Зміст:
  1. #книголав
  2. НК-Богдан
  3. Discursus
  4. Видавництво Анетти Антоненко
  5. Видавництво 21
  6. Човен
  7. КСД
  8. Vivat
  9. Фоліо
  10. Астролябія
  11. Жорж
  12. Видавництво Старого Лева
  13. Наш Формат
  14. Віхола
  15. Лабораторія
  16. Yakaboo Publishing

#книголав

Сестри під вранішнім сонцем

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Автор: Гізер Морріс.
Опис: У розпал Другої світової англійська музикантка Нора Чамберс відправляє восьмирічну доньку Саллі на кораблі з Сінгапуру, намагаючись уберегти її від японської армії, що наступає з Тихого океану.

Австралійська медсестра Неста Джеймс доглядає за пораненими, коли після бомбардування японцями торговельного судна "Вайнер Брук" вирушає допомогти потерпілим, де й зустрічає налякану Нору.

Провівши страшну добу в морі після затоплення судна, уцілілі дістаються острова Банка та опиняються в таборах для військовополонених. У таборах, переповнених жінками та дітьми, без питної води та їжі, немає жодного шансу вижити, і впродовж трьох років Нора й Неста пліч-о-пліч борються за свободу.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: #книголав

Донька Аушвіцу

Автори: Това Фрідман та Малкольм Брабант.
Опис: Това Фрідман разом із Малкольмом Брабантом розповідають про жорстокості, свідком яких Това стала під час перебування в Аушвіці. Ця книга висвітлює сімейну таємницю, що проливає світло на нелегкі рішення, які євреї були змушені приймати, аби вижити, і, зрештою, джерела надії та мужності, які її родина зберігає, незважаючи ні на що.

Діти болю і безвладдя

Автор: Томі Адеємі.
Опис: Заключна книга трилогії "Спадок Ор’їші". З’являються нові союзники. Кривавий місяць наближається. Зелі стикається зі своїм останнім ворогом. З’являється Король, який полює на її серце.

Коли тієї фатальної ночі Зелі захопила королівський палац, вона подумала, що її битви підійшли до кінця. Монархія остаточно впала. Маджі знову піднялися. Зелі ніколи не очікувала, що опиниться замкненою в клітці та в пастці на чужому кораблі. Тепер воїни із залізними черепами переправляють її та її людей через моря, далеко від батьківщини.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: #книголав

НК-Богдан

Жнець без коси

Автор: Олександра Черепан.
Опис: 
Чи шторм лишає щось по собі? Кажуть, наші острови і є його слідом. Спокою тут не було і не буде, та мені байдуже. Я просто хочу вижити, і ніякий слідчий зі своїми підозрами не зможе мені завадити. Скоро він облишить полювання на легендарного Женця і забереться драконові під хвіст. Так я думала, поки обставини не змусили нас зустріти небезпеку плечем до плеча. А після – вирушити на пошуки проклятої катани.

За межею реальності

Автор: Уляна Дадак.
Опис: 
Древа та Орест – дві протилежності однієї реальності. Їхня зустріч зруйнує чужі плани та зітре межу між добром і злом. І нехай до боротьби стануть чорти, а за їхніми спинами руйнуватимуться прадавні устої магічного Львова, цим двом доведеться об’єднатися та боротися за власне майбутнє.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: НК-Богдан

Прихисток

Автор: Олександра Буревій.
Опис: Поміж нічого та посеред ніде стоїть стара кам’яна фортеця. В її стінах облаштувався Прихисток – інтернат, сповнений таємниць і жахіть. Відірвані від світу, місцеві живуть у власній реальності, підпорядкованій суворим правилам і ритуалам. Що ховається межи стін, торуючи собі шлях нічною темрявою? Чи існують привиди насправді? Та чи є щось страшніше за привидів? 

Discursus

Страж-гора. Роман з народних уст

Автор: Степан Пушик.
Опис: Степан Пушик завітав до Євдокії Юрчак у підгірське село Полик, що над річкою Бистриця Надвірнянська, аби записати весільних пісень. Але виявилося, що жінка зберегла у своїй пам’яті набагато більше скарбів: казки, легенди, перекази, загадки, примівки, повір’я… А найцінніше — історію прикарпатського краю ХХ сторіччя, яка відобразилася на долях її родичів, сусідів і власному життєвому шляху.

