи підготовки, сприяють зростанню рівня насильства в суспільстві. Книга побудована на основі численних інтерв’ю і на результатах сучасних психологічних, тактичних та історичних досліджень. 

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Астролябія

Старість аксолотля

Автор: Яцек Дукай.
Опис: За один день випромінювання невідомого походження – Промінь Смерті, огинаючи земну кулю, знищує на ній весь живий білок, і лише поодинокі люди встигають скопіювати свій зісканований через нейрософт розум на сервери і сховища. Відтак світ належить мехам і ботам, "поселяючись" у яких оцифровані особи спершу гуртуються, потім розвивають нові цивілізації, а в них і нові форми ідеологій та релігій, створюють політичні альянси, ведуть війни. 

Та чи випадковим був той Промінь Смерті? Чим стає людина, якщо від неї лишається тільки розум, не втілений органічно? І чи зможе життя на планеті повернутися до своєї докатастрофної біологічної форми?

Ще одну сторінку

Діва, матір і третя

Автор: Юлія Нагорнюк.
Опис: Марина має вдосталь справ: і буденних, і магічних. Вона допомагає новій сусідці із плануванням весілля, організовує Пластовий табір, готує відворотне зілля, долучається до порятунку історичної пам’ятки на Київщині та починає нові стосунки. Останнє турбує найбільше, бо досі жоден хлопець не запалював у ній жаги до інтимної близькості.

Серед виру подій і переживань легко загубитися, однак у Марини є подруги, відьомський дар і фамільяр Людовік. Вона впорається.

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Ще одну сторінку

Сум'яття вихованця Терлеса

Автор: Роберт Музіль.
Опис: "Трапляється всяке — от і вся мудрість", – фраза, якою юний Терлес підсумовує болючий досвід пізнання себе і світу – тілесного, чуттєвого, химерного, жорстокого й імморального. 

В освітньому закладі для хлопців життя рухається за певним порядком, і змінити його зовсім непросто. Одного вихованця ловлять на крадіжці, та замість відкрити це керівництву школи, однокласники самотужки беруться до перевиховання юного злодія. Ґвалтовно накидаються на нього, чинять наругу, принукують до прислужування, по-менторськи моралізують… Та чи самі вони гідні бути світочами в напучуванні на добро, якщо заступають на ковзьке, випускаючи на привілля звірячу ницість, яка в них нуртує? Який бік обере юний Терлес?

Країна блакитних орхідей

Автор: Мирослав Капій.
Опис: Цю повість називають першим українським науково-фантастичним твором, в якому було описано космічний політ. Захоплює, як автор, що жив на початку ХХ століття, прогнозує низку винаходів, які з’явилися зовсім нещодавно; особливий інтерес викликає уявлення фантаста про суспільно-політичний лад та статус України в майбутньому.

Святошинська обсерваторія неочікувано отримала сигнал із космосу. Невже на Землю повертається корабель Queen of Virginia, що був відправлений для дослідження Марса минулого року і зник? Україна й увесь світ завмерли в очікуванні перших міжпланетних мандрівників, а всі погляди спрямовані на київський летунський майдан, куди має приземлитися судно. Висвітлювати подію випадає журналісту Степану Артименку…

Що почитати у червні. 35 книг від українських видавництв
Фото: Ще одну сторінку