Майже п’ять років Степан Пушик приїжджав з Івано-Франківська до Полика й записував на магнітофон Євдокію Юрчак, а часом і вона приїжджала до міста. Результатом стала книжка фольклорних матеріалів "Золота вежа". Але із самого початку в письменника зародилася ідея роману з народних уст "Страж-гора". З уст Євдокії Юрчак, яка й стала прообразом головної героїні — Марії Марчак.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Discursus

Жьиб’ївські новелі

Автор: Онуфрій Манчук.
Опис: 
Це унікальна книжка гуцульських новел, написаних у 20-30-х роках ХХ століття письменником і громадським діячем Онуфрієм Манчуком. Тут є кілька сумних сторінок, але переважно вони веселі, бо так живуть і дивляться гуцули. Автор лишив нам своє слово для усміху, для задоволення від колоритних історій і від нашої бесіди. Йо, бо новелі написані гуцульським діалектом.

Відкриття Коломиї

Автор: Іван Монолатій.
Опис: 
Що треба зробити, аби відкрити світові справжнє місто? Найперше, дати змогу приїжджати і від’їжджати з нього залізницею. Далі варто задуматися над зростанням ваги містян. А ще було б добре мати знаних людей-патріотів рідного краю. Водночас не забуваймо й про розваги і відпочинок. Відтак кожне місто, що відкривається світові, а світ приходить до нього як добрий подорожній, знане не лише архітектурою або виставками і музеями, а найперше своїми людьми. Містяни живуть і помирають, голосують на виборах, йдуть до війська, зводять пам’ятники. А відкриття Коломиї – насамперед її український характер, що народився понад 150 років тому.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Discursus

Видавництво Анетти Антоненко

Нескінчені розмови

Автор: Євгенія Кононенко.
Опис: 
Ідея цієї книжки народилася після прочитання "Приватної книгозбірні" Борхеса, де висловлені думки великого мислителя про найславетніші літературні шедеври. Це видання – така ж маленька бібліотека, що стала келією для письменниці, яка перечитує знакові книжки і пише про них як про своє життя біженки у Франції. 

Лютий

Автор: Василь Сторчак.
Опис: Роман-прощання, зворотний відлік до точки неповернення. Нас усе ще об’єднує те, що було до 24 лютого. Автор зображує суперечливі почуття і вчинки героїв, один з яких має межовий розлад особистості, і закрадаються сумніви, наскільки адекватно тепер можемо говорити і тим паче писати про війну. Про втрачене назавжди, вже без ніяких ілюзій. Але це світ, який варто було б запам’ятати, двері в той світ зачинилися назавжди. 

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Видавництво Анетти Антоненко

Видавництво 21

Теплиця для помідорів

Автор: Микола Макаренко.
Опис:
Життя не припиняє дивувати. Воно не додає проблем, не встромляє палок у колеса. Негаразди є лиш уроками, які покликані чомусь навчити. Ця книжка саме про них. Вона про сум, радість, журбу, пошуки та знахідки, мандрівки, людей, кохання, боротьбу внутрішню і зовнішню. Вона про життя, а те, як відомо, не втомлюється нас дивувати.

Українець Джонатан і двадцять сім мерців

Автор: Віктор Шепелєв.
Опис: 
Це гра у "великий американський роман" (кілька поколінь однієї родини на тлі історичних подій) у виконанні українських емігрантів, що живуть у США. Вони товаришують з останніми індіанцями (і вчать їх української мови), відкривають друкарню етикеток під час сухого закону, стають зірками німого кіно, воюють у Другій світовій війні (мріючи дійти до Старої Країни) та роблять ще багато чого іншого.

Про все це розповідає старий українець Джонатан – колишній військовий кухар, один з останніх, хто залишився жити в селі Горобці округу Чаттагучі штату Джорджія.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Видавництво 21

Матриґан

Автор: Галина Петросаняк.
Опис: 
Утікаючи від великої війни, яку Росія розв’язала проти України, киянка Меланія опиняється разом із сином-підлітком у Німеччині. Замолоду трагічність української історії знеохочувала Меланію, тож вона не квапилася зануритися навіть у недалеке минуле Гуцульщини, звідки походила її мама й де розквітнув поетичний дар її бабусі.

Однак тепер, далеко від дому, жінка випадково натрапляє на слід, що змушує її з’ясувати таємничі деталі життя попередніх поколінь своєї родини, адже вісімдесят років тому Німеччина вже була місцем, де не з власної волі опинилися мільйони молодих українців і українок.

Човен

Недовершене минуле. Французькі інтелектуали, 1944-1956

Автор: Тоні Джадт. 
Опис: У центрі уваги "Недовершеного минулого" – винятково помітна роль французьких інтелектуалів у європейському культурному та політичному житті після Другої світової війни. Тоні Джадт аналізує найгостріші розколи цієї спільноти: як французькі інтелектуали реагували на обіцянки і зради комунізму, як зберігали відданість радикальним ідеям, зіткнувшись з лицемірством сталінського Радянського Союзу, нових східноєвропейських комуністичних держав і самої Франції.

Джадт трактує інтелектуальні дилеми післявоєнних років як історію, яка ще не сягнула свого завершення. Французькі інтелектуали так до кінця і не змирилися з поширеним у ті роки гнітючим відчуттям, яке історик називає "моральною безвідповідальністю". Він наполягає, що її наслідком є недобросовісність і спантеличення, які зашкодили культурному становищу Франції, особливо у новозвільненій Східній Європі.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Човен

КСД

Хороша дівчинка, погана дівчинка. Справа Сайруса Гевена. Книга 1

Автор: Майкл Роботам.
Опис: Іві Кормак – дівчина без минулого. Шість років тому її знайшли в секретній кімнаті після скоєння жахливого злочину. Зараз дівчина вимагає права покинути дитячий будинок як повнолітня, і судовий психолог Сайрус Гевен має визначити, чи готова вона до цього. Іві володіє унікальним даром: вона точно знає, коли хтось бреше, але не вміє себе контролювати. Це робить її небезпечною для себе й оточення.

Джоді Шиген — ідеальна дівчина, точніше, була нею до трагічної загибелі. Сайрус починає розслідування її жорстокого вбивства й відкриває приголомшливі подробиці таємного життя Джоді. Справи двох дівчат переплітаються, затягуючи Сайруса у світ брудних секретів, де ніхто не говорить правди і лише одна людина знає, хто бреше.

Про хлопчика

Автор: Нік Горнбі.
Опис:
Вілл – багатий, бездітний і безвідповідальний лондонець, якому за тридцять. Він придумав ідеальний спосіб шукати собі подружок: відвідувати зустрічі матерів-одиначок. Правда, для цього Віллу довелося вигадати собі сина. На одній із таких зустрічей він знайомиться з Маркусом – дивним дванадцятирічним хлопчиком, який має проблеми у школі. Поступово двоє самотніх чоловіків, дорослий і малий, стають друзями. Вілл вчить Маркуса бути крутим, а Маркус допомагає Віллу нарешті подорослішати.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: КСД

Майстерність

Автор: Роберт Грін.
Опис: У певні періоди життя ми можемо відчувати несподіваний приплив енергії, сили та креативності. Зазвичай це трапляється під час кризових ситуацій, коли є нагальна потреба розв'язати проблему чи виконати термінове завдання, або як наслідок тривалої та копіткої роботи над проєктом. Роберт Грін називає описане відчуття майстерністю.

На прикладі таких Майстрів справи, як Леонардо да Вінчі, Наполеон Бонапарт, Чарльз Дарвін, Томас Едісон, Марта Ґрем та інші, ви дізнаєтеся, як знайти своє покликання, пройти необхідні етапи учнівства, розвинути соціальний інтелект, пробудити Багатовимірний розум.

Vivat

Як зрозуміти українців: кроскультурний погляд

Автор: Марина Стародубська.
Опис: Чому корупція в Україні (хибно) вважається "непозбувною"? Яка причина того, що ми обираємо політиків певного типу й не довіряємо державі? Чому публічні дискусії у нас так часто перетворюються на "срачі"? Чи дійсно тут "пороблено" (насправді — ні) й системні зміни за західними шаблонами в Україні неможливі? Кроскультурна наука розкладає національні менталітети на типи, які можна порівнювати, і складові, які можна аналізувати без стереотипів та зайвих емоцій.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Vivat

Сім Місяців Маалі Алмейди

Автор: Шехан Карунатілака.
Опис: Коломбо, 1990 рік. Події розгортаються під час громадянської війни у Шрі-Ланці. Маалі Алмейда – воєнний фотограф та азартний гравець – прокидається у Міжсвітті, не пам’ятаючи обставин своєї смерті. Усе, що наразі відомо, – його тіло розчленували та втопили в озері.

Але навіть у потойбіччі час для чоловіка спливає. Маалі доведеться розкрити таємницю своєї загибелі та якось повідомити близьким, де зберігаються секретні фотографії, що мають змінити політичний світ Шрі-Ланки. Але як можна вплинути на події в реальному світі, якщо тебе вже не існує? Маалі Алмейда має тільки сім Місяців, щоб утілити всі задуми.

Впевненість польових квітів

Автор: Мікалія Смельцер.
Опис: Польові квіти сильні та витривалі. Вісімнадцятирічна Салем хоче мати їхню впевненість. Таєрові, її тридцятиоднорічному сусідові, до вподоби ця думка. А ще йому сподобалася Салем, поруч із якою він почувається щасливим. Але вона має хлопця, а у Таєра є шестирічний син від невдалого шлюбу. Сексуальна напруга, що виникла між ними з першого погляду, день за днем наростає. Опиратися бажанню стає дедалі складніше. Та чи є у них спільне майбутнє?

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Vivat

Фоліо

Кохання, війна та важкі наркотики

Автор: Адам Трікстер.
Опис: Для всіх українців повномасштабна війна розпочалася з ракетних обстрілів 24 лютого. А в головного героя твору справжні пригоди почалися, коли він вирішив розслабитися на домашній вечірці під дією важких наркотиків. Лоботомія, генетичні експерименти, пошук шпигунів у Головному управлінні розвідки…

Загадковий автор бере вас за руку, крапає на язик галюциногени й заводить у світ, де змішалося чорне і гаряче, холодне і червоне. Чи виконає головний герой своє призначення, чи знайде свою кохану, чи полюбить цю країну навіть без?.. Ну, ви знаєте, без чого. 

Заборонені барви

Автор: Юкіо Місіма.
Опис: 
Відомий письменник Сюнсуке Хінокі, який усе своє життя страждав через приниження від жінок, зустрічає на морському узбережжі привабливого юнака Юїті Мінамі. Він вирішує з допомогою хлопця помститися своїм колишнім коханкам. Юїті повинен закохати в себе цих жінок, не відповідаючи їм взаємністю. Але ситуація ускладнюється тим, що Мінамі має нетрадиційну орієнтацію. Чоловіки й жінки божеволіють, страждаючи від ревнощів. Утім, поволі стає зрозуміло, що Юїті взагалі нікого кохати не може, бо любить лише себе.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Фоліо

Хроніка війни: лютий 2022 — лютий 2023. Історія сучасності від провідних воєнних кореспондентів України

Автори: Ірина Баглай, Андрій Дубчак, Ян Доброносов, Заріна Забріскі, Олександр Загородний, Юлія Кирієнко, Ольга Коновалова, Олег Корнієнко, Сергій Лефтер, Наталя Нагорна, Тетяна Попова, Євген Титов, Андрій Цаплієнко.
Опис: Ця книга – хроніка першого року повномасштабної російсько-української війни, місяць за місяцем. Це також щоденник, написаний різними людьми, – відомими журналістами, репортерами, фотографами. Очевидцями. Тексти – естафета, яку підхоплює наступний оповідач.

Астролябія

In principio erat Verbum. Україна: Поезія часу війни

Автор: Володимир Тимчук.
Опис: Це перша поетична антологія новітньої дійсності України, в якій зброєю українських авторів та наших друзів із багатьох країн світу стають полум’яні строфи, метафори і рими. В антології — усе про спротив України та українців підступному ворогові, агресії Москви з неприхованими ознаками геноциду. 

Цей хронологічний щоденник перекладається багатьма мовами світу. Запропоноване видання розраховано на франкомовного читача.

Жорж

Монету підкине кожен

Автор: Ігор Антонюк.
Опис: Кожне оповідання збірки – ніби монета, яку автор вкладає в руки читачеві, заохочуючи зробити доленосний вибір разом з героями. Що станеться, коли молода пара вирішить прихистити вуличного кота? Коли шестирічний хлопчик потайки візьме мамину музичну скриньку? Або п’яна компанія вирушить на полювання? Щойно підкинеш монету – і наслідки вибору стануть фатальними.

До збірки увійшли 11 оповідань, які поєднали в собі елементи соціальної фантастики, антиутопії, горору, притчеві й біблійні мотиви. Та, попри наявність містики в багатьох сюжетах, найстрашнішим злом для героїв виявляється реальність.

Король відьом

Автор: Марта Веллс.
Опис: Пробудження демона Кайстерона було нелегким. Свідомість довго спала, не помічаючи плину часу, а смертне тіло хтось замкнув у кришталевій труні в дивній підводній гробниці. Вибравшись на волю, Кай намагається з’ясувати, що сталося з ним та його соратниками. Разом із давньою подругою відьмою Зієді він вирушає на пошуки її дружини – маршалки Тайрен, яка безслідно зникла. Очевидно, що спроба усунути Кая і викрадення впливової маршалки пов’язані зі змовою всередині коаліції Повсталого світу. Але хто за цим стоїть? І навіщо це робить?

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Жорж

Заклятий місяць

Автор: Аліса Гаврильченко.
Опис: Інспектор охоронної фірми отримує поранення, переслідуючи грабіжника ювелірної крамниці в Кременчуці. Фатальна жінка приїжджає в Україну, щоб виконати завдання китайського мільярдера. Колишній викладач київського університету вплутується в розслідування одразу трьох убивств на Херсонщині.

А степами Асканії-Нови блукає загадковий вовк. Дивним чином шляхи героїв перетинаються. Можливо, це прокляття зниклого золота херсонських поміщиків. А може, кривава аура легендарного діаманта "Сяйво місяця", утраченого в Україні після збиття "Боїнга 777". Під Олешківськими пісками заховано багато таємниць, і не всі їх варто розкопувати.

Видавництво Старого Лева

Вроцлавіта

Автор: Анна Дьоміна.
Опис: Життя Віти сповнене пригод: переїзд в іншу країну, соло-материнство, дедлайни на роботі. На щастя, їй допомагає дідусь, от тільки він недобачає й одного дня приводить із садочка чужу дитину. Цей випадок зіштовхує Віту з Каролем, із яким у неї, виявляється, так багато спільного: діти в одному садочку, айтішний проєкт... До того ж новий знайомий харизматичний, мов Відьмак, і чомусь серце у його присутності б'ється частіше! Та чи зможе Віта, яка вже обпеклася в минулому, дати шанс своїм почуттям?

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Видавництво Старого Лева

Будуйте. Нетиповий посібник зі створення вартісних речей

Авто: Тоні Фаделл.
Опис:
Енциклопедія корисних знань для людей із креативним мисленням, які прагнуть створювати інноваційні та значущі продукти. Тоні Фаделл, знаний американський топменеджер і наставник, був частиною команд зі створення відомих брендів, як-от iPod, iPhone, Nest Learning Thermostat і Nest Protect.

Захопливо й відверто він розповідає про шлях, яким ішов, аналізуючи вдалі рішення, а також помилки, які скоїв. У цій підбірці інсайтів, інстинктів і мудрості автор дає не готові рішення, а поради із власного досвіду щодо розроблення, запуску, масштабування і навіть продажу бізнесу. 

Барва пурпурова

Автор: Еліс Вокер
Опис: Сілі та Нетті – сестри. Їхнє життя у Джорджії нелегке – мати помирає, а вітчим, якого 14-річна Сілі вважає рідним батьком, вчиняє над нею насилля та віддає заміж. У шлюбі Сілі нещасна, у ньому немає любові, лише чужі діти, а її чоловік кохає іншу. Нетті обіцяє писати сестрі щодня, але листи не надходять.

Мине час, і Сілі прочитає ці листи, які від неї приховував чоловік-тиран. У них відкриється страшна правда про батьків та долю її єдиної доньки Олівії, яку в неї силоміць колись відібрали. 

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Видавництво Старого Лева

Наш Формат

Всьо чотко. Сергій Кузьмінський і "Брати Гадюкіни"

Автор: Юрій Рокецький.
Опис:
Це видання стане справжньою знахідкою не лише для прихильників творчості Кузі та "Братів Гадюкіних" – адже передусім це біографія цілого покоління, що зростало на зламі епох. Написана на основі десятків інтерв’ю, а також дописів самого Кузьмінського, книжка вражає щирістю й відвертістю. А вміщені в ній світлини, аудіо- й відеозаписи додають особливої атмосфери.

Економіка на тарілці. Пояснення складних процесів на звичайних продуктах

Автор: Ха-Джун Чанґ.
Опис:
Не секрет, що смаки людей відрізняються. Але ми часто не усвідомлюємо, наскільки. Як вам авокадо на десерт? А в Бразилії його їдять із цукром. Як вам підсолоджений томат? А в Південній Кореї він вважався смаколиком, як хурма. Розповідаючи про кулінарні вподобання різних народів, автор ознайомлює нас з історією винайдення технологій і становлення нових інститутів, які змінили світ.

Зокрема, ви дізнаєтесь, чому патентна система спершу стимулювала інновації, а тепер стала перепоною для прогресу, як любов європейців до спецій сприяла появі акціонерних товариств та за яких умов транснаціональні корпорації створюють нову промисловість у країнах, що розвиваються, або навпаки – перетворюють їх на "бананові республіки".

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Наш Формат

Mindset. Змініть спосіб мислення і розкрийте свій потенціал

Автор: Керол Двек.
Опис:
Протягом багатьох років авторка досліджувала силу людських переконань і їхній вплив на наше життя. Намагаючись з’ясувати, чи є талант запорукою успіху, завдяки чому ми досягаємо бажаного і який рецепт розв’язання будь-яких проблем, вона зробила революційне відкриття. Успішність у навчанні й роботі, бізнесі та спорті, мистецький хист і взагалі кожна сфера людського життя можуть змінюватися залежно від того, що саме ми думаємо про власні можливості й таланти. Наші вміння не є сталими, і лише старанність та наполеглива праця здатні привести до реальних досягнень.

Віхола

Слово про будинок "Слово"

Автор: Володимир Куліш.
Опис:
Хвильовий пізно вночі любив кататися на ковзанці, а тоді йшов писати. Йогансен, галасливий і життєрадісний, мав двох великих собацюр та обожнював полювання. Підмогильний, тихий і скромний, мав велосипед "Україна", на якому давав покататись, але завжди нагадував, аби його повернули й не зламали.

Це спогади Володимира Куліша, сина письменника і драматурга Миколи Куліша. На сторінках цієї книжки можна поглянути на приватне життя одного з найталановитіших поколінь української літератури – мешканців харківського будинку "Слово" – на початку 30-х років минулого століття в той період, коли хмари тоталітарного терору лише починали згущуватись.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Віхола

Кирило і Мефодій. Політичні інтригани словесності

Автор: Євген Синиця.
Опис: Ця книжка цілком могла називатися "Життя та неймовірні пригоди Кирила" і, дещо меншою мірою, "його старшого брата Мефодія". Навіть офіційні й канонічні житія цих достойників скидаються радше на збірки дотепних історій, аніж на глянсовані портрети.

Хоча писемність от-от уже мала би з’явитися в повсякденному житті словʼян, але саме брати радикально вплинули на те, як і коли її було впроваджено. Це несерйозна оповідь про цілком серйозні речі: суперництво між Римом і Константинополем, міжнародну політику й боротьбу за зони впливу, церковні інтриги й таємні операції, що позначилися на історії значної частини Європи.

Онкологія без паніки. Як попереджають, виявляють, лікують рак

Автор: Ілона Свєженцева.
Опис:
Саме лише слово "онкологія" нас лякає. Про цей спектр хвороб важко говорити, хочеться лише заплющити очі й удати, що раку не існує. Втім, ігнорування не допомагає: онкологія була з нами ще задовго до нашого розуміння, як з нею боротися.

Авторка пояснює, як відстежити перші ознаки хвороби, які є доступні варіанти лікування, як впливають на рак спадковість і шкідливі звички та чи варто вдаватися до радикальних методів, як це свого часу зробила Анджеліна Джолі.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Віхола

Лабораторія

Котяча філософія. Коти і сенс життя

Автор: Джон Грей.
Опис: Скільки ми існуємо, стільки ж часу перебуваємо у тривожних пошуках відповідей на екзистенційні питання: як бути щасливим, добрим, коханим? Як вижити і не зламатися у світі постійних змін та втрат? А що, як ми можемо навчитися більшого і нарешті стати щасливішими тільки тоді, коли забудемо про власні тривоги і приймемо життя та всі його виклики такими, як вони є? Як, наприклад, коти, які від народження мають здатність бути щасливими і впродовж тисячоліть надихають правителів і філософів на нові відкриття.

Домашній кіт Мішеля Монтеня, захоплива подорож Мейо, вцілілого у В'єтнамській війні, чи історія Саги, героїні оповідання "Кіт" Колетт, притчі про пастки людських ревнощів, – філософ Джон Грей досліджує природу котів і розкриває котячий спосіб життя – не обтяжений тривогою і самосвідомістю – демонструючи, як вони знаходять відповіді на глобальні питання любові й прив'язаності, моралі й самосвідомості та, зрештою, смертності.

Людство. Оптимістична історія

Автор: Рутґер Бреґмен.
Опис: Нас вчать, що люди за своєю природою егоїсти й керуються насамперед власними інтересами. Від Макіавеллі до вчень Томаса Гоббса, від Зигмунда Фройда до Стівена Пінкера – коріння цього переконання глибоко сидить у західній думці. 

Але що як це неправда? Історик і один із найвидатніших молодих мислителів пропонує новий погляд на останні 200 000 років людської історії та доводить, що людям притаманна доброта і співпраця, а не конкуренція і недовіра.

Від реального життя "Володаря мух" до прояву солідарності після Бліцу, від прихованих недоліків експерименту Стенфордської в'язниці до реальної історії братів-близнюків, які опинились по різні боки боротьби під час апартеїду в ПАР, і зрештою об’єдналися разом з Нельсоном Манделою заради миру.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Лабораторія

Загін неприкаяних. Вчені і шпигуни, які стали на заваді атомній бомбі Гітлера

Автор: Сем Кін.
Опис: Секрети у вчених були завжди. Але ніколи ще таємниці не були настільки життєво необхідними, як під час Другої світової війни. У розпалі роботи над створенням атомної бомби керівники Мангеттенського проєкту були стурбовані, дізнавшись, що нацистська Німеччина випереджає союзників у ядерних дослідженнях, а Гітлер міг змінити хід війни, маючи лише кілька кілограмів урану.

Тому було зібрано групу науковців спеціального призначення "Алсос", яка шпигувала, саботувала і навіть вбивала членів страшного Уранового клубу нацистської Німеччини. Занурені в темний світ міжнародного шпигунства, ці вчені, солдати та прості люди відіграли життєво важливу роль у запобіганні одній з найпохмуріших сторінок в історії людства.

Yakaboo Publishing

Книгоїди

Автор: Дін Суньї.
Опис:
Головна героїня Девон є частиною такої дивної Сім’ї, старого і відлюдного клану книгоїдів. У Девон народжується син із рідкісним темним типом голоду – не до книг, а до людської свідомості. Девон має врятувати його, щоб споживаючи особистості інших, він не втратив себе. Але дістати для нього ліки непросто – єдина Сім’я, що володіє рецептом, раптово зникає.

Що почитати у вересні. 41 нова книга від українських видавців
Фото: Yakaboo Publishing